Hlavní obsah

Chaos v bytě: šťastná matka i dítě?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nepořádku se s malým dítětem nevyhneteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se: chaos v bytě = šťastné dítě. Také se chlácholíte tím, že míra nepořádku v domě je jakýmsi ukazatelem dětského temperamentu? Tohle přesvědčení však občas neochrání matku (a někdy i otce) před zoufalstvím a zmarem. Jak se z toho nezbláznit?

Článek

Časopis Uzlíček

Zatímco v dobách sladké a bezdětné svobody stačilo jednou za týden vyluxovat a utřít prach, nyní se z vysavače a hadru staly vaši každodenní společníci. Stůl je věčně upatlaný, na poličkách nacházíte otisky dětských ručiček. Uklízet by se dalo dvakrát denně a stejně by to nebylo vidět.

Stanovte si priority

1. Dítě

Tou první by zcela logicky měly být děti, tvrdí svorně všechny zoufalé maminky, které si už odbyly tu vyčerpávající fázi, ve které se tvrdošíjně snažily mít vyleštěnou domácnost a v ní vymydlené děti. Údajně takové dokonalé obrazy domácností existují, ale jestli je někdo někdy viděl, netuším. Obyčejně taková snaha skončí buď hysterickou matkou na pokraji zhroucení nebo vzteklými zkroušenými dětmi, kterým není dovoleno nic víc, než poklidně sedět nebo stát a hlavně NIC nerozházet, nedělat, netvořit, nesahat...

Rada: Smiřte se s určitou mírou provozního nepořádku. Hezká a upravená domácnost bude na pár let pasé, na druhou stranu, v důchodu budete mít na takové činnosti času až hanba! Důležité je věnovat se dětem, hrát si s nimi, zabrat se do jejich světa a být jim skvělým průvodcem. Tyhle časy jsou totiž natolik jedinečné a nevratné, že je škoda je promrhat s prachovkou v ruce.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Využijte toho, že váš potomek spíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

2. Jídlo

Jíst se musí. Ovšem přestanete vyvářet jídla složitá, péct domácí dalamánky a dělat rožněné jehněčí kýty v bylinkových peřinkách, ale skončíte na rajčatové omáčce, těstovinách, rychlých zapékaných zeleninových pokrmech nebo na minutkách. Možná v nouzi zjistíte, že ze zeleniny se dá vytvořit mnoho rychlých jídel, a že bezpočet variací mají i polévky.

Rada: Některá jídla můžete navíc bezproblémově zamrazit a použít!

3. Úklid

Až teď přichází na řadu úklid. Batolící se dítě roztahá všechno, co má v dosahu. Najde-li zbytky rohlíku od snídaně, spolehlivě je rozdrobí po celém bytě. A než se naučí způsobně jíst a uklízet si po sobě, bude to ještě nějakou dobu trvat. Některé maminky navíc tvrdí, že tohle děti neumí ani za patnáct let života.

Rada:Vykliďte všechny police, které má dítě na dosah, nechte tam jen nejnutnější, nebo předměty, které si dítě může brát. Schovejte cennosti, kytky přestěhujte do vyšších nedostupných sfér… Zbavíte se tak neustálého uklízení, narovnávání a vysvětlování dítěti, že tohle NE. Ať žije prevence!

Reklama

Související témata:

Načítám