Hlavní obsah

Co (ne)dělat, když vás trápí záněty močových cest?

Foto: Profimedia

Zánět močových cest protrpí alespoň jednou snad každá ženaFoto: Profimedia

Reklama

Podle statistik prodělá zánět močových cest aspoň jednou za život každá druhá žena. Každá pátá s ním pak bojuje i šestkrát do roka. Přitom stačí tak málo – nebýt sám sobě lékařem ale svěřit se do rukou toho opravdového.

Článek

Každý, kdo měl někdy zánět močových cest, vám potvrdí, že se nejedná o nic příjemného. Neustálé nutkání k močení vás nenechá na pět minut si sednout a bolestivé pálení a řezání močové trubice vám zase nedovolí se pořádně narovnat.

A když se přidá i tupá bolest v podbřišku nebo v oblasti kříže, může vám takový zánět připravit opravdu krušné chvíle.

V první fázi si nejspíš vezmete nějaký lék na bolest a uvaříte si urologický čaj a možná si i chvilkově ulevíte. Jenže z dlouhodobého hlediska si takhle můžete víc přitížit.

Jen čaj vám stačit nebude

Zánět močových cest způsobuje v 80 % případů bakterie Escherichia coli. Vašemu tělu není neznámá. Normálně se nachází v oblasti konečníku a v tlustém střevě, kde nijak neškodí. Problém nastává, když se přestěhuje do poševního prostředí.

Teplo a vlhko jsou totiž ideální podmínky pro její nekontrolovatelné rozmnožování a čím více jí je, tím větší potíže způsobuje. Namnožené kolony Escherichií poté mají snadnou cestu do močové trubice, kde škodí. Jedna z cest, jak se těchto bakterií zbavit, je naordinovat si hodně tekutin a jednoduše je vyplavit.

Jenže ne dostatečná pro to, abyste se zbavily všech bakterií. Část z nich ve vašem močovém ústrojí přežije a svůj atak zopakuje při jakémkoli oslabení imunity. Lékaři před podomácku léčenými záněty důrazně varují. Můžete si jednoduše zadělat na chronickou formu, která se velmi obtížně a zdlouhavě léčí.

Svěřte se do odborných rukou

Při léčení zánětů močových cest je zásadní zahájit léčbu včas. Pokud tedy zaznamenáte některý z výše uvedených projevů, objednejte se na urologii nebo urogynekologii, kde vám vyšetří moč. Z té lze určit, jestli se jedná o bakteriální nákazu, a popřípadě, jak moc je rozsáhlá.

Foto: Profimedia

Brusinky jsou prý na tyto potíže hotový zázrakFoto: Profimedia

Někdy se současně provádí i stěr z močové trubice. To proto, aby se vyloučila onemocnění, která se projevují podobně – například chlamydie či agresivnější průběh obyčejné vaginózy. Lékař zvolí vhodné léky. Může vám nasadit antibiotika nebo baktericidní léčiva. Po týdnu opět moč vyšetří, a pokud se test na bakterie ukáže jako pozitivní, léčbu prodlouží, v opačném případě ukončí.

Nejspíš vám i poradí, abyste k léčbě zařadili i volně prodejné podpůrné tabletky, které brání uchycení bakterií na stěnách močového měchýře nebo obecně posilují močové ústrojí a zocelují imunitu (ProfiUro Infekt Chronic, Urinal, Nefrovaxin, Mega brusinky).

Práce na doma

K úspěšnému vyléčení (ať už akutního, nebo chronického) zánětu močových cest je potřeba i pacientova důslednost a přijetí všeech dostupných preventivních opatření. Zásadní je maximální zvýšení hygieny.

  • Dobré je začít používat antibakteriální mýdla pro intimní hygienu a koupele vyměnit za sprchování. Escherichia Coli totiž ve vodě neumírá a koupele jí mohou usnadnit cestu do genitálu a z něj pak do močové trubice.
  • Vhodné je i vyházet kalhotky typu tanga a vyměnit je za ty klasické nebo nohavičkové. Proužek mezi půlkami se posouvá nahoru a dolů a opět zde hrozí přemístění bakterií.
  • Obzvlášť důležitý je pitný režim. „Ideální je příjem 2–2,5 l tekutin denně, přičemž je vhodné pití rozdělit do celého dne,” říká MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D. , odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju a dodává: „Orientačním ukazatelem, zda je pitný režim dostačující, je barva moči, která by měla být světle žlutá. Sytě žlutá barva značí nedostatek tekutin, naopak téměř bezbarvá moč je známkou přílišného příjmu tekutin, což zas není úplně optimální pro ledviny.” Vhodnými nápoji je voda, vodou ředěná brusinková šťáva, voda s citrónem nebo slabší čaje.

„Speciální urologické směsi by se měly používat jen v období obtíží a ne déle než po dobu 10 dnů,” varuje lékař. Podle MUDr. Jiřího Musila je nezbytné se I teple oblékat a zabránit prochladnutí dolních končetin zejména z výše uvedeného důvodu snížení imunity.

Foto: Profimedia

Rozhodně zajděte za lékařem, jde o léčitelnou nemoc!Foto: Profimedia

Pinpongový efekt

I sex má svá pravidla – zejména pokud na záněty močových cest trpíte. Váš partner totiž může být spolehlivý přenašeč, a to aniž by jakékoli náznaky infekce cítil.

Je to z toho důvodu, že pánská močová trubice je o mnoho delší, takže než doputují bakterie do močového měchýře muže, musí urazit velký kus cesty. Při styku ale snadno přesedlají na vás, odkud už je jen krůček do prostředí, kde je jim dobře.

Ideální je samozřejmě používat bariérovou ochranu v podobě pesaru nebo kondomu. Pokud nejste fanoušci prezervativů, dojděte se aspoň před milováním i bezprostředně po něm vymočit. Při některých praktikách, jako je například anální sex, je třeba obzvlášť dbát na hygienická pravidla a zamezit následnému genitálnímu styku. Pozor si dejte i na ostatní sexuální hrátky – Escherichii lze přenášet i doteky nebo ústy.

Znáte nějaký osvědčený trik, jak vyzrát na záněty? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám