Hlavní obsah

Co postavit za okno, než přijde jaro? Doma vyrobené dekorace!

Foto: Profimedia

Jak oživit parapety před tím, než na ně posadíte truhlíky? Máme pro vás pár nápadůFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro, alespoň to kalendářní, už se blíží. Do doby, než budete moci na parapety postavit osazené truhlíky, je ještě dost daleko. Poradíme vám, čím si je na tento přechodný čas oživit!

Článek

Taky se už nemůžete dívat na vřesy nebo drátovce za oknem a cítíte potřebu vnést do svého výhledu trochu barev a optimismu? Tak si pojďte hrát s tím, co máte běžně doma, a vyrobte si zajímavé aranže, které budou vašemu parapetu slušet.

Jaro v bedničce

Poměrně často můžete koupit mandarinky v malých dřevěných bedničkách. Jsou skvělé i na uchovávání drobností ve spíži, ale můžete je použít i jako základ mobilního truhlíku. Proměna v elegantní nádobu na květiny bude trvat asi pět minut a potřebujete na ni jen kus krepáku a stužku. Právě z krepového papíru udělejte bedýnce sukénku. Barvu i výšku okraje zvolte podle svého, stejně jako barevnost stužky, která vše oživuje.

Foto: Eva Malúšová

Abyste mohli svou mobilní zahrádku zalévat, dejte do ní buď květináče v obalech, nebo bedničku dobře vystelte alobalem a potravinovou fólií. Za mrazivějších nocí květiny ale nechejte domaFoto: Eva Malúšová

Pozvěte ptáčky

Stáli byste o truhlík na vnitřní parapet? Pokud máte pod oknem topení, nemuselo by se tam živým jarním rostlinám dařit, proto vyzkoušejte „suchou“ variantu. Do truhlíku – klidně i proutěného, vložte aranžovací hmotu a zakryjte ji buď mechem, nebo třeba krepovým papírem. Do ní pak napíchejte větvičky a ozdobte je kvítky z papíru. Ozdobou se mohou stát i papíroví ptáčci.

Foto: Eva Malúšová

Ideální je, když se vám podaří sladit barvy celé aranže. Ovšem jestli milujete hodně barevné dekorace, fantazii se meze nekladouFoto: Eva Malúšová

Romantika v krabici

Jakoukoli papírovou krabici lze proměnit v dekoraci, která může stát na parapetu, ale i na stole. Vnitřek krabice je nutné vystlat nepropustnou vrstvou – použít lze potravinovou fólii nebo alobal, ale klidně i rozstříhanou silnější plastovou tašku.

Krabici jen zpevněte a ozdobte například látkou s květinovým vzorem tak, aby přesahovala kraje, a s její pomocí jste upevnili a začistili nepromokavou vrstvu uvnitř. Dovnitř můžete vysadit nebo jen v květináči postavit jarní druhy rostlin.

Foto: Eva Malúšová

Jestliže to je na vás ještě málo romantické, můžete látku dozdobit korálky, skleněnými květy nebo krajkouFoto: Eva Malúšová

A je to v pytli

Pokud koupíte třeba narcisy v plastovém květináči, který není sám o sobě moc zdobný, a nechce se vám je přesazovat, pak využijte to, co máte doma – například látkový sáček od velkého balení rýže. Jen ho vyložte igelitem, aby neprosakoval.

Foto: Eva Malúšová

Nulové náklady a docela zajímavý efekt, co myslíte?Foto: Eva Malúšová

Plast v plechu

V době, kdy za okny ještě občas mrzne, je dobré vzít na milost i umělé květiny. Samozřejmě zvolte ty povedené, které na první pohled vypadají jako živé. Můžete je zasadit do plechovky od kompotu, kterou polepíte například barevnou jutou a oživíte mašlí.

Foto: Eva Malúšová

Příjemné je, že takto si můžete vyzdobit parapet bez ohledu na počasí a minusové hodnoty na teploměruFoto: Eva Malúšová

Ledové květy ve skle

Doba, kdy mráz kreslil na sklo ledové květy, pomalu končí. S přibližujícím se jarem si sice můžete připomenout tu chladnou krásu, ale už je dobré do ní vnést trochu barev. Proto můžete k vysazení například hyacintu využít obyčejnou zavařovačku, do které nasypete skleněné korálky, skleněnky a podobně.

Foto: Eva Malúšová

Výhodou toho, že k zemině nasypete ještě spoustu skleněných kousků, je jejich váha. Sklenice se nepřevrhne ani při silnějším větru. Takto vypadá hyacint po týdenním pobytu za oknem, kdy přes noc i mrzloFoto: Eva Malúšová

Zavěšené sedmikrásky

Má ve vašich představách jaro podobu sedmikrásek? Pak není nic jednoduššího než si je vyrobit a pověsit si je třeba na kličku okna. Potřebujete jen plastový kelímek na pití a brčka. Kelímek nastříhejte od okraje ke dnu asi na třícentimetrové pruhy a odstřihněte od dna. Pak jednu stranu nastřihejte na drobné proužky. Spodní stranou, která zůstala v celku, přilepte k brčku jako ke stonku a je hotovo.

Foto: Eva Malúšová

Jestli opravdu chcete dekoraci zavěsit, neměla by být moc těžká. Proto sedmikráskami naplňte například papírovou taštičku od dárku – je skvělé, když má jarní barvyFoto: Eva Malúšová

Vyrobili jste si také nějakou jarní dekoraci? Rozhodně se s ní pochlubte a její fotografii přidejte do této fotogalerie.

Načítám