Hlavní obsah

Co jíst, abyste byli v psychické pohodě a díky tomu i zhubli?

Foto: Profimedia

Psychická vyrovnanost je základním předpokladem toho, abyste zvládli ozdravit jídelníček a zhubnoutFoto: Profimedia

Reklama

Výživa je základ fyzického, ale i psychického zdraví. Nezdravé stravování může stát za tím, že jste stále ve stresu. Stejně tak ale nevyrovnaná psychika může hatit snahy o zdravý životní styl. Co s tím?

Článek

Psychika a jídlo spolu velmi úzce souvisí. Nevhodná strava a stravovací návyky často mohou za to, že se cítíte mizerně. Problém jsou v první řadě nezdravé potraviny – především fast food jídla, smažené a příliš slané pokrmy, sladkosti – obsahující látky, které dokážou s vašimi nervy pěkně zamávat. Ale mimo to i špatné návyky typu „dnes mám hrozný den, tak si ho aspoň trochu spravím něčím dobrým“.

Druhým případem, kdy se často řeší pojmy jídlo a psychika, je snaha o změnu životního stylu, případně o redukci váhy. Právě to je něco, k čemuž potřebujete, abyste byli duševně co nejvíc v pohodě. Jinak se pozitivních výsledků nedočkáte.

Nejhorší jsou vnitřní překážky

Při snahách o ozdravení jídelníčku, tedy vlastně jinak řečeno při snahách o správnou životosprávu, která zajistí vaši psychickou vyrovnanost, se může objevit řada obtížně zdolatelných problémů. Psycholožka a výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju, pro vás vybrala tři typické příklady, se kterými se ve své praxi setkává více než často.

Foto: Profimedia

Když vás něco rozhodí, neřešte to automaticky jídlem. Uvědomte si, že pak se budete cítit ještě hůřFoto: Profimedia

  • Při držení radikální diety s omezeným příjmem energie a často i sacharidů dochází ke zvýšeným chutím na sladké, únavě a hlavně velké touze po zakázaném.Změna končí přejedením.
  • Po chvíli dodržování zdravého jídelníčku se objeví v rodině nečekaná situace, která vyvolá negativní emoce. Člověk má naučeno, že v takovém případě jde do lednice a uklidní se něčím dobrým, což nastane i tentokrát.
  • Po týdnu hubnutí se zvážíte a zjistíte, že jste zhubli jen jedno kilo. Čekali jste alespoň tři a jste zklamaní. Dáváte si za vinu, že jste udělali něco špatně, cítíte se mizerně a jdete se zase uklidnit něčím dobrým.

Mějte vyvážený jídelníček a reálné cíle

Jak se vyhnout výše uvedeným a podobným problémům, je teoreticky víceméně jednoduché. Pokud chcete zhubnout, tak si v první řadě dávejte reálné cíle a netlačte na pilu. Do podvědomí si vsugerujte, že čím déle vám trvalo přebytečné kilo shodit, tím trvalejší tahle změna bude.

„Co se týče jídelníčku, důležité je hlavně jíst pestře. Sebezdravější potravina, když je výhradně konzumována, stává se jedem a po krátkém čase se stejně přejí. Tělu chybí další nezbytné látky a strádá,“ říká výživový poradkyně Věra Burešová z Naturhouse.

Zaměřte se především na přirozené průmyslově nezpracované potraviny. Je to třeba ovoce, zelenina, ořechy, maso, ryby, luštěniny a podobně. Ty neobsahují žádnou škodlivou chemii, na které se člověk navíc stává psychicky závislý.

Mimochodem tohle je 5 nejnávykovějších jídel vůbec. Těm se vyhněte!

Ovšem, i když se vám v průběhu osvojování nového jídelníčku a stravovacích návyků, povede trochu „ujet“, neklesejte na mysli a hlavně to celé nevzdávejte. Je to běžná součást procesu změny životního stylu.

Foto: Profimedia

Sladkosti vás uklidní jen na malou chvíliFoto: Profimedia

Některá jídla vás mohou uklidnit, jiná naopak

„Zejména alkohol, sladkosti, slazené a povzbuzující nápoje vám krátkodobě sice mohou zvednout náladu, ale z dlouhodobého hlediska nervový systém vyčerpávají a mohou vést až ke zdravotním problémům,“ říká Věra Burešová.

Nej potraviny pro vyrovnaný psychický stav podle odbornice jsou například banány obsahující draslík a hořčík. Dále i jiné zdroje hořčíku jako brokolice, ananas či luštěniny. Důležité jsou také potraviny obsahující zinek, jako jsou slunečnicová a dýňová semínka, oves a pohanka. Taky potraviny s vysokým obsahem vitaminu C – řapíkatý celer, červená paprika, kiwi. A v neposlední řadě ořechy a rostlinné oleje, které jsou bohaté na vitaminy skupiny B.

Věříte, že zdravé stravovací návyky přispívají k pevnému psychickému zdraví?

Reklama

Načítám