Hlavní obsah

Co čekat od antikoncepce?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nemůžete se rozhodnout?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Ochrana před početím je přirozenou součástí moderního života. Páry se mohou věnovat svým koníčkům, kariéře a cestování, než se rozhodnou založit rodinu. Je fajn určovat si vhodnou dobu. Způsobů ochrany je více, avšak žádná není stoprocentní. I když – skoro.

Článek

Antikoncepce je něco jako dar z nebes, bez kterého si život už nedokážeme představit. Díky ní plánujeme, jsme ve větší pohodě a odsouváme rodičovské povinnosti do pro nás přijatelnějších dob. Tu správnou ochranu si vybíráme podle ceny, efektivity a vlastností působících na náš organismus.

Přerušovaná soulož

Mezi nejstarší metody kontroly početí se řadí přerušovaná soulož, která se však podle statistik vyznačuje selháním 19 % ze všech případů. Ještě o něco vyšší procento hrozí u metod cyklické abstinence. Žena, která se dle svých výpočtů domnívá, že má zrovna neplodné dny, bývá později často překvapena pozitivním těhotenským testem. Periodické změny organismu nezaručují stálé a neměnné výsledky.

Nitroděložní antikoncepce

Další metodou je nitroděložní antikoncepce. Jak už název napovídá, jedná se o tělísko zavedené do dělohy. Může obsahovat hormony, takže se považuje za kombinovanou antikoncepci. Pokud ale žadatelka o tělísko má chronické gynekologické potíže, nebo přizná intimní poměr s více muži, lékař jí pravděpodobně tuto metodu ochrany nedoporučí z důvodu zdravotních komplikací - zánětů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Žádná antikoncepce není stoprocentníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Prezervativ

Kondom je také úspěšný v boji proti nečekanému těhotenství. Brání přenosu pohlavních chorob a bakterií sídlících třeba v zadečku. Bez něj se do hlazení řitní oblasti není radno pouštět. Prezervativy se neustále vyvíjejí, mají čím dál modernější vzhled, rozmanitější vůně a dokáží toho mnoho nabídnout. Látky znecitlivující penis, látky prokrvující penis, tea tree oil pro snadnější hojení drobných ranek způsobených při pohlavním styku - to jmenujeme jen některá pozitiva. Tato tzv. bariérová metoda je známá a rozšířená. Do ní se řadí ještě ženský kondom, který u nás není tak známý. Před každým stykem se musí dbát opatrnosti při navlékání, aby se kondom neprotrhl ostrými nehty nebo šperky. Doba použitelnosti také není nekonečná. Při správném použití je ale úspěšnost veliká, výrobci prezervativů uvádějí selhání 2-5 %.

Hormonální antikoncepce

Velmi rozmanitou skupinu tvoří hormonální antikoncepce. Pro obsah látek napodobujících estrogen a gestagen (ženské hormony) se docílí situace, že nedojde k ovulaci, bez které se nedá otěhotnět. Hormonální antikoncepce se užívá ve formě tabletek, náplastí, injekcí a implantátů zavedených pod kůži. Opět platí, že ne všechny formy může užívat každá žena. Gynekolog se zpravidla rozhoduje podle zdravotního stavu a přihlíží k situaci, zda žena již byla rodičkou a zda jí užívání předepsané antikoncepce nepřináší nějaké vedlejší účinky - bolení hlavy, únavu, bolestivou menstruaci, přibývání na tělesné hmotnosti, špinění mezi dvěma menstruačními cykly.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kondom - můžete ho mít pořád při ruceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kombinovaná hormonální antikoncepce zastává estrogenní a gestagenní složky, tedy „od každého něco". Tím se stala velmi rozšířenou a oblíbenou ochranou, kterou mohou po dohodě s lékařem užívat i ženy s nějakými druhy zdravotních rizik. Tak jako se tyto zázračné pilulky staly pomocníkem milionů žen, mohou se stát i vaší oporou, pokud je ještě ve své kabelce nenosíte všude s sebou.

Reklama

Související témata:

Načítám