Hlavní obsah

Čistíte si pouze zuby, nebo i dásně?

Foto: Philips.cz

Nejvíce plaku se nachází v dásňovém žlábku. Proto je třeba čistit především místo, kde se zuby dotýkají dásníFoto: Philips.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník Světového dne ústního zdraví se věnuje zdravým dásním. Víte, proč a jak o ně pečovat?

Článek

Podle průzkumu agentury Bubble si 55 % lidí čistí pouze zuby, avšak na dásně zapomíná. „Většina lidí si čistí pouze dolní polovinu korunky. Zde se ale tolik škodlivého plaku neusazuje. Nejvíce plaku se nachází v dásňovém žlábku, tedy v místě, kde se zuby dotýkají dásní,“ souhlasí dentální hygienistka Jana Křepelková. Protože zdraví zubů úzce souvisí se zdravím dásní, a protože zdraví dásní závisí na pravidelném a pečlivém odstraňování plaku, měla byste se na při čištění soustředit právě na toto místo. „A také samozřejmě na prostory mezi zuby,“ dodává Jana Křepelková.

Foto: Philips.cz

Světový den ústního zdraví se slaví každoročně 20. března. Letošním tématem jsou zdravé dásněFoto: Philips.cz

Půl kartáčku k zubu, půl k dásni

Správný postup vypadá následovně: přiložte kartáček pod úhlem 45 stupňů z poloviny k zubu a z poloviny k dásni a provádějte jemné krouživé pohyby. U tvrdého kartáčku byste ale neměla vyvíjet příliš velký tlak, protože byste si v krajním případě mohla odhalit zubní krčky. Naopak u příliš měkkého kartáčku přiměřeně přitlačte a hlavně si na celé čištění vymezte minimálně deset minut. „S ultra měkkým kartáčkem za kratší dobu plak důkladně odstranit nedokážete. Navíc byste po jeho použití ještě měla použít i jednosvazkový kartáček,“ konstatuje Jana Křepelková.

Foto: Philips.cz

Sonický kartáček Philips Sonicare ProtectiveClean dokáže zlepšit zdraví dásní až o 100 % oproti kartáčku manuálnímu Foto: Philips.cz

Pokud si chcete práci zjednodušit a zrychlit, začněte používat sonický zubní kartáček. Například kartáček Philips Sonicare ProtectiveClean má tlakový senzor, takže vás během čištění sám upozorní, že zuby drhnete příliš. Zároveň důkladně zbaví vaše zuby i dásně plaku během dvou minut a dokáže zlepšit zdraví dásní až o 100 % oproti kartáčku manuálnímu. Technika čištění je také velmi jednoduchá: kartáček přiložíte pod úhlem 45 stupňů z poloviny k zubu a z poloviny k dásni a postupně jej budete přesouvat od zubu k zubu. A jako bonus si můžete vybrat přesně takovou kartáčkovou hlavici, jakou aktuálně potřebujete – například pro odstranění pigmentových skvrn, pro majitele rovnátek nebo právě pro citlivé zuby či zánětlivé dásně.

Foto: Philips.cz

Zánětlivé dásně je třeba podle odbornice čistit dvojnásob pečlivě. I když bolí a krvácejí Foto: Philips.cz

Krvácející dásně čistěte dvojnásob 

Podle Jany Křepelkové děláme chybu také v tom, že pokud se na dásni vyskytne jen náznak krvácení, raději si dané místo nečistíme vůbec. „Jenže tím se zánět dásně ještě zhoršuje, právě kvůli kumulujícímu se plaku, a může dojít ke vzniku parodontitidy. A je třeba mít neustále na paměti, že nemoci dásní a zubů negativně ovlivňují zdraví celého těla.“ Světový den ústního zdraví se slaví každý rok 20. března ve více než 100 zemích světa (jedním z jeho globálních partnerů je i Philips Sonicare). Proto vezměte do ruky kartáček a dopřejte svým zubům i dásním takovou péči, jakou potřebují. Více na www.philips.cz/sonicare.

Načítám