Hlavní obsah

Choulostivá tajemství: Kdy (a jestli vůbec) říct partnerovi věci, za které se stydíte?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Všichni máme nějaké tajemství – některé zůstane skryto a jiné se odhalí. Dusíte v sobě konkrétní počet milenců nebo nějakou jinou pikantní událost z minulosti? Pak musíte vědět, kdy je na prozrazení sexuálního tajemství ještě brzy.

Článek

Tabu znamená pro každého něco jiného. Pro Markétu je nemyslitelné, aby se kamarádkám svěřila, co s přítelem provádí v posteli nebo že kdysi musela na potrat. Jitce to naopak tak soukromé nepřipadá. Hranice má každý jinde, nicméně co se týče intimností obecně, nikdo není bez tajemství. A právě o těch sexuálních je někdy těžké hovořit – zvlášť, když na ně nejste pyšní nebo vás okolnosti nutí k jejich vyzrazení.

Když já s tebou nemůžu mít sex

I americká psychoterapeutka Wendy Walsh na svém blogu popisuje, že pro mnoho lidí je strašně náročné svěřit se, byť svému terapeutovi, například s tím, že zrovna trpí pohlavní chorobou. A co teprve potencionálnímu partnerovi, který se dožaduje sexu, jenž momentálně není možný! Vhodné načasování je v těchto případech, kdy k sexu ještě nelze přistoupit ze zdravotních či psychických důvodů (například i vinou předchozího sexuálního zneužívání), naprosto nezbytné!

„Tuhle mi psala jistá dáma, že má pohlavně přenosnou nemoc, která sice není život ohrožující, ale zároveň si žádá dlouhodobou léčbu. Lámala si hlavu, jak se má zachovat, když zrovna potkala někoho, do koho se zamilovala,“ popisuje zmíněná psychoterapeutka a dodává, že logicky nikdo nechce nového milence vystrašit tak nepříjemnou informací. Zároveň ale váhá, zda s upřímností nejdál dojde… Takže co? Říct, či neříct?

„Na základě svých zkušeností podotýkám, že když novému nápadníkovi řeknete své intimní tajemství příliš brzy, odradíte ho. Pakliže se svěříte naopak moc pozdě, odepíše vás,“ objasňuje Wendy Walsh s tím, že šablona na ideální komunikační chvíli neexistuje. Přesto si odbornice myslí, že v každém případě je moudré počkat, dokud se s novým přítelem skutečně nepoznáte (nikoli biologicky a sexuálně).

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Říct, nebo neříct? A když ano, tak kdy?Foto: nd3000, Shutterstock.com

Větší než malé množství informací

Dokud nebudete mít aspoň základní přehled o partnerových slabých i silných stránkách, emocích i názorech, radši se do ničeho nepouštějte. Je pak snadnější předvídat, jak asi bude na choulostivou zprávu reagovat. Zároveň musíte cítit spojení a pouto mezi vámi.

Je zbytečné svěřovat se s citlivými daty někomu, kdo nemá zájem vztah udržovat nebo v něm pokračovat. Vždy je tedy vhodné přihlédnout k aktuální úrovni intimity a závazku. Tohle univerzální opatření chrání vaše i partnerovy emoce – ať už se jedná o počet bývalých milenců, se kterým se chcete mermomocí svěřit, špatné zážitky z dětství, zkušenost se skupinovým sexem kdysi na vysoké, nebo požadavky na neobvyklé sexuální chování.

Kdy je mlčet zlato

„Z průzkumu, který jsem sama provedla, vzešlo, že doopravdy není žádoucí, aby k prozrazení intimních tajemství došlo hned. Ať muž, nebo žena – mnoho experimentů dokazuje, že lidé jsou soudci. Rychle a unáhleně hodnotí, jsou spontánně kritičtí. Když už tedy máte ambice a kuráž jít s kůží na trh, mělo by to být pouze v případě, že druhého již dobře znáte a on o vás ví spoustu pozitivních věcí,“ dál popisuje terapeutka, která výše uvedené dámě s pohlavní nemocí poradila, aby si se svým novým přítelem nejdřív hodně povídala – bez sexuálního spojení.

Na konstatování, že se přece chcete s někým sblížit hlavně osobnostně a duchovně, přece nikdo nemůže nic říct. A co když už „sblížení až na půdu“ dávno jste? I tak si ledacos nechte pro sebe.

Pokud třeba při milování s partnerem sníte o jiném, mlčte! „Ženy často mají z těchto představ výčitky, a někdy o tom dokonce chtějí vyprávět. To je samozřejmě fatální chyba,“ varuje přední český sexuální psycholog Petr Weiss a dodává, že podobné informace byste svým protějškům samozřejmě sdělovat neměli.

A kdy je podle vás nejlepší čas na odhalení sexuálního tabu?

Reklama

Načítám