Hlavní obsah

Čokoládový koláč s lahodným dýňovým krémem

Hodnocení:
(32)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Podzimní zeleninou číslo jedna je dýně. Její sytě oranžová barva prohřeje tělo už na pohled, a navíc je výborná nasladko i naslano. Co takhle dát si tentokrát netradiční dýňový krém? V kakaové buchtě s perníkovým kořením je dokonalý!

Ingredience pro:
1 formu o velikosti 30 × 20 cm
Na dýňový krém
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 150 g sýru cream cheese
  • 1 lžička koření do perníku
  • 2 lžíce moučkového cukru
Na těsto
  • 1.25 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 5 vajec
  • 1/4 hrnku podmáslí
  • 1 silné espresso
  • 1/4 hrnku řepkového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na ozdobu
  • mochyně
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Dýni nakrájejte na kousky, potřete olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20 až 25 minut úplně doměkka. Dýni vyjměte a teplotu v troubě stáhněte na 180 °C.

Krok 2: Dýni nechte zchladnout a rozmixujte ji na pyré. Mezitím se pusťte do přípravy těsta.

Krok 3: Smíchejte mouku, polovinu cukru, kakao a kypřicí prášek, případně podle chuti i špetku perníkového koření. Žloutky prošlehejte s podmáslím, espressem, olejem a vanilkou. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu.

Krok 4: Do žloutkové směsi vmíchejte střídavou sypkou směs a sníh. Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem, zarovnejte, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout. 

Krok 5: Šlehačku vyšlehejte se lžicí cukru dotuha. Pak všlehejte cream cheese o pokojové teplotě /čerstvě vyndaný z lednice je příliš tuhý) a nakonec vmíchejte i asi jeden hrnek dýňového pyré s perníkovým kořením.

Krok 6: Vychladlý korpus vyklopte a podélně prořízněte. Namažte dýňovým krémem, přiklopte a nechte asi dvě hodiny (ale klidně až do druhého dne) ztuhnout v lednici. Ozdobu vám zajistí sytě oranžové plody physalis – mochyně peruánské, která sladkou dýni doplní i chuťově.

Tip: Dýňové pyré si klidně připravte z velké dýně a zbytek zamrazte nebo zavařte. Během zimy jako když ho najdete!

Dýňové pyré užijete i na parádní dýňový perník dvou barev nebo dýňové rizoto s kuřecím masem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama