Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Dýni nakrájejte na kousky, potřete olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20 až 25 minut úplně doměkka. Dýni vyjměte a teplotu v troubě stáhněte na 180 °C.
02.
Dýni nechte zchladnout a rozmixujte ji na pyré. Mezitím se pusťte do přípravy těsta.
03.
Smíchejte mouku, polovinu cukru, kakao a kypřicí prášek, případně podle chuti i špetku perníkového koření. Žloutky prošlehejte s podmáslím, espressem, olejem a vanilkou. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu.
04.
Do žloutkové směsi vmíchejte střídavou sypkou směs a sníh. Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem, zarovnejte, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
05.
Šlehačku vyšlehejte se lžicí cukru dotuha. Pak všlehejte cream cheese o pokojové teplotě /čerstvě vyndaný z lednice je příliš tuhý) a nakonec vmíchejte i asi jeden hrnek dýňového pyré s perníkovým kořením.
06.
Vychladlý korpus vyklopte a podélně prořízněte. Namažte dýňovým krémem, přiklopte a nechte asi dvě hodiny (ale klidně až do druhého dne) ztuhnout v lednici. Ozdobu vám zajistí sytě oranžové plody physalis – mochyně peruánské, která sladkou dýni doplní i chuťově.
Tip: Dýňové pyré si klidně připravte z velké dýně a zbytek zamrazte nebo zavařte. Během zimy jako když ho najdete!
Dýňové pyré užijete i na parádní dýňový perník dvou barev nebo dýňové rizoto s kuřecím masem.