Hlavní obsah

Chinaski končí, jak je znáte! Stojí za rozpadem slavných kapel vyhoření, spory, nebo touha po sólo kariéře?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Punčocháče, Vinohradská č. p. 90, Vrchlabí a další. Pro generaci, která na těchto písničkách vyrostla, právě skončila jedna hudební jistota. Ano, Chinaski oznámili konec kapely v takové sestavě, na kterou jsme byli zvyklí. Zamáčkněte slzu, nejsou první ani poslední.

Článek

Abychom byli přesní, kapela nekončí úplně, pouze v tom seskupení, které jsme znali posledních několik let. Z původní sestavy zůstanou jen frontman Michal Malátný (47) a kytarista František Táborský (43). Rozchod se zbylými členy oznámila kapela Chinaski na svém oficiálním facebookovém profilu – podle jejich vyjádření vyprchala chemie a muzikanti se rozcházejí po hudební stránce. Některé věci vidí jednotliví členové rozdílně, a tak je třeba jít dál každý svojí cestou. Kdo nahradí čtyři odcházející muzikanty, zatím není jisté. Třebaže Chinaski budou pokračovat v jiném složení, lze to považovat za konec té skupiny, kterou jsme znali, a můžeme si ji tak přidat na seznam kapel, které jsme milovali, ale pohromadě už je neuslyšíme.

Chinaski (1987–2017)

Chinaski, původně ještě jako Starý hrady a posléze spontánně přejmenovaní na Starý hadry, se dali dohromady už v roce 1987. Od té doby prošla kapela řadou proměn: od přejmenování podle hlavní postavy románu Charlese Bukowského přes obsazení až po hudební aranžmá. Svůj poslední koncert ve složení, na které jsme zvyklí v podstatě posledních deset let beze změny, odehrají 18. prosince v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Koncerty kapely Chinaski byly vždy parádní show se vším všudyFoto: Profimedia.cz

Nightwork (2006–2013)

Dlouho u nás nebyla chlapecká kapela, kvůli které by dívky sundávaly podprsenky a házely je na pódium (krom Monkey Business, ti mají své stálé podprsenkové groupies už několik let). Většina členů byli jak muzikanti, tak zároveň herci, což se projevilo v kreativitě a trochu netradičním hudebním stylu. Písněmi a klipy často provokovali a kvůli recesi zpočátku nebyli bráni příliš vážně. Po fenomenálních hitech jako Mája, Tepláky nebo Vánoční čas je fanoušci začali zbožňovat. Kapela ale neměla dlouhou životnost. Fungovala od roku 2006 a už po sedmi letech oznámila konec. Spekulovalo se, že v tom má prsty Tatiana Vilhelmová (39), partnerka zpěváka Vojtěcha Dyka (32), ovšem tyto fámy byly vždy vyvráceny.

Foto: Profimedia.cz

Všichni členové kapely Nightwork. Zleva nahoře: Jakub Antl, Vojtěch Dyk, Jakub Prachař. Dole zleva: František Soukup, Jan Maxián a Ondřej SlukaFoto: Profimedia.cz

Black Milk (2002–2005)

Tři zpěvačky, kterým do začátků měla pomoct slavná jména jejich otců, velkou díru do světa neudělaly. Tereza Kerndlová (31), Helena Zeťová (37) a Tereza Černochová (34) spolu vydaly v roce 2002 album „Modrej dým“, o rok později další desku „Sedmkrát“. Ale už v roce 2004 se objevily v kapele problémy, které zjara příštího roku vyústily v rozpad. Všechny tři zpěvačky se daly na sólovou dráhu a ta jim očividně sedí mnohem více než ta společná.

Foto: Profimedia.cz

Kapela Black Milk ze začátku dost stavěla na tom, že jde o dcery slavných muzikantů. Zleva je Tereza Černochová, Helena Zeťová a Tereza KerndlováFoto: Profimedia.cz

Oasis (1991–2009)

Nejen české kapely, vzniklé z popudu hudebního producenta, odešly z hudebního světa. V roce 2009 oznámila konec kapela Oasis, která fungovala osmnáct let. Britská kapela zažívala své největší úspěchy v polovině devadesátých let, ale dodneška patří k nejvlivnějším seskupením britské rockové scény. Jejich hlavními tvářemi byli bratři Noel (50) a Liam (45) Gallagherové, kteří se ale nakonec stali i zkázou kapely – rozpadla se po jejich sporech.

Foto: Profimedia.cz

Kapela Oasis doplatila na spory mezi bratry Gallagherovými Foto: Profimedia.cz

The Verve (1989–1999, 2007–2009) 

Jedněmi z největších konkurentů Oasis byla další britská kapela The Verve – dokázali vyprodat lístky na koncert za dvě a půl hodiny. Nezaměnitelnou melodii písně Bitter Sweet Symphony zná snad každý, kdo někdy v životě zapnul rádio – dodnes totiž zní z éteru. Muzikanti se dali dohromady na přelomu osmdesátých a devadesátých let, ale po deseti letech se rozešli – ke konci vedla hádka mezi Richardem Ashcroftem (46) a Nickem McCabem (46). Druhý jmenovaný po roztržce kapelu opustil a vydal se – jak jinak – na sólovou dráhu. V roce 2007 oznámili comeback, ale netrval příliš dlouho, o dva roky později se kapela už opět loučila. Zdá se, že už natrvalo.

Foto: Profimedia.cz

The Verve nakonec opustil Richard Ashcroft, který se vydal na sólovou dráhuFoto: Profimedia.cz

R.E.M. (1980–2011)

Na rozdíl od předchozích kapel, R.E.M. se po jedenatřiceti letech nerozpadli kvůli neshodám, ale protože nevěděli, kudy dál. Tak to alespoň v roce 2011 tvrdili ve svých vyjádřeních, podle kterých se navzájem respektují, milují se, jako by byli skuteční bratři, ale došlo u nich k určitému syndromu vyhoření. Jejich písně, ať už ploužák Everybody Hurts, nebo Losing My Religion, budou rezonovat v hudebním světě ještě hodně dlouho. Však to také byly celosvětové hity, které pomohly kapele dostat se tam, kde byla.

Foto: Profimedia.cz

R.E.M. si prošli určitým syndromem vyhoření, proto po více než třech dekádách ohlásili v roce 2011 konec Foto: Profimedia.cz

Destiny’s Child (1990–2006)

Dnes je to až k podivu, že Beyoncé (36), královna r’n’b, někdy zpívala jinak než sólově. Ale skutečně, v roce 1990 se zrodila kapela v obsazení Beyoncé Knowles, Kelly Rowland (36), LaTavia Roberson (36) a LeToya Luckett (36). Největší úspěchy přišly až na přelomu milénia – tehdy z kapely odešly Roberson a Luckett a nahradila je Michelle Williams (37). Kapela tak dostala podobu, na kterou jsou lidé zvyklí. Tato dívčí skupina patřila mezi jedny z nejúspěšnějších hudebních počinů a pravidelně obsazovala přední příčky žebříčků nejen popularity, ale i kritiky. Destiny’s Child vydaly pět alb, kterých se prodalo na celém světě více než 66 milionů. Kapela se rozpadla v roce 2006, kdy všechny tři zpěvačky chtěly zkusit sólovou dráhu.

Foto: Profimedia.cz

Destiny’s Child byla jedna z nejúspěšnějších kapel všech dob Foto: Profimedia.cz

Stýská se vám po rozpadlých kapelách?

Reklama

Načítám