Článek
Postup
01.
Nejprve naložte tuňáka do vody se šťávou ze dvou citronů a pusťte se do přípravy salátu, který také potřebuje chvilku na uležení.
02.
Okurku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Červenou i žlutou papriku zbavte semínek a nakrájejte nadrobno a nakonec přidejte šalotky nasekané na co nejjemněji.

Foto: Jakub Jurdič
03.
Pak vezměte rajčata a nařízněte jim ostrým nožem kříž buď navrchu, nebo zespodu, a dejte je do hrnce s vroucí vodou. Zhruba po minutě by se slupka z rajčat měla odloupnout a měla jít snadno dolů. Oloupaná rajčata nakrájejte na kostičky a přidejte k ostatní zelenině.
04.
Nakonec přidejte chilli papričku zbavenou semínek nakrájenou na kousky (jestli máte odvahu, klidně dejte do salátu papričky dvě), nasekanou petržel a salát dochuťte solí, pepřem, cukrem a šťávou z limetky. Misku přikryjte a nechte odpočívat v lednici, aby se chutě krásně rozležely.
05.
Steaky z tuňáka vyndejte z citronové vody a na pánvi si rozpalte olivový olej. Dejte je opékat z každé strany asi na 3 minuty, aby byly krásně zlatavé, ale ne úplně propečené. Pak stáhněte oheň, na každý steak dejte půl lžíce másla a maso nechte dojít. Máslo se rozpustí a vytvoří se jemná, příjemně nakyslá šťáva, nakonec steaky osolte a opepřete.
06.
Na talíři pak podávejte kopeček salátu, steak z tuňáka ozdobený plátky limetky a několik plátků čerstvé bagety nebo chleba.