Hlavní obsah

Chytré pračky: Prádlo vyperou v páře i v bublinkách!

Foto: thinkstock

Chytrá pračka vaše oblečení bezchybně vypere. Vy už ho jen pověsíteFoto: thinkstock

Reklama

Budete kupovat novou pračku? Hledejte „chytré“ modely, vybavené moderními technologiemi. Dlouhodobé finanční úspory, které vám přinesou, několikanásobně vrátí investice. O co přesně jde?

Článek

Kromě modelů, které výrazně šetří energie a vodu, můžete spořit s pračkou s velkou kapacitou bubnu: vypere více prádla v méně dávkách (například wave Drume u značky Siemens). A co dalšího nové pračky umí?

Pára a bublinky – pro větší čistotu

Parní technologie (Steam Wash-LG, Steam Care-Miele) je jedním ze současných fenoménů. Snižuje totiž množství vody (až 44 %) a o 51 % elektrickou energii. Zabudovaný generátor mění vodu v páru, ta je přiváděna do horní části bubnu přes rozprašovací trysku. Pára tak lépe pronikne do tkanin, kde zajistí větší čistotu a jasnější barvy.

Pračky Samsung Eco Bubble s technologií bublinkového praní také spoří a zacházejí s oblečením skutečně jemně. Aktivní pěna, vzniklá vstřikováním vzduchu do roztoku pracího prášku a vody, proniká do tkanin hlouběji, rychleji a zaručuje perfektní vyprání. „Navíc praní probíhá za mnohem nižších teplot, než jsme byli doposud zvyklí," říká Kateřina Holíková, produktová manažerka společnosti Samsung.

Foto: samsung

Samsung rozšiřuje portfolio předem plněných praček Eco Bubble o čtyři nové modely s kapacitou bubnu na 7 a 8 kg prádla. Cena začíná na 12 990 KčFoto: samsung

Technologie Eco Bubble totiž umožňuje praní v teplotách již od 15 stupňů Celsia. Protože se nemusí voda ohřívat, výsledkem je až o 70 % nižší spotřeba elektrické energie. „Praní ve studené vodě je také mnohem šetrnější k prádlu, včetně toho z jemných tkanin či oblečení vyrobeného z membránových látek," dodává Kateřina Holíková.

Nová generace odstraňování nečistot

Některé pračky mají program, který dokáže zbavit tkaniny až 20 % nejčastějších skvrn, včetně ovoce, krve, čokolády nebo trávy, a to využitím různých teplot vody v kombinaci s přesně cílenými pohyby bubnu, bez stálé vysoké teploty a předpírky. „Takový prací cyklus tvoří speciální počáteční bio fáze při 40 °C, která odstraňuje enzymatické skvrny, a další fáze při 43 °C, při níž je udržována konstantní teplota,“ vysvětluje Martina Křižáková ze společnosti Indesit.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): AEG L85275XLF: 7 kg prádla, 17 programů, energetická třída A+++, 1200 ot./min. Cena okolo 14 999 Kč. Hotpoint WMG 922X EU Futura: kapacita 9 kg, 12 programů, 1200 ot./min., třída A++, cena okolo 13 000 KčFoto: archiv firem

Alergenů se už nemusíte bát

Na dvou fázích ohřevu funguje také program Anti Bacterial nebo na bavlnu (obvykle s teplotou praní nad 80 °C) u praček značky Whirlpool, nebo Hotpoint. Během cyklu nastává tak zvaná antibakteriální fáze – ohřev vody se zastaví při teplotě 65 °C, zůstane 10 minut a pokračuje na zvolenou vyšší teplotu. Je vhodný na prádlo pro alergiky, pro děti i na ložní povlečení.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Hyundai WFC1047D10: 7 kg prádla, 13 programů, 1000 ot./min., energetická třída A+++, cena okolo 8000 Kč. Siemens WM14Q441BY: 8 kg prádla, speciální programy, 1400 ot./min., energetická třída A+++. Cena okolo 11 960 KčFoto: archiv firem

U máchání jde v případě praček Hyundai třeba o Medic Rinse, který máchá při teplotě 40 °C. Při něm jsou dokonale odstraněny všechny zbytky pracích prostředků. Nebo dlouhý program s přídavným mácháním Senzitivní u praček Siemens.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bosch WAQ28461BY: 8 kg, speciální programy, 1400 ot./min. a energetické třídě A+++. Cena okolo 11 990 Kč. Whirlpool AWIC 9014: 9 kg, 14 programů, 1400 ot./min., energetická třída A+++. Cena od 11 625 KčFoto: archiv firem

Znáte nové motory?

Myslíte si, že pračky musí být vždy neúnosně hlučné? Ne ty nové! Digitální invertorový motor (Samsung, AEG) je oproti klasickým bezuhlíkový. Při praní k dochází k nižšímu tření, hluku, vibracím a k menšímu opotřebení součástek. Technologie Direct Drive (LG) integruje motor, hnací řemen a řemenici do jediného, tichého a odolného mechanismu, jenž je připojen přímo k ose bubnu.

Díky tomu je pohon obou zmíněných motorů efektivnější, energeticky úspornější, spolehlivější a zaručuje delší životnost pračky. Ke kladům také patří větší stabilita.

Investujete více peněz, abyste časem uspořili?

Reklama

Načítám