Hlavní obsah

Co vám kamarádky o těhotenství zatají...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S těhotenství přichází čas na změnu.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Čtete desítky knih, listujete časopisy, ptáte se každé maminky v dosahu... Víte ale, že v těhotenství existuje řada věcí, které vám kamarádky radši zatají?

Článek

Časopis Uzlíček

1. Budete vědět o každé toaletě v okolí. Vaše ledviny budou pracovat naplno. Zvýšená hladina tekutin v těle spolu s rostoucím miminkem v bříšku, které tlačí na močový měchýř, způsobí, že budete chodit „na dámy" častěji, než obvykle.

2. Těhotenství povzbudí váš mozek. Znamená to, že si budete pamatovat tisíce věcí o dětech, především o tom vašem. Je ale možné, že zapomenete na narozeniny svého partnera nebo na to, kam jste dala klíče od auta.

3. Poznáte, co je to kovová pachuť. Hormonální změny a zvracení mohou způsobit kovovou pachuť v ústech, zejména v prvních týdnech těhotenství. Pomohou vám nápoje s citrusovou příchutí nebo kořeněná jídla.

4. Nemusíte jíst za dva, stačí jíst zdravěji. Asi to bude pro mnohé z vás velké zklamání, ale pokud se těšíte, že se budete moci přecpávat každý večer bohatou večeří, tak vás tato informace asi moc nepotěší. Budete potřebovat jen 200 kalorií navíc, a ty jsou obsaženy třeba ve dvou třetinách čokoládové tyčinky nebo necelých dvou rohlících.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Co vám dříve chutnalo, můžete nyní odmítat.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

6. Únava vás bude ovládat více než kdy předtím. Proflámovala jste celé noci nebo jste pracovala 18 hodin denně? Bývala jste unavená, ale mohla jste si dopřát řádný odpočinek, který vám dodal zpět ztracené síly? Během těhotenství bude vaše tělo pracovat velmi intenzivně, aniž byste chtěla. To může způsobovat velkou únavu. Částečně k tomu mohou přispět i různé hladiny hormonů.

7. Tělo bude perfektně pracovat. Dostanete k dispozici více než litr krve navíc, abyste mohla své budoucí miminko zásobit všemi živinami. Vaše plíce se posílí, aby mohly dodávat kyslík pro vás oba.

8. Sex bude jiný než kdykoliv předtím. Je to období plné zvratů a extrémů. Zatímco jedné těhotné ženě se chuť na sex zmnohonásobí, jiné touha klesne na bod mrazu. Vězte ale, že hladina progesteronu a estrogenu zajistí, že vaše pohlavní orgány budou velmi citlivé.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Budete hodně unavená.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

9. Poroste ve vás nový orgán. Placenta se zakládá mezi druhým až třetím týdnem těhotenství. Bude vašemu miminku dodávat všechnu potravu a postará se o odvod odpadních látek. Na konci těhotenství váží zhruba šestinu váhy novorozence, je o něco větší než talíř a má barvu syrových jater.

10. Budete se opalovat snadněji. Ale také se můžete snadno spálit! Navíc, pokožka nemusí reagovat na sluneční záření rovnoměrně a výsledkem mohou být nehezké skvrny na kůži. Proto nezapomeňte na vyšší ochranné faktory přípravků na opalování.

11. Vaše děloha bude jako nedobytná pevnost! Plod obsahuje z poloviny geny otce, proto je to v podstatě pro vaše tělo cizí objekt, kterých se tělo obecně snaží co nejrychleji zbavit. Nemějte ale strach, placenta miminko chrání a přemlouvá imunitní systém, že je vše v pořádku.

12. Svět kolem vás může být mlhavý. Oční čočky v tomto období vlivem hormonů natékají a mohou způsobovat sníženou kvalitu vidění. Je také možné, že se budete muset vzdát kontaktních čoček a „přepnout" na brýle.

13. Prsy vám nemusí úplně „těsnit". S koncem těhotenství se může objevit jedna malá nepříjemnost. Z bradavek začne pomalu unikat kolostrum - první mateřské mléko. Použijte vložky do podprsenky, abyste zabránila nepříjemným překvapením. Také si můžete všimnout výrazných modrých žil na vašich prsou i na rostoucím bříšku. Ty pomáhají s cirkulací většího množství krve v těle. Nemějte obavy, po porodu se stáhnou zpět do normální velikosti.

