Hlavní obsah

Sněhová, nebo kakaová?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Letní opálení je nenávratně pryčFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záleží jen na vás, jestli chcete mít během studených zimních měsíců bílou pokožku jak sníh, nebo se vyhřejete a opálíte. Navíc pobyt v soláriu poskytne organismu doslova světelný šok, který je velmi dobrou zbraní proti podzimní depresi. Co potřebujete znát, než se uložíte do solária?

Článek

Vzhledem k tomu, že neexistuje nic konkrétního, podle čeho se můžete řídit, radíme dát na zkušenosti a reference známých. Samozřejmě nejlepší je si solární studio prohlédnout osobně, jestli vše vypadá čistě, zeptat se obsluhy na kvalitu trubic a na vše, co vás zajímá. Pokud máte ze solária dobrý pocit a milá obsluha je vstřícná, neuděláte chybu ve výběru, v opačném případě jděte o dům dál ke konkurenci.

Jaké jsou druhy solárií

Solária se rozdělují podle způsobu, jak se opalujete, jestli máte raději vertikální nebo horizontální polohu. Další zásadnější dělení je na normální a turbo solárium. Hlavním rozdílem mezi nimi je doba strávená uvnitř solária. U turbo solária je doba slunění kratší než u normálního solária, ze kterého ale opálení vydrží déle.

Zhodnoťte pokožku

Před vstupem do solária je důležité zhodnotit svůj fototyp pokožky. Světlejší odstín pleti potřebuje pozvolné slunění. Máte-li vystouplá znaménka, zajděte si pro jistotu na konzultaci k dermatologovi. Vyberte si správnou solární kosmetiku, dost často ji dostanete přímo na místě od obsluhy. Bezprostředně po opalování se nesprchujte, snažte se pokožku hydratovat mlékem po slunění.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedSolárium si pečlivě vybertePozor na oči a alergickou reakci

Jestli užíváte nějaké léky, zjistěte, jestli při kontaktu s UV zářením nedojde k alergické reakci, je to obvykle napsané v přiloženém letáčku u každého léku. Také se nevoňte, reakce pokožky a parfému může vyvolat alergii. Před opalováním vyjměte kontaktní čočky. Dojde k vysušení oční sliznice a mohlo by to být nepříjemné. Po opalování vykapejte oči vizínem, sliznice se rychleji zvlhčí. Chraňte si oči speciálními brýlemi, samotné trubice škodlivé nejsou, ale horký a suchý vzduch jim neprospívá.

Jak často se opalovat?

Existují různé názory na to, kolikrát týdně by měl člověk maximálně vystavovat své tělo umělému slunci. Nejoptimálnější a nejšetrnější k pokožce je jednou týdně. Každopádně slunění bezpodmínečně vyžaduje jednodenní přestávku. V žádném případě se nesnažte urychlit opálení opakovanou návštěvou solária během jednoho dne.

Nejvhodnější čas pro návštěvu solária je právě podzim, kdy ubývá slunečních paprsků a v důsledku toho dochází k celkové únavě a chmurným náladám. Světelná sprcha ze solárka vás nastartuje a dodá optimismu, za zkoušku to stojí.

Reklama

Související témata:

Načítám