Hlavní obsah
3,7
(20)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Že budete mít ryb přes Vánoce po krk? Ale kdepak! Nahraďte aromatického kapra nebo lososa jemným tuňákem, dolaďte ho ohnivým salátem a připravte si luxusní lehkou večeři!

40 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks tuňáka
  • 2 ks citronu
  • 1/2 ks limetky
  • 200 ml vody
  • 1 lžička hrubé mořské soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
K podávání
  • 2 ks pečiva
Salát
  • 2 ks rajčat
  • 1/2 ks salátové okurky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 ks limetky
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 2 ks šalotky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Nejprve naložte tuňáka do vody se šťávou ze dvou citronů a pusťte se do přípravy salátu, který také potřebuje chvilku na uležení.

02.

Okurku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Červenou i žlutou papriku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno a nakonec přidejte šalotky nasekané na co nejjemněji.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Pak vezměte rajčata a nařízněte jim ostrým nožem kříž buď navrchu, nebo zespodu, a dejte je do hrnce s vroucí vodou. Zhruba po minutě by se slupka z rajčat měla odloupnout a měla jít snadno dolů. Oloupaná rajčata nakrájejte na kostičky a přidejte k ostatní zelenině.

04.

Nakonec přidejte chilli papričku zbavenou semínek nakrájenou na kousky (jestli máte odvahu, klidně dejte do salátu papričky dvě), nasekanou petržel a salát dochuťte solí, pepřem, cukrem a šťávou z limetky. Misku přikryjte a nechte odpočívat v lednici, aby se chutě krásně rozležely.

05.

Steaky z tuňáka vyndejte z citronové vody a na pánvi si rozpalte olivový olej. Dejte je opékat z každé strany asi na 3 minuty, aby byly krásně zlatavé, ale ne úplně propečené. Pak stáhněte oheň, na každý steak dejte půl lžíce másla a maso nechte dojít. Máslo se rozpustí a vytvoří se jemná, příjemně nakyslá šťáva, nakonec steaky osolte a opepřete.

06.

Na talíři pak podávejte kopeček salátu, steak z tuňáka ozdobený plátky limetky a několik plátků čerstvé bagety nebo chleba.

Související témata:

Načítám