Hlavní obsah

Čistíte si uši vatovými tyčinkami? Chyba!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že byste měli dbát na čistotu svých uší, tak každou chvíli použijete vatové tyčinky? Podle odborníků to je velká chyba a můžete si tím spíš uškodit!

Článek

Také si myslíte, že uši potřebují pravidelné čištění od mazu, takže vám v koupelně nesmí chybět krabička s vatovými tyčinkami? Pozor na to! Podle lékařů se vám tenhle zvyk může dokonce vymstít... Takže jak to s čištěním uší má správně vypadat?

Proč vzniká ušní maz?

Většina lidí si vůbec neuvědomuje, že ušní maz není usazená špína v uchu, kterou je potřeba co nejčastěji a co nejpečlivěji odstraňovat, ale že tam má své odůvodnění. Vytváří se jako ochrana proti pronikání bakterií a nečistot dovnitř ucha. Ušního mazu se každému člověku tvoří různé množství. „Jeho tvorba  závisí například i na typu kůže a případných kožních onemocněních, jako jsou dermatitidy, lupénka a podobně. Zvýšená produkce mazu je spíše následkem kožních změn ve vnějším zvukovodu než příčinou zánětů,“ říká primář ORL oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Libor Jeřábek, Ph.D., MBA

Ušní maz může tělo tvořit nejen v různém množství, ale i různého zabarvení a hustoty. Na jeho množství se mohou podepsat například hormonální výkyvy, ale třeba i znečištěné prostředí kolem, nebo to, že jste půl dne usilovně žvýkali žvýkačku. Barva mazu může být od světlé, jakoby medové, až po tmavou. Pokud si všimnete nějakých odchylek od normálu, konzultujte je s lékařem. Rozhodně to udělejte v případě, že je maz žlutý, nazelenalý, vodnatý nebo zapáchá. Může tak upozorňovat na infekci či zánět.

Jak odstranit zátku?

Možná si tak vehementně čistíte uši proto, že se bojíte, že se z mazu utvoří zátka, kvůli které nebudete slyšet. Acumulatio ceruminis, jak se mazové zátce odborně říká, se projevuje občasným zalehnutím uší, hučením či šuměním a někdy i bolestí v uchu. Pokud byste se ho chtěli zbavit výplachem nebo jinou „babskou“ metodou, můžete si naopak poranit zvukovod, bubínek či způsobit zánět zvukovodu. Místo jakýchkoli experimentů v takovou chvíli dojděte na ORL a lékař vám ucho odborně vypláchne, což je zákrok nebolestivý, rychlý a okamžitě efektivní. Je ale dobré vědět, že v uchu s normální šířkou zvukovodu a při normální tvorbě mazu se zátka většinou nevytvoří.

Pokud zátku v uchu máte, pak se to projeví většinou poté, co se do ucha dostane voda. Proč to tak je? „Po vniknutí vody do ucha se ucpe i zbytková štěrbina u cerumenu, a to způsobí zalehnutí ucha,“ uvádí MUDr. Jan Paska, MBA, primář ORL Thomayerovy nemocnice.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Pokud máte často či dlouhodobě pocit zalehlého ucha, měli byste se vypravit spíš k lékaři než se snažit o nějaké domácí řešeníFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Jak správně uši čistit?

Ucho má samočisticí schopnost, maz se v něm nehromadí, ale posunuje se ven například díky pohybu spodní čelisti a přirozeného odlupování kůže. Pak není zapotřebí zdravé uši uvnitř jakkoli čistit, jen odstraňovat viditelný maz při ústí zvukovodu – a na to stačí zajet jen na začátek zvukovodu malíčkem při mytí.

„Výjimkou jsou případy, kdy máte zúžený nebo nerovný zvukovod či již zmíněné kožní obtíže. To je pak možné použít i vatové tyčinky, ovšem velmi opatrně,“ doplňuje MUDr. Libor Jeřábek. Problémy s nerovným zvukovodem anebo při jeho zúžení kostěnými výrůstky mohou způsobit, že z něj nevytéká kožní maz, ale ani voda, která se do něj dostane například při plavání. To může být problém zvlášť v situaci, že tato voda není čistá, ale třeba rybniční. Pokud je voda v uchu delší dobu, může vyvolat zánět, který je velmi bolestivý a pokud se rozšíří, může skončit i operací. Proto pokud máte potíže se zvukovodem, je lepší uši před vodou chránit ucpávkami. Zdravé ucho chránit nemusíte – voda z něj vyteče. Maximálně můžete vysušit okraj zvukovodu rohem ručníku. Poskakováním po jedné noze, které můžete často vidět u koupališť, nedosáhnete většinou žádného valného výsledku.

Jak jsme naznačili, do zvukovodu byste neměli strkat žádné „nástroje". Pokud používáte například zmíněné vatové tyčinky, můžete ušní maz postupně natlačovat hlouběji a vlastně tak tvořit mazovou zátku. V případě, že se nezdráháte na čištění ucha použít například kovovou sponku, jehlici či podobnou pomůcku, může zas dojít i k poškrábání či dokonce proděravění bubínku.

Přiznejte se, jak často a čím si čistíte uši vy?

Reklama

Načítám