Hlavní obsah

Největší problém současných vztahů? Hádky!

Foto: Ana Blazic Pavlovic, Shutterstock.com

Foto: Ana Blazic Pavlovic, Shutterstock.com

Reklama

Nový rok je za dveřmi a jedním z častých přání je spokojenost ve vztahu. Jenže dá se toho vůbec dosáhnout, když stále cítíte pachuť koronaviru, máte na něj odlišné názory a všudypřítomný stres ventilujete skrz nekončící hádky? Z bludného kruhu se dostanete jen jedinou cestou!

Článek

Letošní výjimečný rok končí. Charakterizuje ho pandemie, změna životního stylu, karantény, omezení volného pohybu, úzkost, práce z domova a napětí ve vztazích. Britská sexpertka Tracey Cox říká, že výzkumy hovoří jednoznačně: více než polovina párů pociťuje tlak z celosvětového dění a udává, že se hádá o dost víc než kdy jindy. Patříte k nim?

Prvním krokem k tomu, aby vaše partnerství přežilo, je vědomí, že hádky do vztahu patří. Na druhou stranu je však v této vypjaté době velmi snadné nechat se ovládnout hněvem, partnera urazit a slovně na něj zaútočit. Nenechte se převálcovat a ctěte tři hlavní zákony!

1. Mějte jasno, o čem se dohadujete

Vždy, když atmosféra zhoustne tak, že by se dala krájet, napočítejte do deseti a zeptejte se sami sebe: „Proč je to pro mě tak důležité? Z jakého důvodu se zrovna teď chci hádat?“ Tracey Cox tvrdí, že hodně zbytečných hádek skončí dřív, než začnou. Když si totiž upřímně odpovíte, že vás semlel špatný den v práci, nemáte náladu na to, aby se vás partner ptal na zítřejší plány, nebo si jen potřebujete chvíli odpočinout, oddělíte podstatné věci od méně důležitých.

Pokud vás skutečně něco trápí, buďte konkrétní a ujistěte se, že vaše stížnost obsahuje tři prvky: 1. co partner udělal nebo neudělal, 2. v jaké situaci se to stalo, 3. jaké z toho máte pocity. Poté vyslovte své přání, ne výtku: „Opravdu bych ocenila, kdybychom spolu mohli trávit víc času.“

A počkejte na reakci. „Výzkum amerických psychologů odhalil, že pauza pouhých šest sekund stačí, aby muži i ženy během hádky konstruktivněji mysleli, uklidnili se a zvážili důsledky toho, co se chystají říct,“ dodává britská sexpertka.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Má hádka skutečné téma, nebo jen upouštíte páru a jste líní odbourat napětí jiným způsobem?Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

2. Při hádání se střídejte

Hlavní roli v hádce hraje čas. Jeden z vás dostane prostor k vyjádření na dvě až maximálně pět minut, druhý ho bez přerušování poslouchá a po uplynutí lhůty zopakuje, co slyšel. Když sdělení chápe, přichází na řadu on: ve stejném časovém úseku se obhajuje, vysvětluje, komentuje, co slyšel. Vždy se oba držte hlavního problému a kritizujte chování, nikoli osobu: „Nebylo mi dobře, když jsi mě tam nechal stát samotnou.“

Zároveň nevyhrožujte a vyhýbejte se afektům a výbuchům hněvu. Jestli k tomu dojde ze strany partnera, hádku přerušte. Tělu obvykle trvá asi 30 minut, než se zklidní a vrátí k normálu. Ve chvílích, kdy úplně nevíte, co si o názorech protějšku máte myslet, požádejte ho, zda by vám svoje stanovisko mohl vysvětlit jiným způsobem.

3. Hledejte řešení

„Chápu, jak to myslíš, i když s tebou nesouhlasím,“ zní mnohem lépe než „Jsi padlý na hlavu, to snad nemůžeš myslet vážně“. Při správně vedené hádce počítejte s tím, že možná dáte partnerovi za pravdu. Třeba bylo vyhodnocení celého problému z vaší strany chybné. Partner vám racionálně vysvětlil, co ho vedlo ke kritizovanému jednání, popřípadě se za to i omluvil. Pakliže to tak je, pouhé „odpouštím ti“ stačí. Víc netřeba.

Když se hádka táhne o něco déle, vše si během ní vyříkejte a dohodněte se, jak ji uzavřete. „Můžete dobře zkombinovat nápady vás obou nebo se shodnout na jednom řešení. Záleží na vás. Jakmile se oba budete cítit spokojeně, máte vyhráno,“ dál popisuje Tracey Cox s tím, že je však v pořádku nedohodnout se na všem.

„Trvá-li konfrontace déle než hodinu, zachovejte příměří a v konverzaci pokračujte později, třeba druhý den. Po hádce pro sebe taky udělejte něco hezkého. Usmějte se na sebe a řekněte si třeba, že jste přežili či tak něco. Jako pár jste ihned silnější,“ uzavírá expertka.

Reklama

Načítám