Hlavní obsah

Hloupé trendy v bydlení: Tyhle pohovky vám zničí záda!

Foto: thinkstock

Jakou máte doma pohovku vy?Foto: thinkstock

Reklama

Móda může být vyloženě nezdravá! Budete kupovat novou pohovku? Pamatujte, že co je trendy, není vždy ideální. Víme, jak moc může špatný gauč ublížit vašemu zdraví!

Článek

Dnešní móda zdraví příliš nepřeje. Vezměte si například současný hit pohovky s velmi nízkým opěrákem. Ano, vypadají hezky, ale pokud u nich nezvolíte správný materiál výplně a sklon opěráku, vaše záda časem naprosto odrovnají. A takových problémů je u moderních pohovek víc. Nevěříte?

Jak se má správně sedět?

I taková jednoduchá věc, jako je sezení, má svoje pravidla. „Při sezení byste měli mít podepřenou více než jednu třetinu délky páteře, tedy pokud se při tom chcete opírat a nesedět vzpřímeně, čili kolmo k podlaze v úhlu 90°," radí interiérová designérka Ivana Krejčí.

Takový vzpřímený posed by nebyl příjemný, ani zdravý. „Špatné sezení je vedle stresových zátěží hlavním důvodem zablokování krční páteře. Pokud má být pohovka nástrojem relaxace, pak by měla být nejen pohodlná, ale také zdravotně nezávadná. Laicky řečeno to v prvé řadě znamená sedět přirozeně, to jest volně, bez napnutého svalstva. Ideální tedy je, pokud mají záda pevnou podpěru,“ potvrzuje ortopedka MUDr. Ivana Hněvkovská.

Foto: The sofa company

Opěrák by měl dosahovat minimálně pod lopatky. Pohodlnější ale bude, pokud vám dosáhne až po ramenaFoto: The sofa company

Foto: Decoland

Špatný vliv nízkých opěráků můžete částečně minimalizovat polštáři. Někdy ovšem ani to nestačíFoto: Decoland

Pozor na nízké opěráky

Většina z vás tedy nebude chtít před televizí sedět jako podle pravítka, že ano... „Čím větší záklon při sezení máte, tím by opěrák pohovky či křesla měl být vyšší. Při obvyklém sklonu od 120° už by měl dosahovat někam těsně pod lopatky, jinak vám po chvíli začne tuhnout krční páteř," varuje designérka Ivana Krejčí. A právě to je častý problém moderních sedaček s nízkým opěrákem – chybí opora.

Foto: Jaspen

Pohovka sice vypadá krásně, ovšem celá záda si na ní neopřete. Zádové svaly tak budou více namáhány, a vy je tak nenecháte oddychnoutFoto: Jaspen

Foto: Cappelini

Velmi nízký opěrák a polštáře, které nejsou dostatečně pevné – nebezpečná kombinace!Foto: Cappelini

I na výšce záleží

Kromě trendových, a tedy nízkých opěráků na vás čeká ještě jedno úskalí, a tím je výška sedačky. Čím nižší, tím budete opět více pociťovat potřebu po pohodlném opření vašich zad. „Nízká sedačka s nízkým opěrákem je v podstatě nepohodlná a dá se na ní sedět takřka pouze v předklonu. Pro osoby s tělesnou výškou do 180 centimetrů se v tomto případě doporučuje výška sedačky maximálně 40 centimetrů, pro osoby větší je to naopak výška minimální,“ uvádí architekt Tomáš Holý.

Foto: B2 Modern

Pokud je pohovka příliš nízká, budete se při sezení hrbitFoto: B2 Modern

Ideální ale je pohovku si vyzkoušet. Jak? „Posaďte se pohodlně jako ve vašem obývacím pokoji a zkuste tak vydržet alespoň 10 minut. A pak si najděte jinou polohu a seďte znovu stejnou dobu. A pozor! Nepodpírejte se u toho rukama, ty si nechte volné tak, abyste si mohli vzít šálek kávy, čaje nebo třeba dálkový ovladač TV,“ radí architekt Jaroslav Novotný.

A co levné materiály?

Nevyplácí se pořizovat si nejlevnější materiál, což platí nejen o látkách, ale i o kůžích. Zejména u moderní pohovky, kde hrají roli čisté přímočaré linie, není hezké, když je látka vytahaná či zkrabatělá. Kazí to vzhled, a pokud se k tomu přidá ještě prosezená matrace, tak je celá investice do pohovky jako vyhozená z okna.

Foto: Decoland

Pokud na trendy pohovce přece jen trváte, ujistěte se, že je vybavena pevnými polštáři, o které se můžete opřítFoto: Decoland

Foto: Decoland

Pozor, opěrák musí být pevně připevněn, ne pouze opřený o nízkou podpěruFoto: Decoland

Molitan nebrat

Vaše nová pohovka by měla být z pevného kvalitního materiálu, jinak se rychle prosedí, a vy se do ní budete propadat. Dodnes používaný molitan je nevhodný, brzo se zdeformuje a přestane držet tvar. V současné době jsou nejlepší polyuretanové výplně z tvrzené pěny anebo ještě lépe výplně z latexu. Pružinové výplně jsou také vhodné, ale již se takřka nevyskytují.

A co vy? Umíte dobře sedět a vybrat si správnou a k tomu moderní pohovku?

Reklama

Načítám