Hlavní obsah

Co vědí muži o ženském orgasmu? Dva z pěti nic!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Považujete svého partnera za empatického milence, který bezpečně a neomylně pozná váš vrchol slasti? Nevěřte mu úplně všechno! Někteří muži totiž absolutně netuší, jak to s vyvrcholením jejich drahých poloviček vůbec je!

Článek

Orgasmus je tak trochu mytická a záhadami opředená záležitost. Podle nejnovější studie publikované v časopise Journal of Sexual Medicine jsou pánové v tomhle směru tak trochu mimo. Ve Spojených státech vědci uspořádali národně reprezentativní průzkum více než 1600 heterosexuálních novomanželů. Zjišťovali, jak často lidé mají orgasmus a jak často si jejich partneři myslí, zda na vyvrcholení skutečně došlo. No a co myslíte? Není všechno zlato, co se třpytí…

Orgasmus jako samozřejmost či povinnost?

Osm procent žen nadhodnocuje počet pánských orgasmů (snad i proto, že muži také předstírají). Přísloví, že myslet neznamená vědět, však platí pro celých 25 procent mužů. Tahle skupina pánů je přesvědčená, že se s ní ženy při milování mají nesmírně dobře, čili že dosahují vyvrcholení „jako na běžícím páse“, i když to není pravda.

V konečných závěrech se prokázalo, že „orgastické jasno“ vlastně nemají dva pánové z pěti, přičemž mnozí jsou zmateni už jen kvůli slastným zvukům, které ženy vydávají během samotného sexu. V podstatě je nějaký ten milostný vzlyk ze strany milenky nebo výraz obličeje v závěru milování akorát tak mate, což není žádnou novinkou.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Někdy je pro muže rozpoznání ženského orgasmu těžké proto, že jej spousta žen dokonale hrajeFoto: nd3000, Shutterstock.com

Když muži počítají s tou lepší variantou

Podobné informace totiž přinesla i studie z minulého roku, jejíž výsledky uveřejnil další odborný magazín, tentokrát Archives of Sexual Behavior. Z tohoto experimentu, kterého se zúčastnilo 1500 mužů, vzešlo, že ženy prý podle pánských odhadů dosahují vyvrcholení asi v 70 procentech. (Pravda je taková, že jde asi o 55 procent.) Vědci se v této souvislosti opět mužů zastávají s tím, že je v podstatě složitější rozpoznat ženský orgasmus, který se dá s trochou šikovnosti „nahrát“.

Americký sexuolog, psycholog, a především výzkumník Justin Lehmiller, který se k této problematice vyjadřuje na svém blogu, také říká, že pánská nejistota je z části způsobena i chováním žen, které se předstíráním orgasmu netají, a někdy dokonce svým partnerům vyčítají určitou neschopnost. Muži pak podléhají tlaku, přijdou si méněcenní a nešikovní, a také se z obav a nejistoty radši nepídí po tom, zda k orgasmu u milenky došlo, či nikoli. Ego navíc zároveň vždy počítá s tou lepší variantou.

Kdo chce, hledá způsob

Buď jak buď, dobrou zprávou je, že pánové podle všeho netápou ve způsobu stimulace, jež k vyvrcholení vede. 80 procent milenců si uvědomuje, že dráždění klitorisu partnerek zvyšuje šanci na překročení cílové čáry, kdežto samotný vaginální pohlavní styk tak mocné výsledky nepřináší. Ostatně, statistiky, a to i ty české, hovoří za vše.

Anonymní výzkum agentury STEM/MARK, jehož se zúčastnilo 805 mužů a 800 žen ve věku 35 až 65 let, prokázal, že 24 procent žen dosahuje vyvrcholení drážděním klitorisu a 26 procent stimulací klitorisu a pochvy současně. Orgasmus s partnerem přitom reálně zažívá 48 procent dam a 53 procent pánů. Co se však týče předstírání, 48 procent mužů a 37 procent žen nemá zdání, jestli jejich drahá polovička občas něco nepřifilmovala.

Celkově tato zjištění vybízejí k myšlenkám, že je třeba neustále klást konkrétní otázky, pokud jde o mužské a ženské prožitky týkající se ženského orgasmu. Závěr je však takový, že zatímco muži zřejmě uznávají a oceňují úlohu klitoridální stimulace, ještě stále nemají přehled o tom, jak často jejich partnerky orgasmu dosahují. Otázkou zůstává, zda je to konkrétně pro vás dobře, či špatně.

A co vy, máte vždy jasno v orgasmu protistrany?

Načítám