Hlavní obsah

Chronický zánět vyvolává rakovinu i Alzheimera. Tohle je jídelníček, který vás ho zbaví!

Foto: Pro Image Content, Shutterstock.com

Foto: Pro Image Content, Shutterstock.com

Reklama

Skrytý zabiják, který může způsobit rakovinu či Alzheimerovu nemoc. Tak právě to je chronický zánět, který může už dlouho vysilovat vaše tělo. Jak ho poznat a jak se ho zbavit?

Článek

Zánět vzniká ve chvíli, kdy se tělo chce zbavit něčeho, co do něj nepatří. Může to být tříska, ale třeba i patogeny či infekce. Jde o proces, díky kterému se nastartuje růst nových buněk a obnova tkání. Je to tedy velmi důležitý ozdravný proces. Ovšem to platí pro zánět malý a akutní, který rychle odezní. Problém nastává, pokud se v těle zánět opakuje často, je rozsáhlý nebo chronický.

Proč může být zánět nebezpečný?

Výzkumy potvrzují, že právě záněty v těle jsou podhoubím pro řadu závažných nemocí. „Zánět se týká prakticky všech zdravotních potíží – nemocí srdce, cukrovky, obezity, migrény, artrózy, astmatu, alergií, ekzémů, deprese, demence. Je spojený se stárnutím a také s autoimunitními onemocněními,“ varuje MUDr. David Frej, autor knihy Strava proti zánětu. Upozorňuje na to, že chronický zánět může stát za vznikem rakoviny nebo Alzheimerovy nemoci.

V chronický zánět může přerůst v podstatě každý, který dostatečně nevyléčíte – třeba v dásni, v dýchacích cestách... Skrytý zánět ale může probíhat i ve střevech či plicích. A dlouhotrvající zánět je bohužel mnohdy spouštěčem rakoviny. Na to, že v těle probíhá zánět, upozorní většinou únava, špatné spaní a úbytek energie. Je to i zadržování vody v těle a výskyt kožních potíží, vysoký krevní tlak nebo astma. Pak je užitečné například ozdravit jídelníček a sledovat, zda se cítíte lépe. Dobré je také zajít k lékaři, který krevním testem přítomnost zánětu v těle zjistí. Můžete si také koupit v lékárně domácí test CRP, který vám dá také základní představu.

Jídelníčkem proti zánětu

Základem snahy zbavit se zánětu je správný jídelníček. „Potraviny buď podpoří zánět, nebo působí proti němu. Vše, co sníte, nese informaci, která ovlivní metabolismus a imunitu. Když sníte cukr nebo lepek, spustí to vždy zánětlivý proces. Když je to občas, nic se nestane, ale čím častěji to je, tím víc hrozí vznik chronického zánětu. Takže si musíte najít potraviny, které působí výhradně proti zánětu. Například na obsah kalorií se v takovém výběru vůbec nehledí,“ vysvětluje David Frej.

Foto: Karaidel, Shutterstock.com

Zelenina, zvlášť ta tmavě zelená, je naprosto skvělá právě při léčbě zánětuFoto: Karaidel, Shutterstock.com

Vhodná zelenina

Zelenina je základ protizánětlivého jídelníčku. Můžete používat čerstvou i mrazenou a připravovat ji nejlépe na páře, restovanou či šetrně grilovanou. Zelenina dodá tělu potřebné látky a zvláště v syrovém stavu absorbuje škodliviny, čili sníží negativní dopad například smaženého či grilovaného masa.

  • Dávejte přednost tmavě zeleným druhům, obsahují víc prospěšných látek. Vyhledávejte druhy s nahořklou chutí, protože skvěle působí na trávení.
  • „Denně byste měli sníst alespoň tři hrsti zelených lístků. Vhodná je rukola, polníček, pekingské zelí, římský salát, čekanka, mangold, špenát, hlávkový salát, ale také bylinky, jako je jitrocel, pampeliška, pažitka, medvědí česnek. Při léčbě zánětů doporučuji řimbabu, dangšen, rakytník, anděliku nebo speciální směsi,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.
  • V létě se hodí víc listová zelenina, v zimě zas kořenová. V létě jezte víc syrové, v zimě pak tepelně upravené zeleniny – povařte ji nebo zapečte.
  • Košťálová zelenina, tedy zelí, kapusta, brokolice nebo květák, ochrání buňky před karcinogeny.
  • Dopřejte si cibuli, česnek, šalotku, pažitku a pórek, protože jsou protizánětlivé, antibakteriální a antivirové.

Jaké se hodí ovoce?

Ovoce jezte nejlépe čerstvé nebo mrazené. Pokud si chystáte ovocnou šťávu, pak dejte přednost smoothie před šťávou bez dužniny a slupek, protože i v nich jsou cenné látky. Ovoce vždy dobře umyjte.

  • Bobuloviny, jablka či granátová jablka obsahují protizánětlivé anthokyanidiny, které chrání před volnými radikály. Patří mezi ně angrešť, borůvky, brusinky, rybíz, ostružiny, maliny i jahody.
  • Čím je ovoce tmavší, tím víc obsahuje antioxidantů.
  • Mezi ovoce patří také avokádo, které je jednou z nejzdravějších potravin, má protiplísňové a antibakteriální účinky, zabraňuje stárnutí kůže a vypadávání vlasů.
Foto: Avdeyukphoto, Shutterstock.com

Bobulovité ovoce si dopřejte ideálně čerstvé, ale může být i mrazenéFoto: Avdeyukphoto, Shutterstock.com

Proč omezit lepek?

„Podle mnoha vědců způsobuje lepek zánět u všech lidí, protože naše tělo nemá enzymy na jeho dostatečné trávení,“ uvádí MUDr. Frej. Právě proto navrhuje, abyste lepek začali postupně omezovat a sledovali, jak to ovlivní vaše zdraví. První výsledky se mohou ale dostavit až po dlouhé době – klidně až po půl roce. Klasický chléb nahraďte rýžovými chlebíčky, zeleninovými chipsy, luštěninami, chlebem z pohanky nebo amarantu.

Zbavte se zbytečného cukru

Bílý cukr je důvodem mnoha zánětů, takže byste se ho měli zbavit v co největší míře. Neznamená to ale, že byste si museli zcela odepřít sladkou chuť. Tu vám do jídelníčku může vnést med, kokosový cukr z květů, stévie, nebo méně známý jakon (sirup ze sladkého kořene), či březový cukr xylitol – ty působí naopak proti zánětu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Bílý rafinovaný cukr vyvolá v těle zánětlivou reakci pokaždé, když ho sníteFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

 Vyberte si zdravé tuky

Důležité je také používání zdravých a protizánětlivých tuků. Záleží na tom, zda je budete zařazovat do studené kuchyně, nebo na nich chystat pokrmy. Pak vybírejte podle bodu zakouření, tedy teploty, kterou vydrží. Vhodný, tedy protizánětlivý, je například olej avokádový, kokosový, nerafinovaný řepkový či extra panenský olivový. Vhodné je také sádlo nebo přepuštěné máslo.

Trápí vás dlouhodobé záněty?

Reklama

Související témata:

Načítám