Hlavní obsah

Chcete spořit dětem? Nenechte se napálit!

Foto: thinkstock

Dětem spořte, ale učte je odmala, jak si mají peněz vážitFoto: thinkstock

Reklama

Doby, kdy babička s dědou každý měsíc odnesli do spořitelny stovku a uložili ji dítěti na knížku, jsou dávno pryč. Dnes se spoří mnohem důmyslněji. Pro rodiče ale může být výběr toho pravého spoření složitý.

Článek

Máte malé děti a chtěli byste jim měsíčně ušetřit pár stokorun? Od začátku musíte mít jasno v tom, na co přesně spořit a také jak a kolik peněz můžete pravidelně měsíčně obětovat.

Důležitý je účel

Podle produktového manažera serveru Sfinance.cz Martina Špačka musí rodiče určitě promyslet to, jestli chtějí potomkovi ulehčit naspořenou částkou začátek dospělosti, nebo šetřit i pro případ, že je zaskočí nějaká nešťastná událost a v nejhorším případě se třeba nebudou moci o dítě postarat. A peníze by tedy potřebovali okamžitě.

„V prvním případě je výhodné klasické spoření, kde je doba spoření více než 10 let,“ vysvětluje Martin Špaček. Dříve totiž peníze nemůžete z účtu vybrat a poslouží opravdu až ve chvíli, kdy váš potomek dosáhne plnoletosti. V případě druhé zmíněné varianty, kdy chcete dítě zaopatřit ve smyslu „co kdyby“, je potřeba kombinovat spoření s pojištěním.

Foto: thinkstock

Pár stokorun měsíčně byste měli zvládnout odložit na pozdějiFoto: thinkstock

Lesk a bída kombinovaného spoření

Martin Špaček upozorňuje na to, že kombinace spoření s pojištěním nevychází tak výhodně jako samotné spoření a že je pro rodiče výhodnější uzavřít dvě samostatné smlouvy – jednu na pojištění, druhou na spoření. „Část peněz totiž spotřebujete na samotné pojištění, místo abyste je spořili,“ upřesňuje.

I zde je problém v případě, že chcete smlouvu předčasně zrušit. Například u životního pojištění. „Jenom pro představu, prvních čtyřiadvacet vkladů jde zjednodušeně řečeno ,do koše‘, protože platíte jen pojišťovně, a nic nespoříte. Takže pokud by chtěl klient předčasně ukončit smlouvu po dvou letech, nedostane vůbec nic. Následující roky už spoří a z výnosů dohání tuto ztrátu,“ popisuje nevýhody finanční poradce Eduard Kučera ze společnosti Stone & Belter.

Výhodou u pojištění naopak může být to, že jde poměrně flexibilně měnit. Třeba když dítě povyroste a vybere si ne zrovna bezpečný koníček. Pojistka zůstává stejná, rodina o peníze nepřijde, ale změní se parametry pojistky, rodič zaplatí měsíčně o něco víc. Kdo si sám na pátrání po nejvýhodnějším spoření netroufne, může se obrátit na nezávislého profesionála.

Foto: thinkstock

Nejste povinni svým dětem cokoli v dospělosti dávat, ale věřte, že se jim bude jakákoli finanční pomoc velmi hoditFoto: thinkstock

Má vůbec tedy cenu spořit?

A má vůbec takové šetření smysl? „Spořit dítěti má smysl v každém případě. Pokud rodič chce dítěti do 18 let naspořit třeba dvě stě tisíc korun a začne ihned po narození, stačí při čtyřprocentním zhodnocení ukládat měsíčně zhruba 640 korun. Pokud ale začne spořit o pět let později, bude to měsíčně už necelá tisícovka, aby dosáhl na konci stejné částky,“ popisuje příklad Eduard Kučera.

Minimálně by podle něho rodiče měli spořit alespoň pětistovku měsíčně a rozhodně platí: čím dříve začnou, tím lépe. Výhodné může být z hlediska spoření i to stavební. „To je zajímavá a v dnešní době asi nejvýnosnější forma spoření,“ podotýká Martin Špaček.

A co vy? Spoříte svým dětem, nebo preferujete pojištění? Ale ať už spoříte, nebo ne, pro všechny rodiče tu máme články Vtipy o dětech a rodičích: Vybrali jsme ty nejlepší! nebo Hitparáda hlášek dětí, když mluví jako dospělí.

Reklama

Související témata:

Načítám