Hlavní obsah
3,3
(43)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Do pečené vaječné omelety zvané frittata můžete použít právě to, co zrovna máte v lednici – uvařené brambory, uzeninu, čerstvou zeleninu...Tomuto receptu vévodí jarní zelený chřest, ke kterému se výborně hodí chuť šunky a ementálu.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 ks vejce
  • 4 ks brambor
  • 1 ks jarní cibulky
  • 400 g zeleného chřestu
  • 50 g vepřové šunky
  • 50 g ementálu
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžičky čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Připravte si tlustostěnnou větší pánev, ve které budete moct později frittatu dopéct. Horkovzdušnou troubu si rozehřejte na 190 stupňů.

02.

Stonkům chřestu uřízněte tvrdé spodní části a zbytek omyjte. Dejte je vařit do litru vody osolené 1,5 lžičkou soli. Stačí, když budou ponořené jen spodní 2/3 stonků, křehké špičky se uvaří v páře z vařící vody. Chřest stačí vařit cca 3-4 minuty (dle tloušťky stonků). 

03.

Uvařené vychladlé brambory nakrájejte na plátky a jarní cibulku nasekejte. Na lžíci másla opečte nakrájené brambory společně s cibulkou, až začnou zlátnout, přidejte na kousky nakrájený chřest a vše mírně osolte. 

04.

V míse rozšlehejte 6 vajec, osolte je a opepřete. Tuto směs nalijte do pánve a zvolna (už mimo sporák) smíchejte s bramborami, cibulkou a chřestem. Povrch posypejte nastrouhaným sýrem a kousky šunky.

05.

Pánev přesuňte do rozpálené trouby a pečte ji asi 20 minut dozlatova. Hotovou frittatu nechte mírně zchladnout, posypte nasekanou pažitkou a servírujte ji nakrájenou na čtvrtiny. 

Foto: Autorka

Frittatu můžete servírovat se salátem z čerstvé zeleninyFoto: Autorka

Omelety jsou vděčné a vydatné jídlo. Zkuste i tuto vaječnou omeletu plněnou sýrem a špenátem.

Reklama

Načítám