Hlavní obsah

Co vybrat při dietě v restauraci? Nemusí to být jen salát!

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Reklama

Jídlo v restauraci je pro dietáře noční můrou. Při hubnutí sice platí, že kdo je připraven, není překvapen, ale chorobná fixace na krabičky, které s sebou všude taháte, vás nesmí vylučovat z běžného života. Většina pokrmů v restauraci má sice vysokou kalorickou hodnotu, ale díky těmto tipům se vyhnete přibírání. A rozhodně si nemusíte dávat jen suché salátové listy.

Článek

Jste extrémně vytížení a na vaření vám v nabitém programu už prostě nezbývá čas? Nebo se jen nechcete vylučovat ze společenského života, ale zároveň se snažíte sundat pár kilo dolů? Nezoufejte, dietně se dá najíst i venku. Jen musíte vědět, jak na to.

I salát je věda

Vhodným startem je talíř zeleninového nebo kuřecího vývaru, který vás zasytí, a z hlavního chodu už tolik nesníte. Pozor ovšem na smetanové krémy. Mají zbytečně moc kalorií.

Člověk, který se snaží hubnout, obvykle nemusí ani otevřít jídelní lístek, a má jasno. Většinou padne volba na salát. Jenže i tak banální jídlo dokáže být záludné. Pokud si dáte jen zeleninu s dresinkem, je to chyba. Tělu totiž nedodáte takřka žádné bílkoviny, které by ho zasytily na delší dobu. Pravděpodobně už z restaurace budete odcházet hladoví.

Ani velká mísa zeleniny se štědrou dávkou olejového nebo majonézového dresinku, na kterém trůní čtvrtka smaženého kuřete v podobě stripsů, není tím pravým. Jeho kalorická hodnota se totiž šplhá do závratných výšin.

Foto: Dmytro Mykhailov, Shutterstock.com

Salát? Ano. Kuřecí maso? Ano. Krutony si ale odřekněteFoto: Dmytro Mykhailov, Shutterstock.com

Při výběru salátu dbejte na porci bílkovin, tou je například tuňák, vejce, kozí sýr nebo kuřecí maso. Maso ovšem nesmí být smažené, ale v nejlepším případě grilované či vařené. Tuky totiž zastoupí dresink. Obsluhu nicméně požádejte, aby vám ho přinesla zvlášť. Budete tak mít kontrolu nad jeho množstvím. Postačí jedna polévková lžíce. Zvolíte-li salát s tučnějším sýrem nebo lososem, dresinkem šetřete, popřípadě si zeleninu na požádání dochuťte jablečným octem.

Směsi nebrat a přílohy ubrat

Další variantou je plátek masa s přílohou. Olejem se v restauracích zrovna nešetří, takže dejte přednost méně tučným druhům, jako je kuřecí, krůtí, králičí, libová vepřová kýta, hovězí zadní nebo ryba. Ideální je maso grilované nebo dušené jen s vlastní šťávou. Pokud vám na stole přece jen přistane jídlo v olejové lázni, vysajte ji ubrouskem.

Vyhněte se příliš tučným smetanovým omáčkám i různým směskám typu rizoto. Když je něco smíchané dohromady, nemáte přehled o použitých surovinách a jejich množství.

Co se týče přílohy, můžete vybírat podle chuti, ale porce bývá příliš velká. Nezapomeňte, že nemusíte sníst vše, co máte na talíři. Pokud si máte vybrat, zda nechat maso, nebo část přílohy, zvolte přílohu, která obsahuje sacharidy, spíše než maso, zdroj bílkovin.

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Noky se smetanou jsou asi to nejhorší, co si z jídelního lístku můžete vybratFoto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Skvělou volbou jsou vařené brambory, protože 60 gramům rýže v suchém stavu odpovídá asi 280 gramů brambor. Vařením rýže nabude zhruba na trojnásobek své hmotnosti. Pořád je to ale 180 g vařené rýže k mnohem většímu množství brambor. A to znamená jediné, více jídla za méně kalorií. U žádného pokrmu by neměla chybět zelenina jako zdroj vitaminů a vlákniny. V případě potřeby si ji přiobjednejte v podobě menšího salátku bez dresinku zvlášť. Skvělé jsou také luštěniny, například čočka s vajíčkem. Sice ji obvykle zahušťují jíškou, ale ta trocha mouky s máslem hubnutí nezhatí.  Pořád je to lepší volba než guláš se šesti. Tučný párek ale raději nechte na talíři.

Kalkulujte

Zlákal vás burger? Ušetřete kalorie tím, že se vzdáte bulky. Hrát se dá i s českou klasikou. Neodoláte-li pečenému vrabci, požádejte obsluhu, aby vám místo knedlíku naservírovala dvojnásobnou porci zelí. Opět ušetříte kalorie na sacharidech, takže tučnější maso není žádná tragédie.

„Vynecháváte-li sacharidovou přílohu, je důležité doplnit energii tukem. Zdrojem těch kvalitních je například avokádo, olivy, ořechy nebo olivový olej. Předně ale vybírejte dobré restaurace,“ radí výživová poradkyně Michaela Švingerová. V levných bistrech, rychlých občerstveních a bufetech kvalitní suroviny nečekejte.

Pro představu, třem plátkům houskového knedlíku (120 g) množstvím kalorií odpovídá například 120 g libovější vepřové kýty, 100 g avokáda, 35 g vlašských ořechů nebo 30 ml oleje. Množství živin je ale samozřejmě jiné. Zatímco knedlíky jsou bohaté převážně na sacharidy, v ostatních jídlech dominují tuky.

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Maso se zelím vás chutně zasytí. Věřte tomu, že se bez knedlíků obejdeteFoto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Sladkou tečku raději vynechte. Pokud nemůžete odolat, volte tvarohové dezerty a rozdělte se s kolegyní nebo partnerem. Kávu samozřejmě bez šlehačky a cukru – jsou to zbytečné kalorie navíc.

Kdo si chce opravdu dopřát, musí myslet trochu dopředu. Pokud jdete na oslavu, kde si nedáte jen hlavní jídlo, přizpůsobte tomu zbytek dne. „Když mi klientka řekne, že má jít večer na narozeninovou oslavu, doporučím jí, aby přes den jedla střídmě. Zařadila pouze lehký oběd, malé svačinky a večer si toho dopřála o něco více,“ radí výživová poradkyně Markéta Hrádková.

Co si dáváte při hubnutí v restauraci vy?

Reklama

Načítám