Hlavní obsah

Chřipka útočí! Jak se jí vyhnout či zbavit, aniž byste sáhli po tradičních lécích?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Chřipka bohužel už patří k zimnímu období a lze očekávat, že se s ní také potkáte. Proto se hodí mít v zásobě pár tipů, jak ji zvládnout, třeba s pomocí přírody nebo homeopatie.

Článek

Chřipku byste rozhodně neměli podceňovat, natož přecházet. „Může totiž skončit i smrtí! Příčinou bývají komplikace, které se mohou přidružit. Inkubační doba je velmi krátká, v řádech desítek hodin, a v podstatě vás ochromí. Vysoké teploty jsou provázeny zimnicí, silnou bolestí hlavy a svalů, únavou a až neschopností pohybu. Součástí bývá i suchý kašel, bolest v krku, pocit ucpaného nosu. S výběrem vhodných léků vám poradí lékárník, který dohlédne i na to, aby nedocházelo k jejich nežádoucím interakcím,“ říká PharmDr. Ivana Lánová, vedoucí lékárny Benu v Mladé Boleslavi.

Přípravky z lékárny

Léčba chřipky vyžaduje hlavně klid na lůžku, při bolestech hlavy se podávají analgetika, při horečce antipyretika, při suchém dráždivém kašli antitusika. Lze užít i kombinované léky, v nichž je většinou obsažen paracetamol. Důležitý je i dostatek tekutin a vitaminů, především vitaminu C.

Při léčbě chřipky však můžete sáhnout i po homeopatikách. Jejich výhodou je bezpečnost, nehrozí nežádoucí účinky ani vzájemné lékové interakce. Hodí se tedy i pro malé děti nebo těhotné ženy.

Z homeopatik lze proti virovým infekcím užívat Oscillococcinum. Pro prevenci onemocnění v zimě berte každý týden jednu dávku léku, tedy jednu tubičku, při nárůstu nemocných pak zvyšte počet dávek na tři týdně. Během epidemie chřipky je vhodné přidat lék Influenzinum 15 CH, jednou za týden 5 granulí, při chřipce jednou denně 5 granulí. V akutním stavu chřipky lze podpořit imunitu i lékem Echinacea 5 CH 3x denně 5 granulí.

Homeopatickou léčbu, stejně jako každou jinou, je dobré doplnit i tzv. léčebnou dietou, při které pomáháte tělu zbavit se nečistot a takzvaného překyselení. Pomůžete tím správné funkci metabolismu a tím pádem i imunitního systému. „Při nemoci nesmíte organismus přetěžovat jídlem, volte potraviny bez aditiv, dostatečné množství ovoce a zeleniny, zpočátku, pro lepší stravitelnost, spíše vařené, dostatek celozrnných obilovin. Je dobré omezit maso, mléčné výrobky, snížit příjem cukru, tuků a obecně jíst méně. Naopak přidejte tekutiny, ideálně čistou vodu s citronovou nebo grapefruitovou šťávou,“ radí MUDr. Kateřina Formánková, pediatrička z Ostravy.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud dostanete chřipku, naordinujte si klid v teple domova – a k tomu dostatek tekutin, třeba ve formě čaje s citronem a zázvoremFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Přírodní prostředky

Pokud byste rádi vyzkoušeli i ryze přírodní přípravky, můžeme doporučit hned několik bylin, které byste měli mít po ruce – ať již ve formě čaje, či třeba tinktury.

Třapatka nachová, tedy echinacea purpurea, podpoří obranyschopnost organismu, takže se hodí právě na dobu, kdy kolem vás řádí chřipka a hrozí nastuzení. Skvělou prevencí je extrakt z jejího kořene. „Připravíte si ho doma ze lžičky sušeného kořene, kterou zalijete čtvrt litrem studené vody, vše povaříte přibližně pět minut, potom necháte čtvrt hodiny vyluhovat, následně scedíte. Toto množství užívejte maximálně třikrát denně po dobu dvou týdnů,“ radí bylinkářka Mgr. Jarmila Podhorná.

Pokud se vám doma nechce nic připravovat, můžete využít běžně prodávané tinktury z třapatky nachové, které jsou i mnohem silnější.

V době chřipkových epidemií si můžete dopřávat i zázvorový sirup, který zlepší vaši odolnost. Vyrobíte ho z půl litru vodky, patnácti dekagramů nakrájeného zázvoru, šesti polévkových lžic medu a šťávy z jednoho citronu. Vše smíchejte a nechejte louhovat tři až pět dnů. Pak sceďte do uzavíratelné lahve a užívejte každý večer „stopečku“. Pozor na užívání tohoto sirupu současně s paracetamolem, protože to byste se měli vyhnout jakémukoli alkoholu! 

Před chřipkou i během ní můžete užívat také yzop lékařský. Pomůže s odhleněním, zlepšuje stav při zánětu dýchacích cest, je dezinfekční a antibiotický. Čaj z yzopu lze popíjet jako prevenci chřipky – ať samotný, nebo v kombinaci s diviznou, jitrocelem, natí konopičky a kořenem proskurníku.

Velmi účinná na průdušky je tinktura z yzopu lékařského. Doma si můžete připravit sirup, který je výborný na vykašlávání – dejte 30 gramů květů yzopu do čtvrt litru vařící vody a společně nechte minutu povařit, stáhněte a nechte louhovat asi čtyři hodiny. Pak přefiltrujte, nalijte do kastrolu a přidejte půl kila cukru. Vařte tak dlouho, až tekutina získá konzistenci sirupu. Ten pak nalijte do tmavé a uzavíratelné nádoby. Skladujte ho v temnu a chladu. Při kašli a zahlenění užívejte pět až šest polévkových lžic tohoto sirupu.

Co koupit do chřipkové lékárničky?

Chcete mít doma po ruce přípravky, které se hodí jako prevence chřipky, nebo se budou hodit v případě, kdybyste jí neutekli? Některé z nich jsme pro vás našli.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Směsný přípravek Andrographis mix pro lepší obranyschopnost, třapatka a černý bez, Naděje, 50 ml za 152 Kč. Bylinná tinktura Echinacea, podporuje obranyschopnost, močové cesty, kůži, vlasy a nehty, Serafin, 50 ml za 120 Kč. Yzopový sirup při kašli a nachlazení, Topvet, 320 g za 80 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zázvorový sirup Bio, z čerstvého zázvoru a bio třtinového cukru, Ginger People, 237 ml za 144 Kč. Bylinný čaj Nachlazení a chřipka, s třapatkou nachovou a černým rybízem, Aromatica, 20 sáčků za 50 Kč. Čaj Chřipka + nachlazení obsahuje nať echinacey, tužebníku, květ lípy, nať mateřídoušky, květ slézu a kořen proskurníku, Apotheke – Pavel Váňa, 40 sáčků za 56 KčFoto: Archiv firem

Co zabírá na chřipku vám? Napište!

Reklama

Související témata:

Načítám