Hlavní obsah

Chraňte své dítě proti žloutence typu A

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupuje vaše dítě do školky? Dejte si pozor na infekce. Očkování proti žloutence typu A lze pro své dítě získat se slevou.

Článek

Na co nezapomenout, než nastoupí do školky?

Pobyt v kolektivu má svá jistá specifika. Dítě se poprvé ocitá ve větší skupině, začíná více komunikovat se svými vrstevníky a tráví s nimi více času. Rodiče by měli myslet i na to, že se v kolektivu mohou velmi snadno a rychle šířit infekční nemoci.

Mezi možná onemocnění dětí patří i žloutenka typu A

Vzpomínáte si na chřipkové prázdniny nebo dětské neštovicové party? Pokud se v dětském kolektivu objeví nějaká infekční nemoc, obvykle se velmi rychle šíří. Do výčtu snadno přenosných nemocí patří také žloutenka typu A. Děti jsou totiž díky povinnému očkování chráněny jen proti žloutence typu B.

Může se žloutenkou typu A nakazit i mé dítě?

Nakazit se mohou všichni vnímaví jedinci. Zjednodušeně: každý, kdo není proti nemoci očkovaný nebo ji dosud neprodělal, může onemocnět. Ochranu v případě žloutenky typu A nezajistí vitaminy, a mnohdy nestačí ani zvýšená a pečlivá hygiena. Až třetina pacientů totiž uvádí, že neví, kde se žloutenkou nakazila.

Virus žloutenky typu A patří mezi velmi odolné, při pokojové teplotě dokáže dlouho přežít v podstatě kdekoli: na oblíbené hračce, v jídle či nápoji. Dítě přitom nemusí virus přímo pozřít, k jeho přenosu stačí, když si dítě strčí do úst prsty, ve kterých drželo virem kontaminovaný předmět. Uhlídat přenos žloutenky typu A není v silách rodiče ani personálu školky.

Očkování proti žloutence typu A lze nyní získat se slevou!

Účinnou prevencí je očkování

V ČR je k dispozici vakcína, která je vyvinuta speciálně pro děti od 1 do 15 let věku. Vakcína Havrix Junior se očkuje ve dvou dávkách s odstupem šesti až dvanácti měsíců od podání té první. Dítě je chráněno již dva až tři týdny po podání první dávky. Druhou dávku, zakoupenou za zvýhodněnou cenu, lze do dalšího očkování uchovat v lednici, např. u svého pediatra. Při aplikaci obou dávek podle uvedeného schématu se očekává ochrana proti žloutence typu A po dobu nejméně 25 let.

Nejčastěji onemocní děti do 4 let

V České republice žloutenka typu A postihuje dlouhodobě nejčastěji děti. Zatímco v době epidemie v roce 2008 bylo nejvíce pacientů mezi dospělými, poslední tři roky onemocněly nejčastěji děti do čtyř let, tedy v období, kdy nastupují do školky a začleňují se do většího kolektivu dětí.

Vakcína Havrix 720 Junior monodose je vázána na lékařský předpis a není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Vakcinační akce pro rok 2012 povolena MZ, č.j.: 79319/2011/OVZ. Před aplikací si, prosím, přečtěte příbalovou informaci. O očkování proti žloutence typu A se poraďte se svým pediatrem. CZ/HAV72/0011/12

Reklama

Související témata:

Načítám