Hlavní obsah

Čtení na pokračování: trilogie Století nebo Úterní ženy

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Dočtete skvělou knížku, ale místo abyste se radovali z bezva literárního zážitku a v hlavě si přehrávali nejlepší scény, jste smutní. Postavy jste si zamilovali, sedl vám styl psaní a teď je konec. Mnohdy ale máte štěstí, protože autor napíše pokračování a svět je zase v pořádku.

Článek

Osudy Káji Maříka, historie rodiny Forsythových nebo milostné dobrodružství dívky Belly a upíra Edwarda patří k nejpopulárnějším příběhům na pokračování. Je to radost, když se příběh rozvine, děj se odehrává v delším časovém úseku a vy si naplno užíváte vývoj postav.

Jaké vícedílné čtení stojí za to? Máme pro vás tip na skvělou detektivní sérii, historickou ságu i vtipné glosy na pokračování!

Proč máma

Asi každá máma měla někdy pocit, že to s dětmi moc dobře nezvládá a jejich výchova je nad její možnosti. Máma Ellen má tenhle pocit neustále. Anglická blogerka Gill Sims (42) o své rodině napsala už tři knížky (Proč máma pije, 2018; Proč máma nadává, 2019; Proč je mámě všechno u ***!, 2020), ve kterých s humorem sobě vlastním popisuje situace, do kterých se většina matek dospívajících potomků dostala a které obvykle nemají jiná řešení, než si nalít skleničku, od plic zanadávat nebo mít všechno u ... (Víte, jak poznáte profesionální matku?)

Foto: nakladatelství Motto

Série Proč ... vyšla v nakladatelství MottoFoto: nakladatelství Motto

Dokonalé detektivky

Britská spisovatelka Helen Fields (51) je autorkou série thrillerů, které spojuje postava komisaře Luca Callanacha a jeho kolegyně Avy Turner. V současnosti u nás vyšly již čtyři detektivky: Dokonalé stopy (2018), Dokonalá kořist (2018), Dokonalá smrt (2019) a Dokonalé ticho (2020). Každá má svůj unikátní příběh, svého vraha, kterému jsou na stopě sexy komisař a přitažlivá policistka. Vedle toho se on snaží vyrovnat s minulostí, ona je pohlcena prací a zapomíná žít, a urputně ignorují vzájemné sympatie. (Připomeňte si seriálové detektivy s démony v duši.)

Foto: nakladatelství Kniha Zlín, nakladatelství Plus

Dokonalá série detektivek vychází u Albatros MediaFoto: nakladatelství Kniha Zlín, nakladatelství Plus

Úterní ženy

Němka Monika Peetz (57) je autorkou příběhů o pětici žen, které nemají moc společného. Přesto se mnoho let schází každé první úterý v měsíci na večeři a jsou nejlepší kamarádky. Když jedna z nich ovdoví a rozhodne se za manžela dokončit svatojakubskou pouť, Úterní ženy (2012) ji v tom nenechají. Na cestě odhalují i bolestná tajemství. Ve druhém díle (Sedm dní bez, 2013) se rozhodnou pro kompletní detox, ale od minulosti se jen tak oprostit nedá. Děj třetí knihy Úterní ženy mezi bylinami a řepou (2014) se odehrává na venkově, kde chce jedna z žen otevřít penzion jako místo pro únik od stresu. Naivní představa! (Jakých 8 typů kamarádek rozhodně potřebujete?)

Foto: nakladatelství Host

Sérii příběhů úterních žen vydalo nakladatelství HostFoto: nakladatelství Host

Trilogie Století

Historickou ságu si zamilovaly miliony lidí po celém světě. Bestsellerista Ken Follett (71) napínavě a poutavě vypráví osudy pěti fiktivních rodin z různých koutů světa (americké, anglické, ruské, velšské a německé). Jsou navzájem propojené a do jejich životů postupně vstupuje první světová válka a ruská revoluce (Pád titánů, 2011), vzestup třetí říše, druhá světová válka a hospodářská krize (Zima světa, 2013) a nakonec kubánská krize, berlínská zeď, válka ve Vietnamu, samizdat apod. (Hranice věčnosti, 2015). Události, které známe z hodin dějepisu, nahlédne čtenář zajímavou optikou spřízněných rodin. (Znáte podivná fakta z dějin módy?)

Foto: nakladatelství Knižní klub

Trilogie Století vyšla v Knižním klubuFoto: nakladatelství Knižní klub

Tatér a Cilka

Knih, které představí druhou světovou válku se všemi hrůzami, je na trhu mnoho. Tatér z Osvětimi (2018) a Cilčina cesta (2019) od Heather Morris (67) vám zároveň dají naději, že i na tak strašném místě, jakým byla Osvětim, šlo poznat lásku. Tatér Lale Sokolov označoval spoluvězně čísly nesmazatelným inkoustem, díky tomu měl trochu volnost. Nakonec se osudově zamiloval do Gity. Často jim pomohla krásná Cilka, původně také vězeňkyně. Její krása ji zachránila i odsoudila. Aby přežila, musela být po vůli, a za to, že spala s nepřítelem, byla po válce obviněna z kolaborace a poslána do ruského gulagu. I ona se nakonec zamilovala... (Když nebude nálada na čtení, koukněte na film podle skutečných událostí.)

Foto: nakladatelství CPRESS

Knihy Tatér z Osvětimi a Cilčina cesta vydalo nakladatelství CPressFoto: nakladatelství CPRESS

Glosátor v důchodu

Rodinu Třeštíkových asi není třeba představovat, a pokud máte rádi laskavý, trochu suchý humor, tak by vám neměly uniknout knihy Michaela Třeštíka (72) jako Jen aby, řekla moje žena (2017), Ledaže se spletu (2018) nebo Aspoň jsem to zkusil (2019). Populární senior zaujal svými ironickými glosami na sociálních sítích, kde sebeironicky komentuje svůj vztah s manželkou Helenou Třeštíkovou (71), politickou situaci nebo snahy o zdravý životní styl: „Rád bych si zacvičil, opravdu, já bych cvičil, až bych brečel, ale nemůžu, protože jsem si zrovna uvařil kávu. Prostě smůla.“ (I mezi hrdiny akčních filmů najdete seniory, kteří mají co říct.)

Foto: nakladatelství Motto

Glosy Michaela Třeštíka vydalo nakladatelství MottoFoto: nakladatelství Motto

Máte některou sérii přečtenou? Nebo si potrpíte na knižní romantiku?

Reklama