Hlavní obsah

Charisma. Vlastnost, po které toužíte? Dá se vůbec natrénovat?

Foto: Thinkstock

Bílé vlasy nevadí, právě naopak! Člověk, který má charisma, se nemusí bát ani současného kultu mládíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou okouzlující, přesvědčiví, v centru každé společnosti. Vůbec to nemusí být žádní krasavci, mají zkrátka charisma! Chtěli byste být taky takoví? Možná máte šanci!

Článek

Určitě někoho takového také znáte. Jakmile promluví, všichni ostatní se k němu otočí a poslouchají, přestože nemluví nijak silným hlasem. Lidé jsou rádi v jeho přítomnosti, napodobují jeho styl a snadno přejímají jeho názory. On je tak charismatický! – říká se o něm. V čem ale tohle kouzlo spočívá? A dá se natrénovat, nebo ho člověk prostě dostal, případně nedostal do vínku?

Lidé ho obdivují i pomlouvají

„Charisma je určitá konstelace sociálních a emocionálních dovedností, které ale člověk používá úplně přirozeně,“ říká osobní koučka a mediální poradkyně Mirka Čejková a pokračuje: „Na to, zda se dá naučit být charismatický, se názory dost liší. Já se přikláním k tomu, že je to dar, se kterým se charismatický člověk narodí a díky kterému přitahuje ostatní. A to jak obdivovatele, tak ty, kteří ho budou pomlouvat nebo odsuzovat, ale stejně jím nepřestanou být fascinovaní. Někdo ten dar využije, někdo zneužije a někdo se upřímně diví, že ho má.“

Foto: Thinkstock

Na koho se při poradě nebo při debatě obracejí všechny oči? Čí názor má největší váhu?Foto: Thinkstock

Osobní kouzlo snadno a rychle? Tak to nefunguje!

Lze charisma cílevědomě zvýšit? Podle osobní koučky to jde, ale jen do jisté míry. Z někoho, kdo má od přírody charisma mokré utěrky, neudělá lva salónů ani sebelepší učitel.

„Jednotlivé dovednosti se zlepšit dají, ty se musí učit lídři i dobří řečníci. Myslím si ale, že charismatický člověk bude ve srovnání s nimi vždycky kousek napřed – právě díky té lehkosti, se kterou svůj dar využívá. Existují způsoby, jak zvýšit charisma, ale neexistuje kurz, který by z každého účastníka udělal charismatickou osobnost. Tedy, takové kurzy jsou, ale ty slibují nemožné,“ upřesňuje Mirka Čejková.

Naučte se mluvit o zajímavých věcech

Mezi vlastnosti, které osobní kouzlo zvyšují, určitě patří řečnické schopnosti. To je zrovna dovednost, se kterou lze poměrně dobře pracovat a zlepšit ji. Někdy stačí posadit hlas do hlubší polohy, trochu zpomalit a natrénovat správné umístění pauz, a lidé vám budou viset na rtech.

Důležité je ale samozřejmě i to, zda máte co říct. Charismatičtí lidé bývají pozitivně naladění, netrápí se malichernostmi (třeba drobnými nedokonalostmi svého vzhledu) a mívají jasné přesvědčení, které se nebojí zřetelně formulovat. Často jsou to lidé bohatých, někdy i neobvyklých zájmů.

Foto: Thinkstock

Přiměřená sebedůvěra a radost ze života – to jsou vlastnosti, které vám umožní vyzařovat zvláštní kouzloFoto: Thinkstock

„To pochopitelně neznamená, že byste měli za účelem zvýšení charismatu začít skákat s padákem nebo chovat jedovaté hady. Jde spíš o to, zajímat se aktivně o svět kolem sebe – člověk, který tráví svůj volný čas sledováním seriálů, se nemůže divit, že se s ním nikdo moc nebaví,“ myslí si rodinná poradkyně Ludmila Jandová.

Přirozenost a uvolněnost

Jak to dopadá, když se někdo příliš usilovně snaží být „ten sympatický cool chlapík“, někdy můžete vidět třeba na druhořadých moderátorech – jsou tak optimističtí a vtipní, že se vám chce utéct někam hodně daleko. Všeho s mírou! Skutečně okouzlující lidé nikdy netlačí na pilu, nesnaží se sami za každou cenu prosadit a dokážou naslouchat i druhým, a to dokonce s velkým zájmem.

A v čem charisma naopak nespočívá? I když je obecně velkou výhodou, tělesná krása ani mládí charisma netvoří. Naopak, bohaté životní zkušenosti ho někdy ještě umocní. Nejde tu ani o mocenské postavení – ani šéfovské křeslo, ani vysoká politická funkce nikomu respekt a obdiv nezaručí.

Kdo ho podle vás má? Znáte někoho takového? Napište nám svoje tipy!

Reklama

Související témata:

Načítám