Hlavní obsah

Co na vás prozradí vaše kůže? Zlozvyky i dosud skryté nemoci!

Foto: Thinkstock

Suchá, zvrásněná, zažloutlá nebo jinak netypicky zbarvená pokožka signalizuje nejrůznější onemocnění. Může jít ale jen o nedostatek minerálů nebo vitaminů, který snadno napravíteFoto: Thinkstock

Reklama

Zažloutlá pokožka, špatně se hojící rány, síť červených žilek, kůže posetá modřinami. Co tyhle příznaky prozrazují o vašem jídelníčku, zdraví a způsobu života? Jedním slovem – všechno!

Článek

Kůži si můžete představit jako monitor, který věrně zobrazuje všechno, co se ve vašem těle děje: co jíte a pijete, jaké berete léky, které skryté nemoci ve vás hlodají, a dokonce i vaše stresy a trápení. Jen to umět přečíst!

Dělají se vám snadno modřiny?

Pravděpodobně máte nedostatek rutinu, látky ze skupiny flavonoidů. Rutin snižuje křehkost krevních kapilár (velmi jemných cév) a zvyšuje jejich pružnost. Máte-li ho málo, cévky praskají při sebemenším nárazu. Nejvýznamnějším zdrojem rutinu je pohanka, dá se ale koupit i jako výživový doplněk. Další příčinou modrající se kůže může být i užívání warfarinu, léku snižujícího srážlivost krve. Pokud často krvácíte i z nosu, poraďte se raději s lékařem.

Pocení, padání vlasů? Prověřte štítnou žlázu!

Její porucha se může projevit pestrou škálou příznaků. „Při snížené funkci štítné žlázy je kůže žlutavá, chladná, suchá a často trvale svědí. Vlasy jsou hrubé a vypadávají. Při zvýšené činnosti bývá kůže zarůžovělá, výrazněji zapocená, vlasy jsou jemné, ale také řídnou. Pigmentace v obličeji je zvýrazněná,“ uvádí dermatolog profesor František Novotný.

Foto: Thinkstock

Padání vlasů je normální. Pokud jich ale při každém česání nacházíte v hřebenu celé chomáče, určitě něco není v pořádkuFoto: Thinkstock

Špatně se vám hojí rány? Může za to kouření!

Kromě jiného má nikotin na svědomí i zužování drobných cév. Tím se snižuje průtok krve a zhoršuje okysličení kůže, která tak dostává málo živin a pomaleji se odplavují i škodliviny. To zhoršuje hojení ran, které častěji hnisají. Chcete ještě další důvod, proč nekouřit? Tady je: nikotin snižuje tvorbu elastinu a kolagenu, takže pokožka stárne rychleji, tvoří se vrásky a ty, které už máte, se prohlubují.

Žlutá kůže signalizuje nemocná játra

Nažloutlý odstín kůže, který je způsoben přebytkem žlučového barviva bilirubinu v krvi, může upozorňovat na onemocnění jater nebo žlučníku. V takovém případě je ale většinou zbarvené i oční bělmo. Týká-li se zabarvení výhradně kůže a je spíš do oranžova, neznamená to nic horšího, než že máte v jídelníčku hodně mrkve, pomerančů a rajčat, případně užíváte příliš mnoho betakarotenu. A nezkoušeli jste náhodou samoopalovací krém?

Úporné svědění bez příčiny

Zkusili jste nejrůznější masti, ale úleva se nedostavila? Svědění různých částí těla může ohlašovat zatím neodhalený diabetes. „Svědění neboli pruritus může mít vztah k cukrovce, ale i k poruše činnosti jater, k zácpě nebo ke zvýšené činnosti štítné žlázy,“ potvrzuje František Novotný. Svědění ustoupí teprve tehdy, když začnete léčit primární onemocnění.

Foto: Thinkstock

Sklenička červeného denně vám udělá dobře – to uznává většina lékařů. Při pravidelném opíjení ale riskujete, že se vaše kůže pokryje sítí nevzhledných červených žilekFoto: Thinkstock

Červené žilky prozradí popíjení

Typický květákovitý červený nos alkoholiků (rhinofyma) je až poslední stadium. Předchází ho mnohem méně nápadné červené tvářičky, tvořené sítí drobných žilek. I ty jsou ale způsobené alkoholem, který rozšiřuje drobné cévy v blízkosti povrchu kůže, a to hlavně kolem nosu a na tvářích. U žen se tyto příznaky údajně objevují dřív než u mužů, protože pomaleji odbourávají alkohol.

Kůže jako had

Suchá šupinatá kůže, ale také bolavé „koutky“ můžou být projevem nedostatku vitaminů B1 a B2. „Vitamin B2 neboli riboflavin neumí tělo vytvořit, musí ho získávat z potravy. Jeho hlavním zdrojem jsou živočišné potraviny, maso, játra, vejce. Nedostatkem proto často trpí vegani, ale také lidé, kteří se léčí antibiotiky,“ vysvětluje internistka MUDr. Jitka Housová.

Nebo máte suchou kůži jen proto, že nevíte, jakou kosmetiku správně použít?

Reklama

Načítám