Hlavní obsah

Co dělat, když se vám nedaří se vzrušit? Víme to!

Foto: Jose AS Reyes, Shutterstock.com

Máte problém se sexuálně vzrušit? Poradíme vám, jak to změnitFoto: Jose AS Reyes, Shutterstock.com

Reklama

Milování by mělo ideálně přinášet radost a pozitivní emoce. Tak jak to, že zrovna vy máte strach ze vzrušení, o sexuální vášni ani nemluvě? Pst, stojíte před způsobem, jak proměnit svoje já!

Článek

Poruchy sexuálního naladění se nevyhýbají nikomu – zvlášť ženám. To se takhle schyluje k sexu, všechno vypadá poměrně slibně, ale za dvě, tři minuty je po všem. Jak to? „Bolest, psychické rozladění, vzpomínka, nevhodný manévr nebo poznámka může vše pokazit a musíme začít zase znova,“ říká sexuolog Zlatko Pastor. Faktorů, které brání ve schopnosti uvolnit se nebo situaci naplno prožít, je tedy víc.

Mnohdy ale za tím vším stojí obyčejné napětí, kvůli kterému mají ženy při sexu třeba i sevřený žaludek nebo si připadají, že nemohou dýchat. Jak upozorňuje známá australská psycholožka a sexuoložka Vivienne Cass, tak už pouhá myšlenka na sexuální uvolnění v některých ženách vyvolává obavy! Patříte k nim? A proč se své sexuální vášně tolik obáváte? Pravděpodobně za to může jeden ze tří důvodů.

1. Skutečné okolnosti

Momentálně jsou ve vašem životě přítomné a kvůli nim nemůžete dosáhnout výraznějšího sexuálního vzrušení. „Může to být například partner, který vás neustále za něco kritizuje nebo vám vyhrožuje,“ vyjmenovává zmíněná odbornice.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Pokud vás partner něčím štve, je přirozené, že na něho nemáte chuť. Obecně vzato byste se ale měly pokusit od negativních myšlenek při sexu oprostitFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

2. Sexuální zkušenosti z minulosti

V dětství nebo v dospívání vás vyděsil pohled na velmi vzrušenou osobu a kvůli tomu se dodnes tohoto pohledu na rozvášněného člověka obáváte. Nebo jste někoho přistihli při sexu a bylo vám trapně a vzrušeně zároveň. Kvůli tomu je vám velké vzrušení nepříjemné. Co dělat to má i se sexuálním zneužíváním, strachem při pettingu a obavami z otěhotnění. Podle sexuoložky je také možné, že vás kdosi kritizoval za projevy vášně.

3. Mylné informace o sexualitě

Už na základní škole si mnozí povídají o tom, že slyšeli o sexu a bolesti. Nebo že ženy při orgasmu vypadají strašně hloupě. Dogmata však, bohužel, mají svůj život. Pak se ale člověk nesmí divit, že máte vypěstované obavy ze sexuálního vzrušení! Teď, když už víte, „co“, je nutné dodat, „jak“.

To první, co musíte udělat, je zamyslet se nad tím, z čeho konkrétně máte strach, i kdyby důvod byl sebeabsurdnější. Hledejte odpovědi. „Jedinou možnou alternativou je přijmout okolnosti takové, jaké jsou, a zbavit se té tísně. Nejdřív tedy musíte pochopit, že minulost je úplně něco jiného než budoucnost. K tomu se vám hodí pozitivní výroky,“ popisuje Vivienne Cass ve své příručce Opojný orgasmus s tím, že za účelem zbavení se obav ze sexuálních tužeb by si každý měl vybrat věty, které mu připadají nejpřijatelnější.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Uvolnit se nejde ani lidem, které trápí minulost...Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

  • Není třeba se ničeho obávat. Jsem s…. (partnerovo jméno) v bezpečí.
  • Jsem dospělá osoba, takže je v pořádku dát volný průchod svým sexuálním tužbám.
  • Okolnost nebo člověk, který mě v minulosti dohnal ke strachu z projevování sexuálního vzrušení, už na mě nemá žádný vliv.
  • Je dobře užívat si sexu způsobem, jakým chci.
  • Už se nenechám ovlivňovat minulostí.

Věty nahlas několikrát opakujte. „Pokud vás bude při další erotické události opět něco brzdit ve vzrušení, zopakujte si znovu tyto věty a soustřeďte se na jejich obsah. Po chvilce se pokuste opět se uvolnit a cítit z narůstajícího vzrušení menší úzkost. Pak se vám může podařit dosáhnout i orgasmu,“ dál radí Vivienne Cass a přidává ještě jedno doporučení.

„V případě, že vám minulost stále přináší emoce, jako jsou strach, úzkost nebo panika, pak zřejmě ještě neuzrál čas na vaši proměnu. Vyhledejte pomoc psychologa nebo terapeuta, který vám pomůže tyto pocity jednou provždy překonat,“ uzavírá odbornice.

A vy se při sexu dokážete uvolnit, nebo vám v tom něco brání? Napište nám do diskuse, co vás rozptyluje!

Reklama

Načítám