Hlavní obsah

Co potřebujete vědět o svíčkách, než je koupíte?

Foto: thinkstock

Jakou svíci vybrat, aby vám doma nečadila a hezky voněla? Kritéria pro koupi nejsou složitá!Foto: thinkstock

Reklama

Svíčky! Vánoce si bez nich nejspíš neumíte představit. Které si ale koupit a jak s nimi zacházet, aby místo slavnostní nálady nepřivolaly spíš astmatický záchvat nebo výjezd hasičů?

Článek

Většina svíček, se kterými se setkáte, má svůj původ na ropných polích. Parafín je totiž vedlejší produkt při výrobě nafty a motorového oleje. Parafínové svíčky jsou nejlevnější, vůbec ale nemusejí být špatné – záleží to na čistotě suroviny, přísadách a zpracování. Odlévají se do forem, což umožňuje nejrůznější tvarování a dobarvování.

Gelové svíčky: svádějí ke kýči

Také gel na svíčky se vyrábí z určitého druhu ropného oleje. Jsou oblíbené především pro snadnost, s jakou se dají vytvářet doma. „Výhodou gelovek je i delší doba hoření,“ říká Ing. Josef Kříž, chemik a specialista na vosky. Pokud si chcete koupit nebo vyrobit svíčku zdobenou kořením, sušenými květy nebo jinými hořlavými přírodninami, dejte pozor, aby byly co nejdále od knotu. Bezpečnější je použít jen nehořlavé ozdoby, třeba korálky, kamínky nebo mušličky.

Foto: Rentex

Při domácí výrobě gelových svíček raději používejte nehořlavé dekorační předmětyFoto: Rentex

Vysoká kvalita: palmové svíce

Poznáte je na první pohled – jejich povrch je typicky zrnitý nebo krystalický. Surovinou k jejich výrobě je čistý palmový olej. Jsou dražší než parafínové svíčky, ale také kvalitnější – hoří jasným a čistým plamenem, nečadí, jsou tvrdé a nedeformují se ani ve velmi teplém prostředí. Pro svůj přírodní původ se s oblibou používají k léčebným účelům, například k čištění a aktivaci čaker.

Foto: e-shop Natursvice

Svíce z palmového oleje se používají i k léčebným účelůmFoto: e-shop Natursvice

Vůně a tradice: včelí vosk

Včelí vosk je nejstarším a také nejdražším materiálem k výrobě svíček. Není divu, jeden včelí úl vyprodukuje nejvýše 300 gramů vosku za rok! Svíčky se buď odlévají do forem, nebo rolují z voskových plátů (takzvaných mezistěn). Rolované kousky vypadají půvabně, lité svíčky ale mají lepší užitné vlastnosti, hoří lépe a déle. Svíčky z včelího vosku neodkapávají, příjemně jemně voní a můžete si být jisti, že při hoření neprodukují žádné škodlivé zplodiny.

Foto: e-shop Natu

Pravý včelí vosk je nejdražší a nejžádanější. Vsaďte na ten, který je i zdoben přímo vlastním materiálem!Foto: e-shop Natu

Foto: Fler

Rolované voskové svíce jsou efektní, ale hoří kratší dobu než monolitníFoto: Fler

Co když nehoří tak, jak má?

„Zdánlivá vada svíčky může být způsobena i nesprávným zacházením. Čadící svíce si například říká o zkrácení knotu, neměl by být delší než 5 milimetrů. Pokud kape, zkontrolujte, zda nestojí našikmo nebo zda není vystavena průvanu či vlivu klimatizace, která strhává plamen ke straně,“ vysvětluje Josef Kříž.

Ujistěte se, že je nad svíčkou dostatek volného prostoru – pozor na poličky, dekorace, větve. Zejména svíce s více knoty (vyrábí se i se šesti nebo dokonce osmi) pořádně „topí“. Aby svíčka dobře hořela, nechte ji zapálenou aspoň půl hodiny. Svíčky nenechávejte na přímém slunci a nepokládejte je na zapnutou televizi. I ta hřeje!

Foto: Archiv Evy Skalníkové

Některé výtvory jsou spíše dekorativní, je až škoda je zapálitFoto: Archiv Evy Skalníkové

Raději od českého výrobce

Jaké svíčky nekupovat? Ty podezřele levné nebo takové, které jsou divně cítit ještě před zapálením. Pravděpodobně jsou z nekvalitního, nedostatečně vyčištěného parafínu. Svíčky na svátky si raději kupte od tuzemského výrobce na vánočním trhu. Každá svíčka by měla být označena jeho jménem, a ideálně i předpokládanou dobou hoření.

Foto: e-shop Mojeparty

Plovoucí svíčky jsou často parafínové. K vánočním tradicím prostě patří!Foto: e-shop Mojeparty

Večeře při svíčkách... nemilujeme je jen kvůli atmosféře, ale hlavně proto, že v jejich světle vypadáme hezčí a mladší!

Reklama

Související témata:

Načítám