Hlavní obsah

Olivový olej 7x jinak: Nepoužívejte ho jen do jídla, vyzkoušejte s ním tohle!

Foto: iva, Shutterstock.com

Foto: iva, Shutterstock.com

Reklama

Už si ani neumíte zdravý pokrm představit bez olivového oleje? A víte, že je také účinným pomocníkem při regeneraci vlasů, renovaci nábytku a v boji s akné?

Článek

Extra panenský olivový olej, který se lisuje při nízké teplotě z čerstvých oliv, je skvělou ingrediencí do mnoha pokrmů. Na výrobu vlasového balzámu nebo leštěnky na nábytek a dalších užitečných přípravků však můžete klidně použít obyčejný olivový olej – poslouží vám stejně dobře jako ten panenský, a navíc je o něco levnější.

Anti-age krém pro krásné ruce

Zase už máte na rukou rozpraskanou kůži? Je čas na relaxační a omlazovací kúru. Do keramické misky dejte 100 ml olivového oleje, 80 g medu a 100 ml čistého glycerinu (koupíte v drogerii). Metlou vše vyšlehejte na hladkou kašičku a nakonec ještě přimíchejte 150 g mletých mandlí tak, aby vznikl středně hustý krém. S jeho pomocí si postupně jemně promasírujte celé ruce včetně prostorů mezi prsty. Pak si natáhněte bavlněné nebo vlněné rukavice a nechte ozdravnou směs působit (ideálně celou noc). Ráno budete mít ručky jako z hedvábí.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Olivový krém a maska v jednom dodají rukám výživu a příjemně je zvláčníFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Zábal na suché vlasy

Je vaše kštice těžce zkoušená letním podnebím? Zábal z olivového oleje vrátí suchým a lámavým vlasům pružnost a lesk. Nalijte tři lžíce oleje do keramického hrníčku a mírně ho přihřejte v mikrovlnce. Potom ho vmasírujte do vlasů, zakryjte igelitovou koupací čepicí nebo potravinovou fólií a zabalte do ručníku. Po půlhodině si hlavu umyjte běžným šamponem a několikrát důkladně opláchněte.

Zázračný lék na akné

Běžně se traduje, že akné se tvoří na mastné pokožce. Ta by se proto měla co nejvíce vysušit, aby pupínky zmizely. Olivový olej žádné vysoušedlo rozhodně není, ale přesto pleť krásně vyčistí.

Namíchejte si směs ze 3 lžic kuchyňské soli a 2 lžic olivového oleje. Naneste ji na obličej a nechte působit 3 minuty. Důkladně opláchněte vlažnou mýdlovou vodou.

První týden používejte tento přípravek každodenně, poté třikrát týdně. Sůl vyčistí zanesené póry a olivový olej přirozeně vyživí – výsledkem bude výrazné zlepšení problematické pokožky.

Foto: Milenie, Shutterstock.com

Téměř kouzelné spojení soli a olivového oleje dokáže zmírnit aknéFoto: Milenie, Shutterstock.com

Tělové mléko i přípravek proti striím

Chcete-li mít kůži krásně vláčnou, vyrobte si doma speciální tělové mléko: smícháním 300 ml citronové šťávy a 100 ml olivového oleje získáte masážní emulzi, která báječně zvlhčí celé tělo.

Potřebujete před aplikací mléka odstranit odumřelé buňky a šupinky suché kůže? Ani tady neváhejte a sáhněte po oliváči: fantastický tělový peeling získáte smícháním olivového oleje a krystalového cukru v poměru 3 : 1.

Olivový olej pomáhá také v boji se striemi a drobnými jizvičkami. Postižené místo potírejte směsí, kterou vyrobíte utřením 200 g kakaového másla s 200 ml olivového oleje.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Olivový olej a citronová šťáva patří k nejdůležitějším ingrediencím domácích čistidel i kosmetických přípravkůFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Balzám na rozpraskané rty i paty

Suché, nebo dokonce popraskané rty jsou velmi nepříjemné. Jenže co s tím, když jako naschvál nemůžete nikde najít kelímek s balzámem? Nevadí. I tady si skvěle vystačíte s olivovým olejem: trochu ho kápněte na kosmetický tampon a párkrát jím přes suché rty přejeďte.

S hrubou a suchou kůží na patách zatočíte, když si po odstranění odumřelé kůže namažete olivovým olejem celá chodidla. Pak si natáhněte bavlněné ponožky a nechte výživný proces působit alespoň tři hodiny.

Lázeň pro kosmetické štětce a kartáče

Štětce na líčidla i kartáče na vlasy byste měli čistit minimálně jednou měsíčně. Není to úplně příjemná činnost, a abyste se s tím nemuseli moc trápit, vyzkoušejte přípravek, který uvolní všechny nečistoty.

Smíchejte antibakteriální tekuté mýdlo a olivový olej v poměru 2 : 1, předměty do téhle čisticí lázně ponořte a po hodině je důkladně opláchněte vlažnou vodou.

Skvělá bio leštěnka na nábytek

Máte nějaký kousek nábytku z masivního dřeva, který léty ztratil lesk? Vyrobte si k jeho renovaci speciální ekologické leštidlo: 200 ml olivového oleje a 100 ml bílého (vinného) octa nalijte do rozprašovače, pořádně promíchejte a nastříkejte na dřevěný povrch. Po pěti minutách působení ho přeleštěte suchým flanelovým hadříkem.

A co vy? Používáte olivový olej jen při přípravě pokrmů, nebo už jste také vyzkoušeli nějaké tipy na jeho netradiční využití?

Reklama

Související témata:

Načítám