Hlavní obsah

Co zničí močové kameny? Moderní metody „odstřelu"!

Foto: thinkstock

Pijte vodu! Předejdete riziku močových kamenůFoto: thinkstock

Reklama

Ještě naše babičky se po odstranění ledvinových kamenů pyšnily skleničkou plnou chrastících trofejí vyndaných z jejich útrob. Dnes už je to vzácnost, klasické chirurgické operace se provádějí jen ve výjimečných případech. Pokud patříte k těm, kterým močové kamínky ztěžují život, svěřte se bez obav do rukou urologa – moderní metody slibují bezproblémový „odstřel“.

Článek

Kaménky vznikají nejčastěji v ledvinách a následně zlobí svým cestováním močovými cestami do měchýře. Tvoří se ze směsi látek usazujících se v moči. „Kameny mají různé složení, nejčastěji jsou to oxalátové, urátové, karbonátové či cystinové útvary. Posledně jmenované jsou vzácné a je u nich prokázána jasná dědičnost poruchy funkce ledvinových kanálků. Toto onemocnění se může projevit již v kojeneckém věku,“ říká uroložka MUDr. Monika Hanáková. Nejdříve jde vždy jen o krystalky, teprve postupem času se vytvoří někdy i značně velké kameny. Když se začnou pohybovat či zablokují odtok moči, je problém na světě.

Pít se vyplatí

Důvodů vzniku kamínků může být víc. Hlavními viníky bývají dědičnost či konkrétní vrozené dispozice, metabolické poruchy, dlouhodobý nedostačující příjem tekutin, opakované infekce a záněty urogenitálního traktu či nevhodná strava. Negativní roli může sehrát také delší upoutání na lůžko nebo užívání některých léků. Většina lidí trpících kameny však přiznává, že zanedbávají pravidelný přísun tekutin. Té nejdůležitější, čisté vodě bez bublinek a příchutí, se pak vyhýbají nejvíc – k „radosti“ močových kamenů.

Mám ho tam!

Obtíže jsou dány polohou tvrdého útvaru ve vašem těle. Nejčastěji se kameny projeví takzvanou ledvinovou kolikou, do té doby se většinou nijak neprojevují. Pak cítíte záchvaty oné ostré bolesti, obvykle na jedné straně těla, která začíná v bedrech a postupuje k tříslům. Zvracíte, potíte se a trpíte do chvíle, než kámen doputuje močovodem do měchýře.

Pak kolika končí, ovšem můžete mít časté, bolestivé a přerušované močení bez efektu či opakující se nucení na něj. Moč bývá kalná, páchnoucí, se stopami krve. „Většina kamenů, které mají velikost asi do 4 milimetrů, z močovodu odejde spontánně. Ty větší se často musí odstranit operačně,“ říká uroložka MUDr. Monika Hanáková.

Foto: thinkstock

Trápí vás velké bolesti? Kromě jiného můžou být příčinou močové kamenyFoto: thinkstock

Likvidace více způsoby

Dnes již existuje mnoho možností, jak kaménky odstranit. „Nejdůležitější roli hraje velikost, umístění, složení a počet kamenů,“ říká urolog MUDr. František Drábek. Odhalí je rentgen, ultrazvukové vyšetření, popřípadě vyšetření krve či moči. Zásadní je i to, aby drť či písek po rozdrcení mohly co nejsnáze opustit lidské tělo bez dalších nutných chirurgických výkonů.

Při akutní ledvinové kolice se používají léky, které pomáhají uvolnit napětí hladkého svalstva močových cest. Tím se zmírní bolest a napomůže se spontánnímu odchodu kamene. „Doporučujeme též dostatek pohybu a tekutin s močopudným účinkem – různé čaje či pivo. Kamínek je třeba vždy zachytit do nádoby pro vyšetření chemického složení, které umožní stanovit preventivní dietní opatření,“ doplňuje doktor Drábek. Pokud na koliku nic nezabírá, je nutný zákrok pro odstranění kaménku. Většina metod odstranění je hrazena zdravotní pojišťovnou. (Ale to je i spousta ošetření a zákroků, o kterých to ani nevíte! Přečtěte si článek zde.)

Životosprávou proti kamenům

Hodláte být v boji proti kamenům aktivní? Pak hlavně pravidelně pijte čistou vodu, aby vám nehoustla moč. Kromě vody nepijte stále totéž, ale nápoje střídejte. Vyhýbejte se potravinám s velkým obsahem proteinů, soli, cukru a takzvaných šťavelanů – jde o látku tvořící krystalky, které jsou častou příčinou ledvinových kamenů. Do těla ji dostáváte mimo jiné v kakau, čokoládě, špenátu, řepě a tak dále. Ovoce, zelenina a potraviny s vitaminem A jsou vhodnou prevencí.

Potíže s kameny se bohužel objevují opakovaně. „Toto onemocnění postihuje asi 4 % naší populace. Do osmi let pak recidivuje asi 50 % nemocných,“ upřesňuje doktorka Hanáková. Lékařská věda i technika naštěstí nabízejí dost možností, jak se s kameny vypořádat, i když ne třeba navždy.

Tip redakce: Močové kameny snad nemáte, ale přesto Chodíte v noci často na toaletu? Je to nemoc a dá se léčit!.

Máte zkušenost s kameny i vy? A jakou? Poraďte ostatním v diskusi!

Reklama

Načítám