Hlavní obsah
3,3
(233)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Vyprošťovák, rovnák, nebo spravovačka? Jak říkáte jídlu, které vás postaví na nohy po večírku, vy? Základem téhle medicíny je opravdu silný vývar, čerstvý česnek a hebké vejce.

20 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat:
  • 1 l hovězího vývaru
  • 4 krajíce chleba
  • 100 g goudy
  • 8 stroužků česneku
Na ztracená vejce:
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžička soli
K podávání:
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

01.

Nejdřív si připravte ztracená vejce: v hlubším hrnci přiveďte téměř k varu osolenou a okyselenou vodu. Do hrnečku rozklepněte jedno vejce (čím čerstvější, tím lepší bude výsledek). Když začnou ode dna hrnce stoupat malé bublinky, vytvořte lžící velký vodní vír. Doprostřed opatrně vlijte vejce z hrnečku a povařte tři minuty. Vyberte ho děrovanou naběračkou a odložte na chvíli bokem. Vylovte z hrnce také případné zbytky bílku a stejným způsobem připravte i zbývající vejce.

02.

Krajíce staršího chleba nakrájejte na kostičky a nasucho opečte na pánvi. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, bylinky opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno.

03.

Do talířů rozdělte opečené chlebové krutony, sýr a ztracená vejce, do každého ještě prolisujte stroužek česneku. Silný hovězí vývar přiveďte k varu a prolisujte do něj zbývající česnek. Velmi horký vývar rozdělte do talířů, posypte čerstvými bylinkami a ihned podávejte.

Můj tip: Verze se ztraceným vejcem je efektní, ale složitější na přípravu. Ráno po večírku můžete jedno rozšlehané vejce vmíchat přes vidličku přímo do polévky nebo do talířů připravit syrový žloutek a zalít ho opravdu vroucím vývarem. Odvážnější můžou nahradit goudu olomouckým tvarůžkem – horká polévka mírně potlačí jeho silné aroma a budete překvapení, jak moc se do polévky hodí. Já si také ráda do vývaru přidám i trochu kmínu.

Milujete česnečku jako my? A jaký recept máte? Podobný?

Načítám