Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: greta blumajerová

Foto: greta blumajerová

S mletým masem jdou dělat divy a i v klasické české kuchyni patří k oblíbeným surovinám. Vyzkoušejte tuto variantu čevapčiči a nebudete litovat.

15 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Čevapčiči
  • 600 g mletého telecího masa
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 4 ks srbského chlebu
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené cibule
Ajran
  • 500 ml bílého jogurtu
  • 2 dl vody
  • 1 lžička soli
  • 1 ks salátové okurky
  • 3 snítky čerstvého kopru
Článek

Postup

01.

Mleté smíchejte s nasekaným tymiánem (čajová lžička stačí), dvěma polévkovými lžícemi papriky, solí a vejcem.

02.

Na posypaném válu tvořte šištičky asi 8 cm dlouhé (zmenší se grilováním). Ty pak klaďte na gril či nasucho na grilovací pánev. Grilování trvá asi 8 minut a je třeba je pravidelně otáčet.

03.

Obě cibule nakrájejte nadrobno. Prokrojte chlebovou placku, potřete ji sosem z grilu, naplňte ji hotovými čevapčiči a zasypte cibulí. Jí se v podstatě nasucho, zbytek obstará ajran.

04.

Ajran je klasický balkánský nápoj, který tvoří osolený bílý jogurt naředěný vodou. Základ příchuti tvoří nasekaný čerstvý kopr. Často se do něj nalije okurková šťáva slitá po strouhání. Lze přidat i lisovaný česnek, ale to už záleží na chuti. Je to nesmírně osvěžující pití, hlavně v létě. Ajran musí být dobře vychlazený.

Reklama

Načítám