Hlavní obsah

Chrápe? Za 10 dní už ne!

Foto: shutterstock.com

Chrápání dokáže způsobit bezesnou nocFoto: shutterstock.com

Reklama

Znáte to, poklidná noc a konečně se vám podařilo zabrat. Než se ovšem stačíte přetočit na bok, probudí vás chrápání. Nejenže se v tom nesnesitelném hluku nedá spát, jde tu navíc i o zdraví. Ale konečně je tu způsob, jak se chrápání zbavit. Konejte rychle, ať se můžete k miláčkovi opět přivinout!

Článek

Proč chrápe?

Nelibé tóny, které nám tolik v noci vadí, vznikají vibracemi měkkého patra, a tak dochází k hlasitému dýchání. Zatímco řada lidí to považuje jen za společenský problém, lékaři mluví o vážném defektu a poruše spánku. Nejčastěji jde o potíže s vysokým krevním tlakem, obezitou nebo chronickou rýmou. Stejně tak se ale chrápáním může projevit i nebezpečný syndrom spánkové apnoe vyvolávající onemocnění srdce a cévní mozkové příhody. Už to je důvod, proč to nenechat být a raději vyhledat odborníka. Statistiky jsou nekompromisní. Mužů, kteří chrápou, je sice více (uvádí se 25 %), ale ani žen není zrovna pomálu (15 %).

Laserová pomoc

Na trhu jsou různé pomůcky a prostředky, které pomáhají. Úspěšnou metodu přinesla i plastická chirurgie. Dnes už se běžně používá a patří k nejčastějším zákrokům, které se na klinikách provádí. Odborníci z Asklepionu tvrdí, že většina klientů po ní přestane chrápat úplně, ostatním se jejich stav výrazně zlepší. Než ovšem přišly na řadu lasery, bylo to mnohem obtížnější. Jedinou funkční metodou byla zubní rovnátka. Možnost byla i v podobě zásadního chirurgického zákroku, po kterém následovala hospitalizace na klinice. Těmto metodám ale už dnes naštěstí odzvonilo.

Moderní metoda se provádí pomocí speciálního diodového laseru. Odborník upraví tvar čípku a měkkého patra v dutině ústní. Než ale k zákroku dojde, projde si pacient vstupní konzultací a vyšetří ho lékař na ORL. Bolesti se váš milý bát nemusí. Stejné je to s krvácením. Ošetřovaná tkáň totiž takřka vůbec nekrvácí. Místo se znecitliví nejdříve sprejem a pak injekcí. V případě, že ho přeci jen nějaké ty obavy znejistí, může si zažádat o populární analgosedaci (uvedení do stavu podobného spánku). Celé to trvá pouhých 5 až 10 minut.

Postup při zákroku můžete sledovat na videu zde:

{stream-video}

Nové patro za deset dní

Lékaři se snaží, aby si klient co nejlépe zvykl na nový tvar patra. Proto se zákrok neprovádí radikálně najednou, ale postupně v sérii několika menších zákroků. Když se místo zahojí, lékař ještě zkontroluje, jestli je změna dostačující nebo zda bude nutné zákrok opakovat. Doba léčení se nedá stanovit, protože se u každého liší. Místo může bolet, ale ne víc, než jako při běžné angině. A cena? Jedenáct tisíc dvě stě korun sice není úplně málo, ale ušetřit za jednu dovolenou za ten klid stojí, ne?

Kdy u vás doma nastane toužebné ticho?

Reklama

Načítám