Hlavní obsah

Co je sexy? Krása nestačí, potřebujete ty správné vlastnosti

Foto: Isifa

Ani Marilyn Monroe nebyla dokonalá. Tak proč ji muži milovali?Foto: Isifa

Reklama

Páni, ta (nebo ten) je sexy! Kolikrát jste o někom tuto větu řekli? A co přesně vám na tom dotyčném přišlo tak neskonale přitažlivé? Vypracovaná postava, u pánů vyrýsované svaly a u dam zase dmoucí poprsí a útlý pas? Možná ano, ale k tomu být „okouzlující“ je toho potřeba mnohem víc než jen dokonalé tělo…

Článek

Co třeba taková Jennifer Lopez? Podle některých má trochu větší zadeček, přesto je pro většinu lidí jakýmsi sexsymbolem. Nebo Madonna? Mezírka mezi zuby nejspíš nepatří k dokonalé výbavě. A koneckonců i Marilyn Monroe nevlastnila zcela dokonalé tělo, nějaký ten špíček byste na něm jistě našli a její stehna rozhodně nebyla z nejštíhlejších.

Přesto jsou všechny tyto dámy sexy a nelze jim to upřít! Jsou totiž majitelkami těch správných vlastností a povahových rysů. „Přitažlivost je o vlastnostech možná mnohem víc než o fyzickém vzhledu, i když ten samozřejmě nelze zcela zanedbat. Ale fakt je, že je spousta přitažlivých lidí, kteří to ale po vzhledové stránce příliš nevyhráli,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Říci, jak vypadá soubor dokonale přitažlivých vlastností, a kolik procent ve výsledném dojmu jde na účet fyzična a kolik na duševno, nelze. „Každý člověk je trochu jinak nastavený. Navíc někdo jde spíš po kráse, jiný po povaze a ještě ke všemu se poměr těchto dvou požadavků během let může měnit,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Ale pravdou je, že některé vlastnosti jsou zajímavé, obdivuhodné, a aniž bychom si to uvědomovali, působí na nás sexy. Tyhle to jsou…

Foto: Isifa

Madonně neubrala na přitažlivosti ani slavná mezírka mezi zubyFoto: Isifa

1. Smysl pro humor

Tak o tom snad není třeba diskutovat. Pokud je někdo vtipný, umí vyprávět a baví společnost, je to rozhodně zdroj mnoha plusových bodů. Koneckonců třeba Jan Kraus má k mužskému modelu procházejícímu se po molu dost daleko, přesto spoustě ženám přijde sexy. Je totiž vtipný, pohotový a inteligentní. A to jednoznačně sexy je!

2. Extrovertní povaha

Kamkoli vkročí, hned je ho tam plno. Je veselý, usměvavý, rozhodně ho neuvidíte sedět potichu v koutku. Je neustále v pohybu, nikdy ho nepřehlédnete a nikdy se s ním nebudete nudit. To je extrovert a zcela jistě je pro většinu lidí více sexy, než tichý stydlín, který nepromluví, jak je rok dlouhý. I když mnohé dámy mají pro něžné melancholické typy také slabost.

3. Odvaha

Strach není sexy, tak to prostě je. Naopak odvaha riskovat, zkoušet nové věci, experimentovat, to vzbuzuje obdiv. Rozhodně je přitažlivější někdo, kdo neohroženě skáče s padákem, učí se řídit letadlo a nebojí se začít podnikat, než někdo, kdo jen kňourá, že tohle nejde, to je moc nebezpečné a tohle jistě stejně nevyjde. Ale pozor, nemluvíme o bezhlavé odvaze, které chybí rozum. Chce to odvahu, ale také zodpovědnost!

Tip redakce:Na to, aby byl někdo přitažlivý, toho má vliv vážně hodně. Třeba i to, čím se člověk živí. Zajímá vás, jaká mužská povolání jsou sexy?

4. Optimismus

Aniž si to leckdy uvědomujeme, tak vyhledáváme společnost lidí s pozitivním myšlením. Je nám s nimi totiž lépe. Věci vidí ve světlých barvách, snaží se hledat řešení a vytvářet dobré konce. A ačkoli to někdy může zavánět trochou idealismu, je to mnohem víc sexy, než člověk, který chrlí samé tragické scénáře, vše je dle jeho názoru vždy špatně a hůř snad ani být nemůže.

Foto: Isifa

Trochu větší pozadí? Ani to Jennifer Lopez nesesadilo z pozice sexbomby, spíše naopak!Foto: Isifa

5. Schopnost přizpůsobit se společnosti

Ne každý se cítí dobře v každé společnosti. Je totiž něco jiného trávit večer s erudovanými vědci a něco jiného skočit si na pivo do obyčejné hospody, kde místní dělníci probírají fotbal a politickou situaci v zemi. Jenže jsou lidé, kteří se umí přizpůsobit. A stejně mile působí v luxusní restauraci, kde je hlavním tématem rozpad atomu, jako v knajpě, kde se řeší „vlastňák, kterého si do vlastní branky vstřelil ten vůl Tonda“. Může to možná vypadat jako přetvářka, ale je to vážně dar od boha. Tihle lidé totiž nikdy nepůsobí povýšeně, nepříjemně či odtažitě. Jsou to miláčci všech!

Ale pozor, je třeba si uvědomit, že ve velké míře nám tohle všechno diktuje společnost. Ta totiž určuje, co je a co není sexy, a to ať se nám to líbí, nebo nelíbí. „Pokud vezmete jakoukoli ikonu, tak vždycky má nebo měla spousty příznivců, kterým se skutečně líbila. Ale také spousty těch, kteří byli v zajetí dobové módy. Móda diktuje, že se nám líbí ženy plnějších tvarů, tak se nám líbí. Za dalších pár let říká, že se nám líbí vychrtlé ženy, tak se nám najednou líbí,“ popisuje Katarína Lomská Filasová. A tak pokaždé, když si o někom řeknete, že je sexy, tak přemýšlejte, zda je to proto, že vážně je, nebo protože by podle diktátu společnosti být měl. V hlavě máme totiž každý něco jiného, a tak se nám také něco jiného líbí. Navzdory tomu, co velí trend!

Tip redakce:Velká krása je občas na škodu, třeba v přátelství. Dočtete se o tom v článku Kamarádství s krasavicí? Utrpení!.

A co připadá sexy vám?

Reklama

Načítám