Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Květen láká nejen na slunné počasí, ale i na čerstvé české ovoce a zeleninu. Tak se ještě na chvilku schovejte do kuchyně, a pak už si jen na sluníčku užívejte šťavnaté dobroty, které z nich vykouzlíte! Co takhle špízy se zeleným chřestem?

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g kuřecích stehen
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 2 svazky jarní cibulky
Marináda
  • 1/3 hrnku sójové omáčky
    6
  • 2 lžíce medu
  • 1 ks limetky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička chilli
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Špejle namočte alespoň na půl hodiny do studené vody, aby se při pečení nespálily. Sójovou omáčku, med, šťávu z poloviny limetky, zázvor, prolisovaný česnek a chilli asi 15 minut povařte, aby směs trochu zhoustla.

02.

Kuře nakrájejte na nudličky, chřest a pevnou část jarní cibulky na špalíčky. Střídavě napichujte na špejle, lehce potřete marinádou a z obou stran pečte na grilu (nebo v troubě s funkcí grilu) dozlatova. Během pečení ještě 1–2 x potřete marinádou. Pokapejte zbylou limetkou, posypejte koriandrem a je hotovo.

Tip: Ještě šťavnatější špízy vyrobíte z kuřecích řízků i s kůží.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 820,85 kJ
Bílkoviny31,85 g
Tuky24,82 g
Sacharidy21,25 g
Sůl4,27 g
SAFA11,09 g
Vláknina3,66 g
Cukry13,24 g

Načítám