Hlavní obsah

Chci mít prsa svobodná. Kdo jsou ženy, které odmítají podprsenky?

Foto: Diana-Indiana, shutterstock.com

Prsa volná, neschovaná v podprsence... To je postoj stále většího počtu žen. Jak to vidíte vy?Foto: Diana-Indiana, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovedete si představit, že byste ze svého života zcela vyloučily podprsenky? Stále častěji je slyšet o ženách, které je nenosí ze zásady, a hlavně z důvodů duchovních.

Článek

Alena je žena, která již delší dobu tíhne k alternativnímu způsobu života. Stala se nejprve vegetariánkou, pak vegankou, když otěhotněla, chtěla rodit doma, což se kvůli komplikacím nepodařilo. Svoji dceru nosila jen v šátku, kojila ji skoro do tří let.

Právě kvůli dlouhodobému kojení se její předtím poněkud menší ňadra ještě zmenšila. Alena tak začala považovat svou podprsenku za zcela zbytečný kus oděvu, který odložila nejprve jen v létě, poté už na celý rok. Podle Aleny se tak cítí mnohem méně svázaná, což se prý pozitivně projevilo i na jejím duševním stavu. „Cítím se mnohem uvolněnější, což se pozitivně odrazilo i na vztahu k manželovi a dcerce,“ říká Alena.

Bez podprsenky jako bez okovů

„Svým prsům jsem začala věnovat speciální pozornost. Když jsem je zbavila podprsenky, bylo to, jako bych je zbavila okovů,“ svěřila se Alena. Ta dále popisuje, že bez podprsenky jsou její prsa mnohem citlivější a sensitivněji také reagují na menstruační cyklus. V jednu fázi ji prý až bolí, to je prý přirozené. Podle ní jde pouze o zvyk.

„Na začátku mi přišlo zvláštní, že se ňadra pohupují, případně, že v létě na mě muži poněkud více zírají, ale na vše jsem si postupně zvykla." Je třeba ale zopakovat, že Alena má opravdu malá ňadra, to ovšem podle ní není podstatné: „Myslím, že i ženy s většími ňadry si mohou na život bez podprsenky zvyknout a užívat si ho,“ tvrdí.

Foto: PranFoto, shutterstock.com

Podle naší čtenářky je jedno, zda máte ňadra větší či menší. Schovávat se prý nemusí žádnáFoto: PranFoto, shutterstock.com

Lékaři tvrdí opak

S Aleninými názory a s názory ostatních „biožen“ rozhodně nesouhlasí mnozí lékaři. „U žen s velkým poprsím doporučujeme nošení podprsenek se širokými ramínky nebo sportovní podprsenky, s tím, že musí také posilovat trupové, prsní i břišní svalstvo, a předcházet tím bolesti zad,“ sděluje docentka Olga Švestková, přednostka Kliniky rehabilitačního lékařství.

I mnohé majitelky větších vnad chození bez podprsenky zcela odmítají: „Bez podprsenky jsem vlastně jen v noci. Mám košíčky velikosti F, takže podprsenku nosím i po příchodu ze zaměstnání, kdy se převléknu do domácího. A třeba při sportu si to už vůbec nedovedu bez podprsenky představit,“ diví se čtenářka Patricie.

Foto: ShutterDivision, shutterstock.com

Zdravotní důvody, proč nenosit podprsenku, nejsou zatím nijak potvrzenéFoto: ShutterDivision, shutterstock.com

Podprsenky způsobují rakovinu?

Ve světě ale můžeme najít ještě radikálnější názory na nošení podprsenky. Podle autorů knihy Móda si to žádá, která vyšla i u nás a která pranýřuje nejrůznější typy oděvů a obuvi, prý nošení podprsenky způsobuje rakovinu prsu.

Autoři Ross Singer a Soma Grismaijer tvrdí, že podprsenka stlačuje prsní tkáň a zabraňuje proudění lymfy, která nemůže odvádět z místa toxiny. Ty se zde hromadí, způsobují otoky, které představují pro ňadro zátěž a mohou údajně způsobovat rakovinu. Nicméně lékaři tuto hypotézu zcela odmítají, na vznik této choroby prý nemá vliv sebetěsnější oblečení ani prádlo.

„Žádná z vědeckých studií nepotvrdila domněnku, že kosticové podprsenky mohou způsobit rakovinu,“ uvádí MUDr. Václav Pecha, primář onkochirurgického oddělení DTC Medicon.

Nosíte podprsenku vždy a všude, nebo někdy vyrážíte i bez ní? Jak se díváte na ženy, které chodí nahoře „naostro“?

Reklama

Načítám