Hlavní obsah

Co škodí očím? Civění do mobilu i absence prevence

Foto: sanneberg, Shutterstock.com

Foto: sanneberg, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidské oko je tak zajímavý orgán, že má dokonce svůj vlastní svátek. Světový den zraku, který připadá na 10. října, se snaží upozornit na to, jak o svůj zrak správně pečovat, i na fakt, že za potíže se zrakem může často jen naše vlastní lhostejnost.

Článek

Šedesát procent světové populace dnes trpí nějakou oční vadou. Počet lidí, kteří mají potíže se zrakem, se navíc zvyšuje, zřejmě i vlivem nových technologií a rostoucím náporem, kterému svůj zrak vystavujeme. Ruku v ruce s tím by měla jít i dostatečná péče a kontrola.

Při včasném záchytu problému jsou dnes lékaři schopni korigovat až 80 % vad zraku, od těch dioptrických až po nebezpečné zákaly, které při neléčení mohou vyústit až v slepotu. O oči je ale třeba také pečovat.

Nechte oči odpočinout

O zrak se dá pečovat zdravou stravou a pravidelným odpočinkem. Dnes tak časté užívání mobilů a zírání do monitoru má totiž negativní dopad nejen na zrak. To proto, že vyzařují tzv. modré světlo, což na oči nepůsobí vůbec dobře. Má vliv na onemocnění sítnice a celkovou nepohodu očí. Navíc při tom zapomínáte mrkat a oči se rychleji vysušují a unavují, což může vyvolat i dočasné rozmazané vidění a bolesti hlavy. Modré světlo navíc vyvolává v organismu falešnou potřebu bdělosti a narušuje se váš biorytmus. Místo těchto technologií upírejte co nejčastěji zrak do dálky a do zeleně.

Pozor na brýle z drogerie

Brýle z drogerie nebo supermarketu možná stojí o poznání méně, ale řeší pouze dioptrie, nikoli vaše osobní preference a potřeby vašich očí. Brýle na míru pomohou řešit například častý astigmatismus, tedy nepravidelnost v zakřivení rohovky, a pomocí vhodných filtrů chrání oči při časté práci na počítači.

„Plně individualizované jsou také progresivní brýle pro lidi, kteří řeší současně dioptrie na blízko i na dálku. S nimi má zákazník komfortní vidění na všechny potřebné vzdálenosti, navíc eliminují delší čas zvykání a zákazník pocítí zlepšení vidění téměř okamžitě,“ doplňuje optometristka Lucie Adámková z GrandOptical.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Optometrista v prodejně rozezná i závažnější problémy a pošle vás k doktoroviFoto: baranq, Shutterstock.com

Dbejte na prevenci 

Mnoho zbytečných zdravotních problémů se zrakem by přitom vyřešily pravidelné preventivní prohlídky. Vyšetření u očního lékaře by měl každý dospělý podstoupit minimálně jednou za dva roky.

Jestliže neradi chodíte k lékaři, zrak si můžete nechat zkontrolovat přímo v optice. „Standardní vyšetření zraku z hlediska dioptrií se u lékaře a optometristy nikterak neliší, vždy záleží na vybavenosti konkrétní ordinace nebo vyšetřovny, ale v základu je vybavenost téměř stejná,“ vysvětluje optometristka Lucie Adámková z GrandOptical. „Personál v optice musí mít určitou kvalifikaci, optometrista vysokoškolské vzdělání a pracovník na prodejně buďto středoškolské vzdělání v oboru optik, nadstavbu DiS nebo praxi v oboru.“

Foto: massimofusaro, Shutterstock.com

Zrak si můžete nechat zkontrolovat přímo v optice, ale jednou za dva roky byste měli jít k lékařiFoto: massimofusaro, Shutterstock.com

Myslete i na děti 

„Správný vývoj zraku je třeba hlídat již u kojenců. Zrakové funkce u novorozence nejsou vrozené, ale teprve se vyvíjejí. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk,“ doplňuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Bohužel právě v tomto věku se již mohou objevit různé vady jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. „Drobné a nevýznamné vady jsou dokonce poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let,“ prozrazuje Pavel Stodůlka. Děti do patnácti let by proto měly navštěvovat výhradně očního lékaře.

Využijte vyšetření zdarma

Optometrista může sice vyšetřovat pouze dioptrické hodnoty oka, rozezná ale i závažnější problémy, kvůli kterým vás případně odešle ke specializovanému lékaři. Ten vám pak změří například i nitrooční tlak, díky jehož kontrole se daří včas podchytit rizikový zelený zákal. Čeká vás také vyšetření zorného pole nebo očního pozadí, které odhalí případné poškození sítnice či zrakového nervu.

U příležitosti Světového dne zraku si ale můžete na mnoha místech nechat oči vyšetřit bezplatně. 10. října můžete absolvovat vyšetření zdarma v Brně, na České ulici před kostelem sv. Tomáše, kde bude od 12 do 17 hodin „oční tramvaj“ kliniky NeoVize. Po celý říjen si pak můžete nechat udělat bezplatné vyšetření očí v prodejnách Grand Optical po celé České republice. Po zbytek roku za prohlídku v optice většinou zaplatíte, někdy vám cena ale může být odečtena při nákupu brýlí.

Reklama

Související témata:

Načítám