14. Nohy se možná zvětší. Užijte si svých krásných elegantních střevíčků na vysokém podpatku, dokud můžete. V těhotenství jim totiž budete muset dát sbohem. Věřte nebo ne, během těhotenství tomůže způsobovat velkou únavu. Částečně k tomu mohou přispět i různé hladiny hormonů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na opalování raději zapomeňte.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

15. Vaše tělesná teplota bude vyšší. Je pravděpodobné, že se vaše základní tělesná teplota zvýší. Důvodem je zrychlení metabolismu a zvětšený objem krve v těle. Proto budete mít v sobě vlastní ústřední topení, které se bude hodit spíše v zimě...

16. Ruce červené, nohy modré. Teplé ruce jsou skvělá věc, mohou ale také vlivem hormonálních změn zčervenat. Objeví se pak červené skvrny na rukou. Není to nic vážného, pokud ale budou skvrny velmi výrazné, měla byste se poradit s vaším lékařem. Některým ženám se také stává, že během těhotenství jejich nohy a chodidla zmodrají. Žíly jsou velmi viditelné v okamžiku, kdy je jim zima. Vše ale po porodu odezní.

17. Mravenčení v nohách. Asi 15 % žen přiznává, že pokud mají během těhotenství nohy v klidu, cítí v nich výrazné mravenčení. Nejvíce to obtěžuje v noci nebo při delším sezení. Nezbude, než se projít nebo nohy protáhnout. Mravenčení totiž nelze léčit žádnými medikamenty. Nikdo zatím nevysvětlil, co tyto obtíže způsobuje. Přesto ale informujte svého lékaře.

18. Budete náchylnější na krvácení z nosu. Opravdu. Mohou za to stejné hormony, které způsobují krvácení dásní. Zajišťují intenzivnější metabolismus a oběh krve.

19. Na toaletě budete překvapená. Vzhledem k tomu, že vaše tělo bude muset odvádět více metabolických zplodin, je možné, že vaše moč změní svůj obvyklý pach. Většinou se nic neděje, mějte ale na paměti, že to může být i příznak některého ze zánětlivých onemocnění. Raději se poraďte s lékařem. Už z doslechu určitě víte, že váš nos bude v tomto období citlivější než obvykle...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nohy se vám zvětší...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

20. Váš zadeček bude méně citlivý. Je to pravda! Souvisí to s tím, že se v těhotenství mění držení těla. Zadeček se vyšpuluje, záda se prohýbají a tlačí na nervy. Jejich blokace pak způsobuje snížení citlivosti. Nejlepší je dopřát si masáž!

21. Spotřeba krémů se zvýší. Přestože jste nikdy s pokožkou neměla žádné potíže, může se to během těhotenství změnit - začne vás svědit. Jak se vaše břicho bude zvětšovat, bude se kůže na něm napínat a stane se suchou a svědivou. Od svědění vám pomohou hydratační krémy. Pokud bude svědění výrazné, svěřte se lékaři, může to být jeden z projevů poruchy zvané těhotenská cholestáza.

22. Můžete začít chrápat. Asi třetina žen začne v průběhu těhotenství chrápat. Je to způsobeno větším tlakem na dýchací cesty. O chrápání v těhotenství jsme více psali v prvním čísle Uzlíčku. V článku se mimo jiné dozvíte, že tento ne zrovna příjemný jev se po porodu upraví.

A nakonec zpráva nejlepší!

Až jednoho dne budete i vy naplno prožívat své vytoužené těhotenství, možná žádné těhotenské příznaky, jako jsou zvracení, únava, tlak na prsou nebo ty, které byly popsány v tomto článku, prožívat nebudete. Byla byste jednou z těch „šťastnějších" žen, kterým se těhotenské příznaky obloukem vyhnuly. No, a my ostatní je budeme muset přetrpět. Příchod nového člena rodiny nám to vše určitě vynahradí.

Časopis Uzlíček únor 2007

Reklama

Související témata:

Načítám