Hlavní obsah

Chcete, aby vás běhání bavilo? Máme řešení!

Foto: Thinkstock

Běžte si vyvětrat hlavu od starostí, a zvednout si tak náladu. Stačí jen chvíli popobíhatFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běhání nezná omezení – věku, pohlaví, ale ani výkyvu počasí. Umí zvednout náladu, stejně jako vytvarovat postavu. Máme pro vás tipy na trénování, aby vás bavilo i teď!

Článek

Že neuběhnete ani pár metrů, aniž by se o vás nepokoušel infarkt? „To je věc kondice, proto na běh musíte jako při jakékoli jiné aktivitě postupně,“ říká Dana Šatrová z kondičního programu Vnímej své tělo. Sama je dlouholetá běžkyně, takže když vám radí, že zpočátku máte třeba běh prokládat chůzí, a až později zkusit běh souvislý, věřte jí na sto procent. Aby se vám chtělo ven i v tohle roční období, je třeba se během bavit. Proto pro vás máme následující typy běhů!

Indiánský běh pro benjamínky

„Při něm se střídá chůze s popobíháním a je vhodný pro toho, kdo s během začíná či dlouho neběhal,“ uvádí běžecký trenér Jaromír Odvárka. Můžete si ho ale naordinovat ve chvíli, kdy jdete třeba se psem na procházku a nechce se vám jen tak chodit: trochu popoběhnete, a hned se vám zvýší tep… a posléze i kondice. A třeba také nálada.

Foto: Thinkstock

Souvislý běh znamená držet stále stejné tempo, proto nasaďte takové, které zvládnete akceptovat delší dobuFoto: Thinkstock

Souvislý klus pro hubnutí

Jestliže už máte nějakou kondici, volte s přehledem mírný klus. „Nízká intenzita zatížení vám pomůže i s hubnutím,“ uvádí Dana Šatrová. Tím myslí zátěž, kdy se dokážete s někým druhým u klusu i bavit, nejste rudí a nepopadáte dech. Souvislým během se rozumí, že držíte stále stejné tempo, nezrychlujete ani nezpomalujete. Měřit si ho můžete časem nebo počty kilometrů. Ale nic z toho není nutné, hlavně chtějte mít dobrý pocit sami ze sebe.

Střídavý běh pro zábavu

Pokud vám běhání přijde občas monotónní, proložte ho výběhem do kopce, zrychleným úsekem nebo kličkováním mezi stromy… Pak přejděte zpět zase ke své původní zátěži, vydýchejte se, chyťte tempo. A za nějakou dobu klusu můžete zkusit změnu tempa znovu. „Ač se to nezdá, tenhle typ střídavého běhu, zvaný fartlek, vás může brzy unavit,“ říká běžkyně a trenérka Dana. Každopádně skvěle posiluje srdce a kondici přímo mílovými kroky.

Sprint na zklidnění

Že nemáte chuť běžet dlouhý běh, a přesto byste si rádi protáhli tělo? Najděte si třeba 50 metrů dlouhou rovinku. Až se rozběháte, zkuste si ji několikrát proběhnout ostrým tempem. Je to vcelku účinný lék na vztek ;-). Stačí vám jich tak pět, a bude vám zase dobře. Nezapomeňte poté zase krátce vyklusat a lehce protáhnout svaly, aby vás druhý den nebolely.

Parkour pro odvážné

Speciální záležitostí, na kterou je ale potřeba už trochu trénovat, je free running neboli parkour. Jde o běh přes překážky městem. Natáčeli jsme ho pro vás na video, tak se na něj podívejte, ať víte víc.

Nenechte si vzít chuť na sportování melancholií podzimu, ale naopak jděte ven načerpat energii. Slibuji, že vás to bude bavit!

Reklama

Načítám