Hlavní obsah
3,1
(137)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kuře à la francouzská cibulačka?! Zkuste tuhle rychlou variantu na všednodenní večeři: hustá cibulová omáčka, bylinkami ovoněné kuře a rozteklý sýr je kombinace, která málokdy zklame!

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička provensálského koření
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 100 g ementálu
Článek

Postup

01.

Kuřecí prsa podélně rozdělte na tenčí plátky a smíchejte s olejem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a asi lžičkou provensálského koření nebo tymiánu. Maso můžete připravit předem a nechat 30 minut (nebo i do druhého dne) marinovat. I s olejem pak vložte plátky na rozpálenou pánev a z obou stran opečte dozlatova. Vyndejte stranou.

02.

Zatímco se smaží maso, oloupejte a na půlkolečka nakrájejte cibule – na dvě pořádné porce masa jsem dala dvě opravdu velké cibule. Do výpeku z masa pak přidejte cibuli a máslo a asi 15 minut za občasného míchání dozlatova opékejte. Během pečení dost osolte.

03.

Když je cibule měkká, zalijte ji vínem, nechte ho na prudkém ohni skoro odpařit a přidejte vodu nebo vývar, hořčici a ještě špetku bylinek. Přiveďte k varu, do pánve vraťte maso, posypejte ho nastrouhaným sýrem a buď na plotně, nebo v troubě vyhřáté na 200 °C ještě asi deset minut dodělejte, aby se maso propeklo a sýr roztekl.

04.

Posypejte čerstvě mletým pepřem a podávejte se šťouchanými bramborami nebo jen tak s čerstvou bagetou, salátkem a bílým vínem.

Patříte k zastáncům této naší štiplavé superpotraviny“, nebo se cibuli spíše vyhýbáte?

Související témata:

Načítám