Hlavní obsah

Co udělat pro zářivý úsměv

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak se starat o chrup, již dnes ví každýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z prvních věcí, kterou na nás oceňuje okolí, je náš úsměv. Kdo by se nechtěl na celý svět „vyzubit" s jistotou, že jeho chrup září nejen zdravím, ale přímo oslnivou bělobou. Abychom toho dosáhli, nemusíme utrácet za mnohdy pochybné kosmetické vynálezy v drogerii. Lépe a efektivněji si pomůžeme doma.

Článek

Hygienická osvěta nám už vešla do krve. Je pro nás normální, že si zuby čistíme pravidelně a častěji než dvakrát denně, naučili jsme se používat i mezizubní kartáčky a ústní vody. Víme, že kartáček musíme často měnit a žvýkačky bez cukru nám také prospívají. Známe poživatiny, jako víno, borůvky či čokoláda, které nám zuby obarví. Někdy za náš trochu zažloutlý úsměv mohou léky, které musíme užívat. K zářivému úsměvu si můžeme pomoci domácími prostředky, ale musíme zapomenout na některé nesprávné rady.

Citron bělí, ale škodí!

Jednoduchým otíráním zubů rozříznutým citronem sice docílíme bělosti, současně si ale zuby ničíme. Vysoký obsah kyselin v tomto jinak prospěšném ovoci totiž poškozuje zubní sklovinu. Zub se odvápňuje, měkne a je lépe přístupný bakteriím. Citronem vyleptané zuby jsou kazivé, a i když zářivé, dlouho nám nevydrží.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vybělit zuby vám pomůže špenátFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jablíčko před spaním

Už maminky nám říkávaly, že sníst jablko je stejné jako vyčistit si zoubky. Přirozeným likvidátorem bakterií je kromě jablka i mrkev, hruška, ale také okurka a celer.

Jahodový úsměv

Ačkoli jahody při konzumaci zanechávají v zubech drobná zrníčka a samy o sobě barví, jsou úžasným přírodním bělidlem. Můžeme si z nich vyrobit zubní masku, kterou ale nepoužíváme častěji než dvakrát do měsíce. Jahody prostě rozdrtíme a utřeme na pastu, kterou naneseme na zuby, necháme působit a potom vypláchneme čistou vodou a přečistíme běžnou pastou.

Zbavujeme se skvrn a žluti

Masírování bílou vnitřní slupkou pomeranče odstraňuje skvrnky na zubech stejně jako tvrdá zelená slupka ořechů. Na žlutý plak působí žvýkání listů čerstvého špenátu. Z bylinek je zubům velmi užitečná šalvěj lékařská, která v ústech působí nejen esteticky, ale i léčivě. Dobrou službu pro voňavý, bezbolestný úsměv nám poskytne i hřebíček.

Známé heslo Keep smiling čili S úsměvem jde všechno líp jde rozšířit ještě o doložku: Se zdravým a zářivým úsměvem je úspěch na dosah.

Reklama

Související témata:

Načítám