Hlavní obsah

Co jíst na podzim, aby vám nebyla zima? Zapomeňte na citrusy i saláty!

Foto: Thinkstock

Do podzimního jídelníčku patří tepelně zpracovaná zelenina spíš než jen salátyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se na podzim vyhnout citrusům, kávě s mlékem a zeleninovým salátům? Poradíme vám, co patří i rozhodně nepatří do jídelníčku pro období, kdy je už někdy pěkně chladno.

Článek

Jestli nechcete dopadnout jako jezevec, který si na podzim pořídí pod kožíšek i pěknou vrstvičku tuku, měli byste o složení jídelníčku začít víc přemýšlet. Někde v mozku totiž zůstalo kus zvířete, které netuší, že je sámoška na rohu stále k dispozici, bojí se zimního hladovění a velí, abyste se pořádně najedli. Naučíme vás sestavit si správný podzimní jídelníček, který vás zahřeje, ale nepřiberete.

„Jak klesá teplota, stoupá vaše potřeba se zahřát. Je tedy dobré vyloučit z jídelníčku potraviny, které ochlazují. Díky tomu budete odolnější proti nachlazení, nemocem dýchacích cest, stejně jako průjmovým onemocněním. Podzim je totiž obdobím zvýšené zátěže pro plíce a střeva a správným jídlem můžete podpořit jejich kondici,“ říká nutriční terapeutka správné výživy a zdravého životního stylu RNDr. Lucie Svobodová.

Potraviny, které ochlazují

„Tropické citrusové ovoce a banány v podzimním a nastávajícím zimním období sice kralují obchodním regálům, rozhodně však nejsou vhodnou variantou, jelikož tělo výrazně ochlazují,“ upozorňuje Lucie Svobodová.

„Vyhněte se také zeleninovým salátům, v zimě zeleninu raději upravte tepelně,“ doplňuje Jarka Kučmášová, poradce zdravého životního stylu.

Pokud budete tělo jídlem chladit, budete mít nejen stále potřebu jíst, ale také budete víc nemocní.

Foto: Thinkstock

Citrusy ochlazují organismus, takže se nehodí do chladného počasíFoto: Thinkstock

Potraviny, které zahřejí

„V tomto období jsou velmi vhodné obilné kaše – nejen z ovesných vloček, ale třeba z jáhel, špaldy, rýže, bulguru, pohanky, quinoy. Jsou ideální snídaní, protože zasytí, zahřejí a obsahují spoustu živin. Doplnit je můžete semínky, ořechy a dosladit medem,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová a doporučuje také:

  • kulatou zeleninu jako dýně, červená řepa, zelí, cibule, kapusta, stejně tak mrkev a celer,
  • sezonní ovoce, tedy jablka, švestky, hrozny, prohřeje i sušené ovoce,
  • luštěniny – ty můžete zpracovat jako kaši, polévky i pomazánky,
  • k dochucení doporučujeme zázvor, pepř, skořici, garam masala, česnek a křen.

„Poučte se z jídelníčku babiček. Ráno rozproudí metabolismus sladká kaše z obilovin, imunitu posílí kysané zelí, mléka a mléčných výrobků konzumujte pomálu, protože zahleňují a zatěžují tělo. Dopřejte si cibuli ve všech formách,“ doplňuje Jarka Kučmášová.

Foto: Thinkstock

Při sestavování jídelníčku se inspirujte tím, co jedly naše babičky. Třeba červená řepa je ideálníFoto: Thinkstock

Prohřejí – a nejen teplotou – i čaje, například z malinového nebo jahodového listí, ale i ze zázvoru. „Lidé často pijí bylinné čaje, ale na ty pozor, měli byste je brát jako léky,“ varuje Jarka Kučmášová.

Do podzimního jídelníčku lze zařadit i některé suroviny z cizokrajných kuchyní. Například kvalitní sójovou omáčku, tempeh, miso pastu, mořské řasy.

Dopřejte si tuky

Nastává doba, kdy lze tělu přidat i trochu tuků a sladkostí, nebojte se tedy dát do doporučovaných kaší med nebo zavařeninu. „Ideálním doplňkem podzimního jídelníčku jsou rozhodně ořechy, semínka a oleje z nich lisované. Tuky jsou totiž významným zdrojem energie a dokážou tělo zahřát, proto si jich nyní můžete dopřát o trochu více. Řeč je samozřejmě o kvalitních a zdraví prospěšných tucích, obsahujících velký podíl omega-3 mastných kyselin,“ říká Lucie Svobodová. Mezi tyto patří například pupalkový, lněný nebo konopný.

Upravujete jídelníček podle ročního období? Napište nám!

Reklama

Načítám