Hlavní obsah

5 největších chyb zamilovaných, které vedou k rozchodu

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tak trochu jiný stav. Lítáme v oblacích, jsme šťastní a všechno je najednou hezčí. Zamilovanost je jednoduše krásné období plné nepopsatelných emocí, ale bohužel také mnohdy fatálních chyb. V čem nejčastěji chybujeme, když jsme v tom takříkajíc až po uši? A jak se toho vyvarovat a vyhnout se zklamání? Čtěte dál!

Článek

Skoro to vypadá, jako kdyby v období zamilovanosti lidský mozek stávkoval. Rozumné myšlení je zadupáno do země a v akci je jen euforie, vzbouřené hormony, pocity neskonalého štěstí a naprostá jistota toho, že teď už bude všechno jen krásné. „Tohle období trvá většinou půl roku až rok, záleží ovšem na intenzitě vztahu,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Jakmile toto slepé nadšení odezní, ukáže se, jak moc byl náš mozek otupen. A tohle je pět nejčastějších přehmatů, kterých se v zamilovanosti dopouštíme!

1. Nevidím, neslyším, ale miluji

Odborníci tomu říkají nerespektování vnitřních trků. Tedy situace, kdy nás na partnerově chování něco zarazí (trkne), ale místo abychom zpozorněly, ledabyle to přejdeme a vypustíme. Například vás takhle „trkne“, když vás přítel nečekaně okřikne, že se mu pletete před televizí. Místo, abyste si ale řekla „pozor, proč je kvůli takové maličkosti tak nerudný“, rovnou to vyhodnotíte jako náhodu. Přičtete to únavě z těžkého dne, jednoduše to hodíte za hlavu. „Jenže tyhle situace se budou stále opakovat, a to celý život. V různých formách, v různé síle, ale pořád,“ zdůrazňuje Lenka Černá.

Když vás tedy něco „trkne“, zkuste alespoň na chvíli probrat mozek k životu, a odpovězte si následující otázky

  • Jak moc je pro mě tento konkrétní partnerův návyk či povahový rys v životě důležitý?
  • Jsem ochotná ho tolerovat celý život?
  • Je to návyk, kterého se lze zbavit, nebo součást povahy, která je víceméně dána?

Podle Lenky Černé je totiž asi lepší uvažovat v rovině, že takto se bude partner chovat už navždy. Změnit či odnaučit lze totiž jen drobnosti. „Pokud mi například vadí, že partner vždycky nechává nádobí v myčce, je možné se s ním dohodnout. Pokud jsem ale přehlídla, že nechce nikam chodit a je to introvert, rozhodně ho nepředělám. Z kopretiny tulipán prostě neuděláte,“ vysvětluje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Když jste zamilovaní, nevnímáte okolíFoto: Thinkstock

2. Není sexy, ale je hodný

Druhou nejčastější chybou je podle Lenky Černé nerespektování odlišné sexuální chemie. Ta totiž buď je, nebo není. Jenže ženy mají na začátku vztahu tendence omlouvat i tohle. Může za to počáteční nejistota, musíme se sehrát, to si dost často říkají, aniž by si připustily, že sex jednoduše není nijak extra. „Snažíme se jednoduše toho druhého nějak přibarvit, protože je třeba hodný, milý, zábavný a podobně. Jenže když ve vztahu sexuální chemie není, je to špatné,“ říká Lenka Černá.

3. Chodím s ním, ne s jeho rodinou

Další věcí, kterou podceňujeme, jsou sympatie s partnerovou rodinou a jeho přáteli. Přestože si o jeho přátelích myslíme, že jsou pitomci, a o jeho rodičích také nemáme valné mínění, nepřikládáme tomu žádný význam. Nechodím s jeho matkou, ale s ním, říkáme si. To je samozřejmě pravda, ale přesto je dobré uvědomit si následující fakta:

  • Rodiče i přátelé patří do jeho života, tudíž svým způsobem i do našeho
  • Rodiče ho vychovali, jeho návyky, představy o životě, chování jsou částečně odrazem jich samých
  • Přátele si vybíráme sami a dobrovolně, protože s nimi máme něco společného, z nějakého důvodu je máme rádi. Proč kamarádí s pitomci?

4. Je trochu nepořádný, no a?

Chybí tomu ženská ruka, je to takové staromládenecké bydlení, chtělo by to trochu urovnat. Takovými větami ženy dost často komentují příbytek svého nového přítele. Dost často jde ale o velmi jemný výraz pro police plné prachu, koš plný špinavého prádla, hordy týden nemytého nádobí a podobně. „Na začátku vztahu příliš nekoukáme na chod domácnosti toho druhého. Nezajímá nás, jak ji zvládá, přitom to hodně napoví o jeho způsobu života, o tom, jak je samostatný, či nesamostatný a podobně,“ vysvětluje Lenka Černá.

Foto: Isifa

Způsob života na člověka hodně prozradíFoto: Isifa

5. Lžeme sobě i jemu

Poslední velmi rozšířenou chybou, která ale může způsobit hodně velké problémy, je přetvařování se. Tendence k tomu mají muži i ženy. Zamilujeme se a snažíme se tomu druhému zalíbit i za cenu, že se děláme „lepšími“, než doopravdy jsme. Líbí se nám třeba kolega, který chodí pětkrát týdně do posilovny. Ve snaze zaujmout ho se tak stylizujeme do role sportovkyně, i když je nám nejlépe na gauči u hezkého filmu v televizi. „Jednoduše se nechováme přirozeně, i když to je to nejdůležitější,“ potvrzuje Lenka Černá.

Ve chvíli, kdy to „praskne“, a my jednoduše už nedokážeme předstírat, máme v podstatě jedinou možnost. „Je třeba se rychle přeorientovat na to, co je nám přirozené, a doufat, že to partner bude tolerovat,“ říká Lenka Černá.

Láska je krásná, ale přežít to šílené období zamilovanosti dá někdy pořádně zabrat. Rozhodně se vyplatí poslouchat nejen srdce, ale alespoň občas i rozum.

Podle čeho poznáte, že je rozchod na spadnutí?  Pozor na tyto varovné signály.

Reklama

Související témata:

Načítám