Hlavní obsah

Češi vymírají. Množme se!

Foto: Thinkstock

Milujme se a množme se...Foto: Thinkstock

Reklama

Nejnovější výzkumy potvrdily šokující zprávu: Češi pomalu, ale jistě vymírají. Ač v sexu možná předčíme kdejaké jiné národy, se samotným rozmnožováním jsme na štíru. A tak je na místě apel: Ani současný babyboom nestačí! Množme se, počínejme nové životy a nebojme se případného umělého oplodnění!

Článek

Smutná čísla

Začněme posledními statistikami: na jednu matku připadne v zemích Evropské unie 1,5 dítěte. Už to je alarmující číslo, když uvážíme, že na to, abychom nevymřeli, je potřeba dosáhnout čísla 2,1. Ještě horší na tom je, že údaj pro Českou republiku je ještě nižší než průměr – Češky mají 1,3 dítěte, přičemž průměrný věk při porodu se pohybuje kolem 29. roku života.

Kdo za to může? My! Žijeme ve stresu, početí neustále odkládáme, až je na dítě prostě pozdě. A to nejen z hlediska klasického početí, ale také z pohledu asistované reprodukce, která pomáhá neplodným párům k vytouženému potomku. Ani tento zákrok přitom není bez komplikací – jednak není levný, jeden pokus vás přijde zhruba na 25 tisíc korun, jednak to vůbec nemusí vyjít.

Nejste v tom samy!

Že miminko stále nepřichází? Tuto situaci zažily i slavné české osobnosti! V novém dvoudílném dokumentu organizace DDAR (Dítě díky asistované reprodukci), který odvysílá v červnu druhý program České televize, se k problémům s početím přiznává např. Vendula Auš Svobodová, zpěvák Petr Janda nebo cvičitelka Hanka Kynychová. Všichni absolvovali IVF, tedy mimoděložní oplodnění, a dočkali se skvělých výsledků – Petr Janda má třetí, krásnou dceru Anežku, Hanka Kynychová zase úžasná dvojčátka (rozhovor s cvičitelkou Hankou Kynychovou si přečtěte ZDE). Vendula Svobodová se v dokumentu smutně přiznává k jednomu neúspěšnému a k právě probíhajícímu druhému pokusu o umělé oplodnění. Ale nevzdává se!

Foto: archiv TV Prima

Na klinice dr. Diamanta řeší ´zázraky života´Foto: archiv TV Prima

Gest vám udělá test

Snažíte-li se neúspěšně už více než rok otěhotnět, začněte to řešit! Tím prvním, kdo by měl na vyšetření zajít, je ovšem váš partner. Může využít např. i speciální nabídku centra asistované reprodukce Gest, které v červnu nabízí mužům vytvoření spermiogramu zcela zdarma a anonymně. Jak takové odebírání vzorku probíhá, si přečtěte v článku Na vlastní kůži: Daruji sperma!

Když jeho test dopadne dobře, nebojte se obrátit na odborníky v některém z center. Řekněme si to na rovinu – proces umělého oplodnění není procházka růžovým sadem, ale pokud na jeho konci dojdete až k vlastnímu potomku, určitě to za ty peníze, trápení a slzy stojí.

Reklama

Související témata:

Načítám