Hlavní obsah

Slavná Matragi za dva tisíce? Ano!

Foto: blanka.com

Blanka Matragi nenavrhuje jen krásné šatyFoto: blanka.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte vlastnit aspoň jeden originální kousek od Versaceho, Blanky Matragi nebo třeba Pierra Cardina? Na jejich luxusní róby zřejmě mít nebudete. Ale nábytek a hlavně bytové doplňky si lze koupit za mnohem přijatelnější cenu. Nechte se zlákat!

Článek

Móda a bydlení toho mají spoustu společného, proto není divu, že se módní tvůrci pouštějí do navrhování bytového zařízení a naopak. Vždyť třeba proslulý Gianni Versace nejprve vystudoval architekturu a teprve v pětadvaceti letech se začal prosazovat jako módní tvůrce. K navrhování nábytku a doplňků se později vrátil a vytvořil originální kolekce. A bydlení láká i jeho další neméně slavné kolegy.

Koupelna á la Blanka

Proslulá módní návrhářka českého původu Blanka Matragi se minulý týden prezentovala v nové roli – jako návrhářka koupelnových předložek. „Tvoření je pro mě hrou a nejinak tomu bylo v tomto případě. V návrzích jsem respektovala jak trendy z této oblasti, tak jsem vycházela ze své aktuální tvorby,“ popsala svou novou tvorbu proslulá návrhářka. Náčrty prý měla hotové za dvacet čtyři hodin a firma Grund, která je vyrábí, z nich vybrala pět. Znalci módy v nich poznají podobnost s jejími róbami, které vytvořila pro ženy z královských rodin nebo manželky bohatých podnikatelů. Vzory na koberečkách tak připomínají řasení látek, volány či vyšívání. Zatímco cena šatů se pohybuje ve statisících, u koupelnových předložek je naštěstí zcela jiná. Všechny varianty je možné zakoupit ve dvou velikostech, a to 60 x 100 centimetrů za 1500 korun a 70 x 120 centimetrů za 1950 až 2100 korun.

Foto: Kožené koberce

Netradiční vzory kobercům Pierra CardinaFoto: Kožené koberce

V kůži Pierra Cardina

Zatímco Blanka Matragi je zatím podepsána „pouze“ pod kolekcí koupelnových předložek a možná se od ní dočkáme i originálních ručníků a osušek, francouzská módní ikona Pierre Cardin má rozsah mnohem širší. Svým jménem vyzdobil údajně přes osm stovek druhů výrobků. Mohl proto vyřknout tuto větu: „Umývám se svým vlastním mýdlem, nosím svůj vlastní parfém, spím na vlastním prostěradle, jím vlastní potravinářské výrobky… Žiju sebou."

V tuzemských obchodech zaměřených na bydlení si lze od Pierra Cardina pořídit například kolekci zdravotních matrací, které navrhl pro italskou značku Magniflex. Přitom cena se příliš neliší od klasických výrobků a pohybuje se od osmi do osmnácti tisíc korun.

Na veletrhu Pragointerier se objevily i kožené koberce a s nimi sladěné polštáře, které podle návrhu slavného Francouze vyrábí turecká firma Royal Hali. Jde o ručně vyráběné kusové koberce z jehněčí kůže a srsti. I tady lze rozpoznat avantgardní styl tak typický pro tohoto tvůrce. U koberců i polštářů nelze přehlédnout jeho zálibu v geometrických tvarech a motivech a použití neobvyklých a přitom harmonických barevných kombinací.

Koberce jsou k mání v pěti velikostech, ten nejmenší měří 100 x 150 a největší 200 x 300 centimetrů. Jejich cena začíná na částce 19 000 korun.

Pokud si stále myslíte, že světoví návrháři tvoří jen pro princezny a královny, nyní máte šanci stát se jednou z nich!

Reklama

Související témata:

Načítám