Hlavní obsah

Co o vás prozradí váš podpis?

Foto: Thinkstock

Co o vás vypoví písmo?Foto: Thinkstock

Reklama

Podpis o vás vypovídá překvapivě mnoho věcí. Dokáže odhalit váš vztah k okolí i případnou přetvářku. Dokáže odhalit míru vaší sebejistoty i mnoho skrývaných komplexů. Jen pozor! Ne každý grafolog je opravdu profesionál v oboru!

Článek

Je důležité vědět, že kvalitní a vzdělané grafology zastřešuje Česká grafologická komora. Jinak jde o tzv. volnou živnost – můžete v tomto oboru podnikat třeba s učebním oborem prodavač v parfumérii a nikdo se vás na vzdělání ptát nebude, přestože jde o pomáhající profesi v psychologické praxi! Pokud tedy budete chtít navštívit grafologa, abyste se o sobě něco dozvěděli, vždy si zjistěte, jaké má vzdělání a jakou praxi. A na to se ho nesmíte bát zeptat, ani kdybyste se s ním chtěli poradit o své nadměrné ustrašenosti!

Podpis může být i podvod

Hodně lidí si myslí, že grafologovi stačí podívat se na váš podpis, a hned o vás ví úplně všechno, ale až tak jednoduché to zase není. Když přijdete ke grafologovi, nedokáže z vašeho podpisu vyčíst vše. Podpis je totiž většinou póza, značka, jakési vaše „logo“, které chcete ukázat světu. Podvědomě nebo i záměrně jste ho mohli upravit tak, aby o vás signalizoval vašemu okolí, že jste mnohem lepší, otevřenější, dospělejší, a třeba veselejší, než doopravdy dokážete být.

Když má tyto i jiné vaše charakterové grafolog odhalit, potřebuje srovnání vašeho podpisu s vaším běžným rukopisem. „Solidní grafolog jen ze samotného podpisu rozbor nedělá,“ uvádí Jan Vojíř, grafolog ČGK, „je až překvapující, jak se totiž může písmo lišit," dodává. Každý upraví v průběhu života své písmo mnohokrát, zejména když se živí prací, která vyžaduje každodenní ruční psaní poznámek. Říká se, že se člověk vypíše. Základní rysy písma si však každý uchovává dlouhou dobu. Narušit základní znaky písma mohou rodinné nebo jiné životní tragédie, případně naopak třeba vyřešení letitých problémů, léčba komplexů získaných už v dětství a podobně. Podpis se mění málokdy, stále a často ho totiž opakujete.

Grafology si najímají i personalisté!

Zachycení odlišností mezi vlastním rukopisem a podpisem jsou vodítkem pro grafologovo profilování osobnosti. K čemu takovéto zkoumání může být dobré? Posudky grafologů se řídí například personalisté při přijímacích řízeních v různých firmách, mohou být využívány i jako podpůrný prostředek při psychologických posudcích například různých zločinců. Jsou ale důležité i pro běžnou psychologickou praxi. „Kromě personalistických patří mezi nejčastější zakázky, které grafologové zpracovávají, sebepoznání, orientace v sobě i ve vztazích. Proto je nezbytnou součástí vzdělání grafologa psychologie zaměřená na poradenskou praxi,“ uvádí grafoložka a lektorka ČGK Světlana Francová. Když navštívíte kvalitního grafologa, můžete se nad svým rukopisem i podpisem dovědět mnoho věcí, které jste o sobě možná vůbec nevěděli, možná trošku tušili. A to může být první krok k léčbě své duše.

A jak dopadli kolegové, kteří grafologům poslali jen podpis a jedinou vlastnoručně psanou větičku? Jde opravdu o první, ryze orientační hodnocení!

Foto: Mona Martinů

Jana Chmelíková a její podpisFoto: Mona Martinů

Jana Chmelíková

Mezi textem a podpisem nejsou výrazné rozpory, v písmu je zřetelný výraz držené dynamičnosti, pohyb má značný rozsah, ale je i s určitou bravurou a originalitou formovaný. Pisatelka jistě dokáže zaujmout své okolí svými prezentačními a vůdčími schopnostmi, svou činorodou energičností a iniciativností. Má smysl pro formu a styl, dokáže velmi dobře mobilizovat své síly k naplnění svých představ, je v ní dynamický potenciál i cílená aktivita. Přestože působí jako rozhodný a sebejistý extrovert, do svého intimního osobního světa jen tak někoho nepustí.

Foto: Mona Martinů

Michal Snížek s podpisemFoto: Mona Martinů

Michal Snížek

Písmo i podpis v sobě nesou výraz odlehčenosti, měkké a oblé uvolněnosti, jen zkratkovitě naznačené formy. Pisatel je nadaný až impresionistickým vnímáním světa, je schopen zachytit jemné nuance i zastřené signály v okolí, kterých si ostatní ani nepovšimnou. Jeho předností je schopnost intuitivně vystihnout podstatu problému, pružně improvizovat, také se naladit na druhého. Snad právě proto, aby zcela nesplynul s druhými, aby ho příliš hlučný svět nerušil v jeho potřebě introspekce a přemýšlivého hloubání, se rád noří do svého vnitřního světa a udržuje si tak určitý odstup od okolí. V blízkých vztazích ale umí projevit svou hravost, schopnost naslouchat a tolerantnost.

Foto: Mona Martinů

A jaká je dle podpisu Sabina Trnková?Foto: Mona Martinů

Sabina Trnková

Podpis upoutá svými výraznými a dynamickými úvodními písmeny, které se v písmu objevují již v umírněnějším dozvuku. V sebepojetí pisatelky tak pravděpodobně hraje důležitou roli potřeba povznést se nad všední a obyčejný život, přesáhnout sama sebe, vztahovat se k vysokým cílům. Je v ní schopnost poctivě odvést zadanou práci, trpělivá pracovitost a důkladnost, ctižádost podávat výkon, schopnost jasně a srozumitelně komunikovat s druhými. Přestože se dokáže vcelku dobře přizpůsobit vnějším okolnostem a očekáváním sociálního okolí, je v ní i touha a potenciál k rozvinutí vlastní jedinečnosti a osobitosti.

A co o vás říká vaše písmo?

Reklama

Související témata:

Načítám