Hlavní obsah

Pandemie chřipky - jak se bránit?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chřipková epidemie nás straší každý rokFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Každoročně nás chřipková epidemie zaskočí svým útokem. Letos nás vyděsila o to více, že přepadla spoustu lidí na různých koncích světa a má fatální důsledky. Končí legrace, s prasečí (později mexickou) chřipkou je potřeba dát si opravdu pozor! Vrcholná zdravotnická organizace označila stav jako pandemii - tedy nejvyšší stupeň ohrožení nákazou.

Článek

Prasečí chřipka? Řádí už dlouho!

Chřipku poprvé popsali už ve 4. století před Kristem. Všiml si jí Hippokrates, na kterého dnes medici přísahají. Vědecké vysvětlení jejího výskytu přišlo samozřejmě o mnoho později. Už během pár set let ale bylo jasné, že to není žádná legrace! Na konci 19. století onemocněla chřipkovou epidemií téměř polovina tenkrát žijícího lidstva. Od té doby už máme vakcínu, ale ještě po první světové válce, při pandemii „španělské chřipky", zemřelo kolem 20 milionů lidí na celém světě. Klasický virus prasečí chřipky (chřipkový virus typu A H1N1) byl poprvé u prasat izolován v roce 1930.

Zatím není důvod k panice a navíc už před lety vznikl Národní pandemický plán, který má i taková řešení, jako vyhlášení nouzového stavu s krizovými zákony. Určuje také, kdo dostane léky (rezervy nebudou stačit) mezi prvními. Antivirotika obdrží zdravotníci, lékaři, policisté, senioři...

Jak chřipku poznáme

Nezačněme panikařit a přesně rozlišujme mezi obyčejnou rýmou a chřipkou. Chřipka se může obejít i bez rýmy, zato se vyznačuje vyšší horečkou, bolestmi svalů, kloubů, nechutenstvím a celkovou malátností. Provázet ji může i průjem, letargie, škrábání v krku a kašel. „Určitě není od věci při podobných potížích navštívit lékaře," řekl nám MUDr. Karel Spilka. „Bývá v podstatě pravidlem, že se čekárny obvodních lékařů nejvíc plní v období těsně po Vánocích." Není ale chřipka jako chřipka. Způsobuje ji stále stejný vir, který se ovšem v průběhu doby mění. U prasečí chřipky jsou samozřejmě  nejvíc ohroženi lidé, kteří jsou se zvířaty v přímém kontaktu - pracují na farmách, chovají je ve svém chlévě...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jedním z příznaků chřipky může být rýmaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co dělat proti onemocnění chřipkou?

Existují očkovací látky, které se aplikují prasatům proti nákaze prasečí chřipkou. Neexistuje ale vakcína, které by zabránila nákaze u lidí. Případné očkování proti sezonní chřipce pravděpodobně poskytne částečnou ochranu proti viru prasečí chřipky H3N2, ale nikoli proti viru prasečí chřipky A/H1N1. I v případě onemocnění „obyčejnou" chřipkou u nás v jejím důsledku zemře ročně kolem tisíce lidí. „U lidí, kteří trpí dalšími zdravotními problémy, jako je cukrovka, se riziko zvyšuje," potvrdil MUDr. Karel Spilka. Nejvhodnější dobou pro vakcinaci - očkování je podzim, zhruba do Mikuláše, tedy do rizikového období šíření viru. „Váš praktický lékař vám poradí, jakou formou a zda je pro vás preventivní očkování vhodné," míní MUDr. Spilka. Prasečí chřipce se můžeme bránit jen antivirotikyTamiflunebo Relenza. Ta se ale nesmějí podávat dětem do jednoho roku. Prevencí může být rouška, která je v lékárnách k sehnání podle druhu a balení už od 155 korun.

Vepřové maso klidně, ale cestování?

Dobrá zpráva: Nemusíme se bát „nakažlivého" řízku. Prasečí chřipkou se nenakazíme požitím vepřového masa ani výrobků z něj vytvořených, pokud dodržujeme patřičnou tepelnou úpravu. Už při 70 stupních Celsia je virus zlikvidovaný. Tedy, jíst vepříky můžeme dál, jen je nebudeme osobně mazlit. Přenos nákazy se děje podobně jako u lidí - osobním kontaktem. Jediné případy, které se zatím vyskytly v Čechách, úzce souvisely s pobytem na americkém kontinentu. Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) kromě vyhlášení nejvyššího stupně ohrožení nákazou zatím žádné zásadní zákazy cestování či zavírání hranic neplánuje.

„Záleží jenom na lidech, jestli chtějí cestovat nebo ne," vysvětlil MUDr. Spilka. ,,Jinak nemocným pochopitelně doporučujeme necestovat a lidem, u kterých je podezření na toto onemocnění, aby hned vyhledali lékařskou pomoc a zůstali v zemi, kde pocítili syndromy, aby necestovali letadlem. Tím by mohli ohrozit ostatní."

Ohleduplnost vůči svému okolí je základním pravidlem při jakékoli epidemické hrozbě. Právě bezohlednost k osudům druhých je nejlepší cestou k řetězové reakci - cestou do pekla. Proto je nutné dodržovat veškerá lékařská a bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Načítám