Hlavní obsah

Chytře zařízený mini byt: Stačilo pár nápadů a 300 tisíc!

Foto: Andrea Hylmarová (6x)

Podívejte se s námi do chytře zařízené garsoniéry!Foto: Andrea Hylmarová (6x)

Reklama

Zařídit garsonku nebývá snadné, zvláště má-li plnit funkci kompletního bytu s ložnicí, kuchyní a obývákem. Ale jde to, o čemž svědčí dnešní návštěva interiéru.

Článek

Znáte tu situaci – dlouho po něčem toužíte, a pak si to pořídíte. Jenže místo štěstí přicházejí starosti, které koupě přinese. A v tomhle případě se celé toto martýrium týkalo bytu. Majitelka, mladá bezdětná žena, byla garsonkou v novostavbě nejprve nadšena, ale po několika pokusech zařídit ji sama si začala dělat vrásky na čele a vzdala to. Obrátila se ale na bytovou designérku Andreu Hylmarovou, která má specifický styl, a výsledkem byla mile překvapena.

Zařizování od podlahy

Garsonka v pražské novostavbě má rozlohu 36 m2, a když se Andrea pustila do zařizování, některé prvky už nešly ovlivnit. Typicky to bývá podlaha a vybavení koupelny, které v bytě již je a není ekonomické ani praktické je měnit. Nejinak tomu bylo i zde. Přesto se návrhářce podařilo vytvořit nevšední, originální, a přitom útulný interiér. Přesněji jeho část, protože koupelna i chodba zůstaly zatím původní a na úpravy teprve čekají. Je pochopitelné, že majitelka si nepřála, abychom je zatím zveřejnili.

Foto: Archiv designérky

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru a vyšla na 120 tisíc Kč. Místo jídelního stolu je díl, z jedné strany plnící funkci stolu, z druhé kuchyně. Barové židle jsou z Decolandu (7200 Kč/ks)Foto: Archiv designérky

Základem bylo vymezit zóny

„Chtěla jsem mít útulný byt, který ale bude zároveň praktický. V garsonce není mnoho prostoru pro experimenty, preferovala jsem proto jednoduché řešení, které má ale duši,“ přiznala se majitelka. Interiér neměl působit ani chladně, ani sterilně. Požadovala také, aby vybavení zohlednilo její oblíbené barvy – černou a bílou.

Foto: Archiv designérky

Kuchyňská linka byla vyrobena na míru a vyšla na 120 tisíc Kč. Místo jídelního stolu je díl z jedné strany plnící funkci stolu, z druhé kuchyně. Barové židle jsou z Decolandu (7200 Kč/ks)Foto: Archiv designérky

Černá a bílá nezklamou

Aby byl byt praktický, bylo potřeba dobře vyřešit úložné prostory a vymezit účelové zóny, a to se to povedlo. Černo-bílá kombinace je totiž velmi elegantní a dynamická. „Bílou barvu jsem volila spíš pro nábytek, černou pro kontrastní akcenty. Na velkých plochách jsem ji nahradila světle šedou," popisuje záměr designérka Andrea Hylmarová.

Moderní koncept řešení umožnil dát místo sedací soupravy postel, ta slouží jednak na spaní, jednak na odpočinek. Nábytek zhotovený na míru a „jako by neviditelné“ designové doplňky z průhledného polykarbonátu dodávají místnosti lehkost.

Foto: Archiv designérky

Postel byla vyrobena na míru (cena 10 000 Kč) dekorace nad ní je z BoConcept, lampa je od Kare Design. Okna stíní tmavě šedé roletyFoto: Archiv designérky

Pohodlí za dobrou cenu

Místnost plní funkci „vše v jednom“ a je ložnicí, obývacím pokojem, pracovnou i kuchyní zároveň. Přitom může být funkční, pohodlná a hezká. Celé vybavení včetně kuchyně vyšlo na necelých 300 tisíc Kč. Majitelka je s ním ale nadmíru spokojená, ve svém bytě se cítí opravdu doma a dobře si tu odpočine. Prostě má domov, jaký má být.

A co vy? Cítili byste se v takovém bytě dobře, kdybyste žili sami? Myslíte, že by vám v tom případě garsonka stačila?

Reklama

Načítám