Hlavní obsah

Co vám pomůže nakopnout sex ve vztahu? Tohle vás překvapí!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno zlé je pro něco dobré. Platí to v životě i partnerských vztazích. Proto nechte vašeho partnera flirtovat s cizí ženou, nebo mu dovolte, aby se rozplýval nad novou kolegyní v práci. Když je váš vztah ve správné fázi, odrazí se to na milostném výkonu a spokojenosti! Jak to?

Článek

Sex. Podle jednoho hnací motor a smysl života, pro druhého příjemná fyzická aktivita prohlubující partnerské spojení nejen na fyzické, ale i psychické úrovni. Máme ho rádi. Potřebujeme ho, pro své uplatnění a přežití, více než cokoli jiného. Sexuologové dokonce podotýkají, že je jakousi naší spojnicí, alfou a omegou našeho života, prostředkem, bez kterého nemůžeme žít – ani my sami, ani naše okolí. Podobně to funguje i se vztahy.

Samota je podle některých vědců toxická a vede k předčasnému úmrtí, párování je naproti tomu žádoucí. Jak jedno s druhým souvisí? Kvalitní sex může znamenat harmoničtější vztah, spokojenější partnerství zase naplňující a uspokojující sex. Co ale dělat, když to právě v posteli moc neklape a vy máte na sex menší chuť než dřív? Mějte tu správnou páku, jejíž typ se odvíjí od toho, jak dlouho spolu jste!

Od zbožňování po stereotyp

Psycholog Dylan Selterman z americké Marylandské univerzity na svém blogu tvrdí, že v počátečních fázích vztahu se lidé chovají jinak než později. Vše je nové a jiskřivé. Za vzrušující podněty se obvykle považuje to, když vidíte partnera ve sprše či cítíte jeho pot po návratu z běžeckého maratonu. Dělá vám dobře, pokud si nevezme spodní prádlo, máte tendenci jej provokovat, flirtujete s ním a klidně se po jednom jeho gestu pomilujete za bílého dne třeba uprostřed louky.

Vášeň však časem střídají jiné aspekty vztahu, lidé se v partnerství chtějí cítit bezpečně a důvěrně. Proto prý sexuální touha po nějakém tom roce či dvou hraje roli jakési vyrovnávací strategie ve vztahu ke stresorům. V překladu to znamená, že to, co vás vzrušovalo kdysi, už není tak báječné, naproti tomu nevinný flirt vašeho partnera s prodavačkou v obchodě může vaše libido doslova nakopnout! Jedná se o efekt vztahových hrozeb, tedy jakési motivace vztah zachránit či podpořit, který má na sexualitu nebývalý vliv.

Pomyslná nejistota coby afrodiziakum

Co když jeden z páru naznačuje, že se mu líbí kolega v práci? Ten druhý pravděpodobně začne (doufejme zdravě) žárlit. To zvýší jeho sexuální touhu v pozdějším stadiu partnerství. Kromě flirtu s třetí osobou a myšlenky, že vztah může nabourat někdo další, se prý mezi podobné „nakopávače“ libida řadí i jakési váhání nad kvalitou současného vztahu. „Víš, zlato, už to není jako dřív. V poslední době přemýšlím, jestli se k sobě vůbec hodíme. Co si o tom myslíš?“ Hrozba rovná se vyburcování k akci.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

V dlouhodobém vztahu může být představa nevěry vzrušujícíFoto: nd3000, Shutterstock.com

50 odstínů partnerské zralosti

I když to zní jako taková sadomasochistická praktika, vydírání nebo nefér jednání, údajně to zabírá. Dylan Selterman však varuje, že toto chování sice může výrazně změnit charakter vztahu i sexuální touhy, nicméně je vhodné pro zralé a déletrvající páry. V počátcích romantické lásky, když vám někdo flirtuje přímo před nosem, si nejspíš pomyslíte, že dotyčná osoba charakterově nestojí vůbec za nic. Spíš se kvůli jejímu nevhodnému chování pohádáte, neboť ještě nosíte pověstné růžové brýle a jste ovlivněni hormony. Jakými?

Italská biochemička Donatella Marazziti, podle které zamilovanost a sexuální jiskření má čtyři fáze, tvrdí, že nejprve se v nadledvinkách začne vylučovat adrenalin. Toto období charakterizuje erotická fascinace. Následuje akutní zamilovanost způsobená fenyletylaminem a tu střídá fáze „vznik vztahu“, kterou podporuje látka „made in“ hypofýza – oxytocin, hormon mazlení. Ve čtvrté fázi se vylučují endorfiny vyvolávající pocit jistoty, klidu a bezpečí. Tato fáze přichází nejpozději do dvou let vztahu a je vhodným kandidátem na použití výše uvedených vztahových hrozeb. Dřív však něco takového radši nezkoušejte…

A jak to máte vy? Dokáže vás eroticky nabudit fakt, že se váš partner líbí jiné?

Načítám