Hlavní obsah

Citlivá pleť: Když dodržíte tahle pravidla, trápit vás nebude!

Foto: Nina Malyna, Shutterstock.com

Vyzrajte na citlivou pokožku. Máme tipy, jak zmírnit její nepříjemné projevyFoto: Nina Malyna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím to je, že někdo má senzitivní pokožku? Je to dáno geneticky, nebo si citlivost pleti zhoršuje nesprávnou péčí a zacházením? Poradíme vám, co pleti nesvědčí i jak se citlivosti definitivně zbavit.

Článek

Někdy o ní ani nevíte, jindy podrážděně reaguje na vítr, teplou sprchu nebo krém, který přitom používáte již týdny. Základem péče o citlivou pleť je vnímat její vrtkavost, ale také pátrat po tom, co ji nejvíce dráždí.

Stav pleti ovlivňuje mnoho faktorů, proto je obtížné vysledovat hlavního viníka vašich potíží. Kvalitu pleti určuje nejen genetika, ale i životní styl, stres, klimatizované prostředí, špatná péče, ale i hormonální změny.

„I člověk, který se perfektně stará o pleť a nikdy neměl větší kožní problémy, se může stát citlivým jedincem. Tehdy je třeba hledat příčinu – hormonální změny, změna prostředí, nadbytek stresu,“ prozrazuje Jana Štěpánková, obchodní ředitelka společnosti Ryor. Pokud ale budete dodržovat naše pravidla, citlivá pokožka vás trápit nebude.

Foto: JL-Pfeifer, Shutterstock.com

Pokud je vaše pleť senzitivní, používejte jen speciální produktyFoto: JL-Pfeifer, Shutterstock.com

1. Žijte pro svou pleť

Přesušení, zarudnutí, šupinatění, výskyt pupínků, pálení, svědění… Citlivost pleti má mnoho projevů, a pokud vás trápí dlouhodobě, rozhodně je na místě změna v péči o pleť i jídelníčku. Omezte stresové faktory, které pleť zatěžují, a sáhněte i po vhodnějších pečovacích produktech. „Úkolem kosmetiky je vracet pleť co nejvíce do normálního stavu,“ radí Jana Štěpánková.

2. Čistěte, ale chytře

Největším hříchem bývá špatné čištění pleti. Mytí vodou a mýdlem není na místě, voda obsahuje chlór, který váže kožní bílkovinu, pleť následně pne a šupinatí.

Ideální je čistit večer pleť dvěma přípravky. První – mléko, emulze či micelární voda – odstraní nečistoty rozpustné v tucích, druhým přípravkem by mělo být tonikum, kdy z pleti odstraníte nečistoty rozpustné ve vodě a pleť připravíte na aplikaci pečujícího přípravku. V tomto ohledu se opravdu vyplatí pleť nezanedbávat. Můžete používat sebelepší krém, ale pokud pleť není správně vyčištěna, aktivní látky se k ní nemohou dostat.

Foto: archiv firem

V péči vsaďte na vědecky ověřené látky, jako jsou beta glukan nebo konopné kanabinoidy. Na foto (zleva): Beta glucan Gel, Natures, 135 Kč. Konopný výživný gel, Ryor, 204 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Při čištění volte zklidňující hypoalergenní mléka. Na foto (zleva): Sensibio Lait, Bioderma, 383 Kč. Fyziologické odličovací mléko Physiologique, La Roche Posay, 405 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Micelární vody jsou skvělé pro své rychlé použití. Na foto (zleva): Zklidňující micelární voda 3 v 1, Nivea, 199 Kč. Micelární voda, Garnier, 85 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Sérum obsahuje větší koncentraci účinných látek než krémy. Na foto (zleva): Regenerační sérum Dr.Hauschka, 1177 Kč. Sérum pro vyrovnání tónu pleti Bright Now Visible Repair, Lumene, 625 KčFoto: archiv firem

3. Volte nezatěžující kosmetiku

Pro citlivou pleť se doporučují přípravky, které ji co nejméně zatěžují. Tedy bez „zbytečné chemie“. Nenechte se ale na etiketě zastrašit seznamem látek, syntetika má také svůj důvod. Například konzervační látky zajišťují, aby nedošlo ke kontaminaci mikroorganismy a následně k vyrážkám či ekzémům.

„Žádný extrém není dobrý, i příroda může napáchat škody. Například přírodní silice bývají velkým alergenem, nevhodně použitý olivový olej zase ucpává póry,“ připouští Jana Štěpánková.

4. Zazimujte pleť

Častým spouštěčem je také nevhodná sezonní péče. Pokud se vám s nástupem chladných dní pleť zhoršila, volte přípravky pro péči o pleť v mrazu. „Suchá pleť nemá dostatečnou povrchovou vrstvu kožního mazu, který by ji chránil proti chladu či mrazu. To je důvod, proč je zapotřebí v zimním období používat hutnější krém s vyšším obsahem rostlinných olejů,“ vysvětluje MUDr. Zlatka Takácsová, hlavní lékařka estetického Amaryllis Centra.

„Citlivá začervenalá pleť potřebuje i vyšší obsah vitaminů, zejména vitaminu C a extraktů z červeného ovoce pro posílení stěn drobných cév. Výhodou v krémech je i beta glukan, který zvyšuje imunitní odolnost pleti,“ doporučuje dále odbornice.

Podle odborníků se citlivosti pokožky lze často dokonce úplně zbavit. „Stačí odhalit, jaký podnět citlivost vyvolává a vyhýbat se mu,“ prozrazuje recept Jana Štěpánková. Jestliže víte, že kůže reaguje například po požití určité potraviny, pravděpodobně se jí vyhnete. Pokud je spouštěčem stres nebo hormonální změny, není to již tak jednoduché.

Foto: archiv firem

V zimě vyměňte krém za takzvaný coldcream do mrazu nebo mastnější přípravek. Na foto (zleva): Účinná ochrana pleti před chladem a sychravým počasím Coldcream, Weleda, 229 Kč. Stoprocentní bambucké máslo Bio Karité, Saloos, 104 KčFoto: archiv firem

Máte citlivou pleť? Jak o ni v zimě pečujete?

Reklama

Načítám