Hlavní obsah

Chytré přístroje do kuchyně

Foto: Miele

Chladnička je nejpoužívanější přístroj v domácnostiFoto: Miele

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po dokonalém jídle, které vám bude chutnat? Pak je třeba dodržet tyto tři základní kroky: koupit kvalitní potraviny, doma je uklidit tak, aby zůstaly maximální dobu zcela čerstvé, a pak je bezchybně a rychle připravit. A s tím pomohou nové spotřebiče, které se u nás začínají nebo začnou v nejbližší době prodávat.

Článek

Chladnička, která uchová potraviny čtyřikrát delší dobu čerstvé, trouba s s tlumeným dovíráním dvířek a dokonalou nabídkou programů nebo set spotřebičů, do nichž se zamilujete na první pohled – to jsou novinky, které pro vás připravili výrobci spotřebičů na letošní jaro. Vyberte si!

Chladnička, která má smysl

Chladnička patří – na rozdíl třeba od vysavače – k velmi oblíbeným domácím spotřebičům. To vede k tomu, že se o ni každý člen rodiny zajímá, otevírá ji a zkoumá, co nového tam přibylo a co z toho by se mu hodilo. Výsledek je jediný: uvnitř se mění klima a skladované potraviny ztrácejí na kvalitě. Platí totiž, že k zachování čerstvosti je třeba nejen je ukládat do chladného prostředí s teplotou kolem pěti stupňů Celsia, ale velmi důležitou roli hraje i správná vlhkost vzduchu.

Foto: Whirlpool

Funkce Fresh Control dokáže sama regulovat vlhkostFoto: Whirlpool

Příliš nízká vlhkost vzduchu způsobuje, že potraviny osychají a ztrácejí na hmotnosti. Také v nich ubývá například vitamin C a jídlo ztrácí barvu. Při vysoké vlhkosti se naopak na jídle tvoří plísně a bakterie. Ideální vlhkost pro skladování by se měla pohybovat v rozmezí 70 až 85 procent, kdy potraviny vydrží uvnitř čerstvé až čtyřikrát delší dobu. Jenže jak toho dosáhnout?

„Dokážou to nové chladničky s technologií šestý smysl a funkcí Fresh Control, vybavené dvojím výparníkem, který dokáže zajistit jinou vlhkost v mrazničce, kde je třeba nižší, aby se zde nevytvářela námraza, a v chladničce. Tam by měla být vyšší, jinak potraviny budou osychat a vysychat,“ říká Eva Kučmášová z firmy Whirlpool a pokračuje: „Začíná-li se vlhkost snižovat, spustí se ventilátor, který vytváří ve speciálním zařízení proud vzduchu, ten zachycuje kapičky vlhkosti, které se tvoří na vnitřní stěně a rozvádí je do celého vnitřního prostoru chladničky, čímž kdykoli obnoví tu správnou relativní vlhkost.“

Foto: Whirlpool

Potraviny uchováte déle čerstvéFoto: Whirlpool

Tyto nové chladničky byly poprvé představeny minulý týden v Itálii a u nás se začnou prodávat v nejbližších týdnech, předpokládaná doporučená cena je 24 000 korun.

Trouba, se kterou si nebouchnete

Maličkost, která ovšem velmi zpříjemní práci v kuchyni, nabízejí nové typy trub. Zapomeňte na to, že by se při každém jejich dovření ozvalo bouchnutí, které by například při ranním rozpékání bagetek probudilo celou rodinu. „Výrobky s tichým dovíráním dvířek softmotion se inspirovaly u moderních kuchyňských linek, které jsou vybavené tlumiči zavírání. Stejný princip tichého dovírání jsme nyní přenesli i na několik modelů vestavných trub,“ konstatuje Hans Stromeier, senior manažer pro design AEG ze společnosti Electrolux.

Foto: AEG

Trouba s tichým dovíránímFoto: AEG

Že tichá dvířka nemají s dokonalým pečením nic společného? Ano, jde jen o doplňující vlastnosti trub, z nichž jedna dokáže dokonale upéct jídlo, ať ho dáte do spodní nebo horní drážky. Dokonalá cirkulace rozvádí teplý vzduch rovnoměrně po celé troubě. Další nabízí kombinaci zdravého vaření v páře spolu s funkcí horký vzduch, který zároveň vytváří křupavou kůrčičku. Katalogová cena trub začíná na částce 11 990 korun.

Zvenku červené, uvnitř zelené

Originální design, ale hlavně extravagantní červená barva upoutají na sérii spotřebičů z kolekce Redset. Chladnička, pračka a sušička se určitě stanou dominantním prvkem vaší domácnosti. „Kromě designu vynikají i ,zeleným´ provozem, tedy nízkou spotřebou energie a vody,“ říká Slobodan Vukša ze společnosti Gorenje.

Foto: Gorenje

Kolekce Redset upoutá svou barvouFoto: Gorenje

A zde je příklad: chladnička vysoká 180 centimetrů patří do energetické třídy A++ a ročně odebere ze sítě 209 kilowatthodin. Při průměrně ceně pět korun za jednu kilowatthodinu vás roční provoz přijde na 1045 korun, což nejsou denně ani tři koruny. Podobně je na tom pračka zařazená do třídy A-10 %. U sušičky na sedm kilogramů prádla oceníte nejen patnáct nabízených programů,ale i velká dvířka o průměru 34 centimetrů, které lze otevřít až o 189 stupňů, což zjednoduší vkládání a vyndavání prádla.

Pračku můžete mít doma za 18 990 korun, zbylé dva přístroje jsou o tisícikorunu dražší.

Která z novinek vás zaujala nejvíce? Chcete si koupit nový spotřebič, nebo jste spokojeni s tím, který máte doma?

Reklama

Související témata:

Načítám